A boldogság fogalmának újrahatározása

"Őáltala kaptuk hitben a szabad utat ahhoz a kegyelemhez, amelyben vagyunk, és örülünk (angol ford. szerint) abban a reménységben is, hogy részesülünk az Isten dicsőségében.  De nem csak ebben örülünk, (angol ford. szerint) hanem a megpróbáltatásokban is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet; a reménység pedig nem szégyenít meg, mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által."
 (Római levél 5:2-4)




Néhány ember sohasem lesz boldog.

És ezt nem cinikusan mondom, mert akikről én beszélek, azok az emberek is egyetértenének velem. Ők maguk erősítenék meg kijelentésemet azáltal, hogy például a házasságukat reménytelennek látják, a munkahelyi konfliktusukra szerintük nincs megoldás, és elkeseredetten jelentenék ki, hogy sohasem fognak megszabadulni a förtelmes "huszon-pár" plusz kilójuktól.  Az élet számukra nem jelent mást, mint egy fárasztóan ismétlődő, újra és újra megélt rutin feladatok összességét.

Te is így érzed? Számodra a boldogság nem más, mint egy elreppenő pillangó, amely karnyújtásnyira van tőled, már-már azt gondolod, hogy majdnem elérted...aztán mégis tovaszáll? Vagy talán úgy gondolod, hogy a házasságod rendben van, a munkád is elfogadható, mégis hiányzik valami az életedből? Talán arra gondolsz, hogy a valódi, igazi boldogság  nincs jelen az életedben?

Nem tagadom, az élet nem egyszerű. Néhányunknak kimondottan sok nehézséggel kell szembenéznie. Úgy tűnik, mintha a boldogtalanság állandóan a földi élet kísérője lenne. Ha azonban máshogy fogalmazzuk meg magunkban a boldogság jelentését, máris más megvilágításból fogjuk látni és megélni a dolgokat.
Barátnőm, Elisabeth Elliot azt ajánlja, hogy a boldogságra úgy tekintsünk, mint feladatra és megtiszteltetésre, mint áldozatra és hűségre, mint elkötelezettségre és szolgálatra. Mert a boldogság gyorsan elszállhat, azonban a valódi öröm a kitartásban való reménység túlcsordulása, mely a hűséges önfeláldozásban és az elkötelezett szolgálatban gyökerezik.


Ura az Örömnek,  kérlek segíts, hogy az öröm fogalmát új megközelítésben szemlélhessem. Te magad ígértél örömet a megpróbáltatások közepette, így kérlek segíts megtapasztalnom az Örömödet a mai napon a kitartó, hűséges szolgálatomban és a feladataim teljesítése közben. Te adj mosolyt az arcomra, és a Te békéd töltse be a szívemet. Mert számomra ez fogja elhozni a valódi boldogságot az életemben.





(forrás: Joni and Friends, Daily devotionals, Redefine Happiness, http://www.joniandfriends.org/daily-devotional/ fotó:pinterest.com)

Megjegyzések

  1. Depressziós vagyok, generalizált szorongással, mindig mindenben a legrosszabbra gondolok. Ez a betegségem egyik tünete.
    Próbálom ennek ellenére összeszedni magam, hinni abban, hogy Isten, Jézus jót akar, de sokszor ilyenkor az jut eszembe, hogy öljem meg magam, mert a Földön pokol van és nincs boldogság, csak megpróbáltatás.
    Holnap megyek pszichiáterhez, ahol biztosan majd gyógyszert fognak adni, ami legalább majd elnyomja ?! a boldogtalanság érzésemet és tudom tovább csinálni, amit Isten nekem rendelt?! De nem lehet, hogy attól vagyok inkább rosszul, mert beállok a sorba, megfeszülve futok egyenest a cél felé, amiről azt hiszem, hogy az a cél, pedig lehet, hogy nem is. És nem változtatok semmin, mert meghajlok a gondolataimnak, a vélt vagy valós "kötelességeimnek", feladataimnak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen ismerős!

      Nem tudom, hogy most éppen milyen korszakon mész keresztül, csak sejteni tudom. Valamilyen szinten én is átestem hasonlón. Félreértés ne essék nem hasonlítani akarom a helyzeteinket,hanem szeretnék valamilyen szinten segítséget nyújtani, mondani. Ebben a élet periódusban a sátán nagyon is össze tudja zavarni az embert "vajon jó úton járok/a helyemen vagyok/ nem kellene-e valami másba belekezdeni, a régit ott hagyni és valahol újat kezdeni mindegy csak valamit változtatni vagy valami változzon már!!!" közben meg a test szenved és letargiába esik és teljesen megfeledkezik az alapvető testi/lelki táplálékáról és kimerül testileg/lelkileg. Ilyenkor tényleg könnyebbnek/egyszerűbbnek tűnik ezt a "földi poklot" itt hagyni minden bajával együtt sajnos volt hogy én is ezt éreztem és így láttam a helyzetet. Ami nekem segített ebben az időszakban az az hogy kerestem Istent. Olyan banálisan kerestem hogy kinyitottam a bibliát és ahol az ujjam ott volt azt az igeverset olvastam és SEGÍTETT, vagy telefonos
      bibliai applikáción keresztül random amit az app. behozott vagy ismerősöknél voltunk és rátekintettem a hűtőre akkor pont egy olyan igevers volt fenn a hűtőmágnesen ami nekem szólt és könnyeztem magamban a gyengeségem miatt! "Légy bátor és erős szívű" "De akik az Úrban bíznak" "Ne félj és ne rettegj" "Semmiért se aggódjatok" "Ugyan ki tudná meghosszabbítani aggodalmaskodásával az életét akár egy arasznyival is" és ezek szépen elkezdtek dolgozni bennem a szívemben... Mindenek előtt imádkozom érted hogy ebben a periódusban Isten legyen veled és segítsen rajtad, és azt tudom tanácsolni hogy keresd Isten szüntelenül és ne lankadj meg benne mert Isten veled lesz és megsegít téged! "Mert nem vet el örökre az Úr. Még ha megszomorít is, irgalmaz, mert nagyon szeret." Jer. siralmai 3:31,32 "Eljegyezlek magamnak a hit ajándékával, és megismered az Urat." Hóseás könyve 3:22 "A kegyelem, idején meghallgattalak, és az üdvösség napján megsegítettelek. Íme, most van a kegyelem ideje! Íme most van az üdvösség napja!" Pál 2. levele a Korinthusiakhoz 6:2

      Törlés
    2. Kedves Névtelen ismerős!

      Három gondolat is eszembe jutott, ahogy olvastam a soraidat. Csatlakozni tudok az előttem válaszolóhoz, hogy nekem is halvány sejtésem van az érzéseidről. Szeretnék megosztani Veled néhány dolgot, ami nekem segített és hátha találsz benne egy-egy támpontot Te is. :) Az egyik, ami elhangzott is, Isten keresése tudatosan. Számomra ez nagyon nehéz volt, úgy éreztem nem szól, nem jön közel, sok igevers távoli ígéretnek tűnt. És mások sem tudtak igazán örömet hozni. Ám rátaláltam a Bibliában Illésre, aki Isten egyik legnagyobb szolgája volt, aki miután élete egyik legnagyobb csodáját átélte, depressziós lett, mert megijedt egy nőtől. Nem látott kiutat. (I.Királyok 19) Nagyon szeretem ezt a történetet több okból is, de számunkra is nagyon bátorító tud lenni, hogy Isten nem vet ki minket a depresszió érzése miatt, hanem várja hogy elcsendesedjünk és Ő szelíd hangként ott lehessen az életünkben. Másrészről Illés meg volt róla győződve, hogy ő maradt egyedül és az egész világ "pokol", mikor Isten megmutatja neki: "7000 térdet hagyok, aki nem borul meg a Baál előtt." Nem vagyunk egyedül. Az alábbi kommentár pedig sok-sok erőt adott abban, hogy lássam Isten milyen közel is kerül a leggyengébb, legbánatosabb gyermekéhez. https://white-konyvtar.hu/fejezet/normal/PK/advent/1981/88.723/ És ne felejtsük el, Illés végül halál nélkül ment a Mennybe ;)
      A másik két gondolat kicsit gyakorlatibb jellegű, mindkettőhöz nagy motivációt kell összegyűjteni. Az egyik egy könyv: dr. Neil Nedley- Kivezető út a depresszióból, ami egy teljesen más életvezetést kínál fel, hogy egészségesebbek legyenek a mindennapok. Ír étkezési, szabadidős tanácsokról, Istennel való kapcsolatról, komolyzeneterápiáról és még sok másról, ami mind hozzájárulhat hogy új irányt vegyünk. Nekem sokat segített, bár nem tagadom, nem volt egyszerű nekiállni és rendet tenni az életemben ilyen szinten.
      Ha pedig írtad, hogy pszichiáterhez mész, szerintem mellette, ha van kedved, jól jöhet egy keresztény pszichológus is. Aki beszélgetéssel kiegészítheti a gyógyszert, megtalálhatjátok a lelki forrást, hogy mi is áll emögött az érzés mögött és akinek emellett Isten is az élete része.

      Minden jót, sok erőt és kitartást kívánok!

      Törlés
  2. Ne haragudjon meg senki, amiatt amit fent írtam. Nem személyeskedésnek szánom. Bocsánat, ha annak tűnik.

    VálaszTörlés
  3. Mi a cél? Ki kell deríteni a baj forrását. Imádkozom önért. Ebből is tud adni Isten szabadulását, van rá hatalma. Ha egyezik az akaratával.

    VálaszTörlés
  4. Szabadulást. Azt akartam írni.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek a bátorító szavakat! Keresztény pszichológust tud esetleg vki Pesten vagy Pest megyében?

    VálaszTörlés
  6. Sajnos az áraikat nem tudom, de Tapolyai Emőke csapatában lehet esetleg érdeklődni :) http://www.szabadon.com/rolunk.html

    VálaszTörlés
  7. Hellinger-Sólymosi Krisztina is Tapolyai Emőke csapatában dolgozik. Tel. :0630-9047924.Őt jó szívvel ajánlom

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések