Hogyan alakítsd át a félelmeidet szívből jövő imává

Szoktál a félelemtől remegni? Én, személy szerint, nagyon színes képzelőerővel bírok, melyet gyakran rettegés és baljós végkifejlet víziója fűszerez meg. Időnként a félelmeim miatt még álom sem jön a szememre. 

De megtanultam belekapaszkodni egy személet-váltó igazságba: Isten nem aggódik. Ő nem tördeli a kezét, azon tépelődve, hogy vajon hova fognak az események kifutni? Hiszen Isten kontrollálja az eseményeket. A mi Istenünk pedig a szeretet Istene. 

Isten szeretné az életkörülményeinket arra használni, hogy formálja a gondolkodásunkat és a személyiségünket. Ő szeretné elűzni félelmeinket, melyek bénítóan megkötöznek bennünket. Istenünk egy türelmes és bölcs tanító, és ha Ő nem fél, miért kellene nekünk rettegnünk? 

Legközelebb, ha félelem gyötör, próbáld a következő öt dolgot arra használni, hogy félelmeidet őszinte imává alakítsd át: 

1. Készíts egy listát

Fogj két lapot, és az egyikre írd fel, hogy mi aggaszt leginkább. Pénz? Egy szeretett személy? A jövő? Az egészséged? Számozd meg őket egyenként. A másikra is írd fel ezeket a számokat. Erre a listára pedig írj a számokhoz néhány mondatos imát, melyben Isten elé tárod és átadod neki a félelmedet. Majd egy piros filctollal húzd át a félelmeid listáját az első lapon egy nagy X betűt rajzolva és írd alá: „Kézben tartom a dolgokat, ne aggódj! Szeretettel: Isten.” Tedd ki a listát egy jól látható helyre, a másik lapot pedig tedd bele a Bibliádba, hogy bármikor előhúzhasd, ha imában Isten elé szeretnéd vinni az aggódásaidat. 

2. Tégy fel magadnak egy kérdést

Ha a legnagyobb félelmem valóra válna, Isten akkor is elég lenne számomra? A válasznak MINDIG „igen”-nek kellene lennie. Bátorításként olvasd el egyik kedvenc íróm gondolatát: „Olyan szűk látókörűen szemléljük a dolgokat, hogy el sem tudunk képzelni egy olyan szeretetet, amely nem a szenvedéstől való megóvásban testesül. Isten szeretete nem óvta meg saját Fiát. Isten bennünket sem fog minden esetben megóvni – kimondottan azoktól az eseményektől nem, amelyek az Ő Fiához hasonlóvá formálnak bennünket. Ez a folyamat bizony gyakran csiszolással, fájdalommal és tisztító tűzzel jár” – Elisabeth Elliot 

3. Állíts be egy ébresztő órát

Használd a telefonod ébresztőjét, a konyhai órát, vagy az éjjeli szekrényeden lévő ébresztő órát, hogy naponta többször emlékeztessen arra, hogy Isten elé vidd imában azt az ügyet, amelyért leginkább aggódsz. Állj meg és mondj egy szívből jövő imát. Ezután folytasd megnyugodva a teendőidet, tudva azt, hogy az ügyet Isten kezére bíztad. 

4. Segíts másoknak
Néha segít levenni a figyelmünket a saját problémáinkról, ha másoknak segítünk. Szüksége van egy környezetedben élő betegnek a látogatásodra? Talán a közeledben lévő anyaotthonban elkelne egy önkéntes kéz? Vagy egy idősödő szomszédodnak szüksége lenne a ház körüli kert karbantartására, be kellene neki vásárolni, vagy el kellene kísérni az orvoshoz? A szükségben lévő emberekhez az odahajlás helyes irányba tereli szétforgácsolódott erőnket és figyelmünket. 

5. Memorizálj. Beszélj róla. Hidd el. Ismételd.

Az alábbi Igeversek közül tanulj meg egyet. Beszélgess róla egy baráttal vagy családtaggal. Ismételgesd magadban mindaddig, míg kívülről nem tudod. Kapaszkodj bele a vers üzenetébe teljes szívedből. 


1. Péter 5:7 Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok. 
Filippi 4:6, 7 Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban. 

Zsoltárok 37:8 Tégy le a haragról, hagyd a heveskedést, ne légy indulatos, mert az csak rosszra visz!

Lukács 12:25 De aggodalmaskodásával ki tudná közületek akár egy arasznyival is meghosszabbítani életét?

Lukács 12:26 Ha tehát a legcsekélyebbre sem vagytok képesek, miért aggódtok a többi miatt?
Példabeszédek 12:25 Aki aggódik szívében, az levertté lesz, a jó szó viszont felvidítja.

Zsoltárok 55:22 Vesd az ÚRra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.

Zsoltárok 94:19 Ha megtelik szívem aggodalommal, vigasztalásod felüdíti lelkemet.

Zsoltárok 139:23, 24 Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján!
Lukács 12:22, 23 Tanítványaihoz pedig így szólt: "Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok, mert több az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál.

Máté 6:28, 29 Mit aggódtok a ruházatért is? Figyeljétek meg a mezei liliomokat, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is.
Máté 6:31, 32 "Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? - vagy: Mit igyunk? - vagy: Mit öltsünk magunkra? Mindezt a pogányok kérdezgetik; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre.

Máté 6:34 Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja." 







Karen Ehman: 5 Ways to Turn Your Greatest Worries Into Your Deepest Prayers, https://www.karenehman.com/2018/09/5-ways-to-turn-your-greatest-worries-into-your-deepest-prayers/ fotó: pinterest.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések