Hagyjuk a múltat

„Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múltakon tűnődjetek! Mert én újat cselekszem, most kezd kibontakozni, majd megtudjátok!” Iz 43,18-19b


Egy rádióműsorban egy fiatalasszony a házassági problémáiról beszélt. A férje már nem tudja, mi a romantika. Sosem hoz neki valami kedveset, nem járnak szórakozni. Nem köszöni meg, észre sem veszi, milyen keményen dolgozik, hogy tiszta ruhát, rendes otthont biztosítson neki, miközben teljes munkaidőben dolgozik.

Éreztem, hogy veszélyes utakra kanyarodnak a gondolatai. Ezt igazolta is következő mondatával. Kétévi házasság után azon töpreng, jól választott-e. Talán ahhoz kellett volna mennie, akivel az egyetemen járt, s aztán hagyta, hogy eltávolodjon.

Mivel azon járt az esze, mi lehetett volna, gondolatai a múltra terelődtek, ami nagy veszélyt hordoz magában. A múltbeli emlékek, a „múltak”, ahogy Izaiásnál olvassuk, kikezdhetik házasságunkat. Rajtakaptad már magad az alábbi gondolatok valamelyikén?

- Nem tudom, jól döntöttem-e, amikor hozzámentem.

- Úgy szeretném, ha a férjem olyan kedves (figyelmes, megértő) lenne, mint mikor udvarolt nekem.

- Hol van az már, hogy figyelmesen meghallgat, ha megosztom vele gondolataimat, bajaimat? Ma már csak a sport meg a tévé érdekli.

- Hiába telt el annyi idő, nem tudom megbocsátani neki, ahogy akkor viselkedett.

- Nem így képzeltem a házasságot. Hová tűntek az álmaim?

Hogyan árthat házasságunknak, ha a múlttal foglalkozunk? Mialatt ezt tesszük, nem vesszük észre a jelen kincseit. Nem látjuk meg az ajándékokat, amiket Istentől kapunk férjünkön és házasságunkon keresztül. Lehet, hogy már nem hoz virágot neked, de keményen dolgozik, hogy eltartsa a családot. Nem köszöni meg a tiszta ruhát, mert gondolatai valami átalakításon járnak, aminek örülni fogsz. Tudja, hogy vétkezett a múltban, de mindent megtesz, hogy megváltozzék.

A rádióbeli fiatal feleség megkapta a választ problémájára, azt a választ, amit a világ ad. A műsorvezető szerint férje javíthatatlan, gondolkozzon el rajta, ragaszkodik-e ahhoz, hogy vele maradjon.

Ordítani szerettem volna. Hagyjátok abba! Nagyon veszélyes útra kanyarodtatok! Lehet, hogy nem jó férj, de emberi férj, hibákkal, gyengeségekkel. Nem csak a férjnek, a fiatal feleségnek is sokat kell még tanulnia a házasságról.

Istennek más válasza van a hogyan tovább-ra, amikor múltra gondolásunk kezd károssá válni. Azt mondja, nézd, „én újat cselekszem!” Más szavakkal, azt kéri, fordítsuk figyelmünket a jó dolgokra, amiket házasságunkban képes és meg is fog cselekedni. A folytatás is nekünk szól: „Most kezd kibontakozni, majd megtudjátok!”

Mintha ezt kérdezné: Hát nem látjátok a jót, ami történik életetekben, házasságotokban? Figyeljetek, mert elszalasztjátok!

Imádkozzunk azért, hogy észrevegyük az új dolgokat, amiket Isten cselekszik a házasságunkban, kérjük, segítsen, hogy ne az akadályokra, hanem az áldásokra figyeljünk. Mi döntünk tekintetünk irányáról, gondolkozzunk el azon, miben lett jobb a házasságunk, fordítsuk figyelmünket közös jövőnk felé.

Lehet, hogy most olvasás közben megoldhatatlannak tűnő problémák jutottak eszedbe házasságodban. Nem akarom bagatellizálni a házassági problémáidat. Ezeket meg kell oldani, mielőtt tovább tudtok lépni. Imádkozzatok érte külön-külön és ha lehet, együtt is, beszélgessetek őszintén, higgadtan, s ha szükséges, forduljatok hasonlóan gondolkodó tanácsadóhoz. Lehet, hogy csak ezek után fogjátok észrevenni „az utat a pusztában”, melyet Isten készít (Iz 43,19).


Uram, te mindent meg tudsz újítani. Újítsd meg a tekintetemet, hogy lássam meg a jó dolgokat. Segíts, hogy ne a múlttal foglalkozzam, hanem a jelenre és a jövőre összpontosítsak. Te készíted az utat, és én Rád bízom magamat, a férjemet, a házasságomat. Segíts, hogy közösen meg tudjunk oldani minden olyan problémát, ami árt kapcsolatunknak, és értékelni tudjuk az új dolgokat, amiket cselekszel. Jézus nevében, Ámen.


(Encouragement for today, 2011.01.25., www.proverbs31.org, Melanie Chitwood, fordítás: eszmelkedesek.blogspot.hu, fotó: pinterest)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések