Hogyan viseljük el a nyári stresszt

„Az ÚR erőt ad népének, az ÚR megáldja népét békességgel.”

Zsolt 29,11

Valósággá vált, hogy kezdődik a nyári őrület. Leültem a konyhaasztal mellé, magam elé raktam a különféle meghívókat, értesítéseket, amik mind valamilyen nyári programról, munkahelyi kötelezettségekről, sport- vagy egyházi rendezvényről, missziós kirándulásról szóltak. Elővettem a családi határidőnaplót és elkezdtem beírni a naptárba az eseményeket.
Mikor elkészültem, fellapoztam a nyári heteket, lényegében minden oldal tele volt írva. Egyetlen szabad hetünk maradt egész nyáron. Gondolataim kavarogtak, nagyot sóhajtottam, mert éreztem, ahogy a stressz, a feszültség halad a gyomromtól felfelé, és összeszorítja a torkomat.
Rémülten kérdeztem magamtól: de hát a nyár nem lazításra, kikapcsolódásra való? Hová tűntek a reggeli szunyókálások, a felszabadulás, a leeresztés? A nyári elernyedés már a múlté?
Mert mivel van manapság tele a nyarunk? Unatkozó, nyafogó gyerekekkel, elmaradt táborokkal, a tervezett szabadság idejére beugró munkahelyi felszólításokkal, elromlott légkondival, hőségben bedugult forgalommal. Olyan napokkal, amikor elveszítjük a türelmünket, amikor sündisznók vagyunk, amikor elegünk van a közös családi programokból. Olyan napokkal, amikor leterít a túl sok program okozta kimerültség, és a stressz veszi át az uralmat minden fölött.
Tényleg úgy tűnhet, hogy vége a laza nyaraknak. Pedig van rá mód, hogy átvészeljük a hektikus napokat, és békesség legyen bennünk a külső káosz ellenére. A Zsolt 29,7-ben Isten megígéri, hogy segít minden bajunkban: „Az ÚR erőt ad népének, az ÚR megáldja népét békességgel.”
Vannak megoldások arra, hogy Isten békéje felülírja a zűrzavart. Ha nem feledkezünk meg a Rá figyelésről, arról, hogy hálát adjunk jóságáért ahelyett, hogy a körmünket rágnánk idegességünkben a határidőnaplónkat lapozva, akkor sikerülne pozitívan szemlélnünk a nyári hajtást. Isten nyugalma elérhető az év legzűrösebb időszakában is. Lássunk néhány módszert:
Fordítsuk figyelmünket a jó dolgokra, amikkel Isten megajándékozott, és ne ragadjunk le a nyár kihívásainál.
Imádkozzunk Istenhez békességért, még mielőtt összeomolnánk a család és az élet elvárásainak nyomása alatt.
Kérjük Istent, adjon nyugalmat és erőt, mikor kezdjük érezni, hogy túlfeszül a húr.
Ezen kívül néhány gyakorlatot is bevezethetünk az életünkbe, hogy elviselhető szinten tartsuk a nyári stresszt:
Rendszeresen tartsunk szünetet, lehetőleg óránként öt percre kapcsolódjunk ki, nyújtózzunk egyet-kettőt, sétáljunk egy kört a ház körül.
Amikor sikerül egy-két napra kiszakadnunk a mókuskerékből, kapcsolódjunk ki teljesen: semmi telefon, semmi email.
Írjunk részletes listát minden tennivalóról, hogy ne kelljen az egészet észben tartani.
Hetente egyszer kényeztessük magunkat: egy lazító fürdővel, egy jó könyvvel, hosszabb sétával, nappali ejtőzéssel.
A rohanás, a stressz hamarabb kimelegít, mint a nyári nap. De bensőnket hűvösen tarthatjuk. Akár a hangulatunk, akár az energiaszintünk áll alacsonyan, ha Istenre kapcsolódunk, ha naponta ellátjuk magunkat az Ő erejével és békességével, kevésbé fogjuk stresszesnek, kimerítőnek érezni a nyarat.


Drága Jézus, néha bizony hagyom, hogy a nyári napok káosza elvonjon a Veled töltött időtől. Elhanyagolom a békességért, a nyugalomért való imádkozást, és hagyom, hogy az év ezen szakával járó rohanás eluralkodjon az életemen. Ahelyett hogy dédelgetném az együtt töltött időt, csak idegesítenek a gyermekeim. Segíts, kérlek, hogy Feléd forduljak azonnal, mikor érzem, hogy túlfeszül a húr, és add, hogy minden felkelő nappal a Te békességedet találjam meg. Nevedben kérem ezeket, Ámen.

Tracie Miles: How to Survive the Stress of Summer
Encouragement for today, 2013.07.01.
www.proverbs31.org
fordítás: eszmelkedesek.blogspot.hu
fotó:https://www.pexels.com/hu-hu/foto/viragok-asztal-jegyzetfuzet-hivatal-6374/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések