Keserűség nélkül megélt Valentin nap

"Rájöttem, hogy nincs jobb dolog, mint ha örül az ember, és a maga javára törekszik egész életében. De az is Isten ajándéka, hogy az ember eszik, iszik, és jól él fáradságos munkájából."


Prédikátor könyve 3: 12-13

Nem fogok hazudni: bosszantott, amikor kiderült, hogy nekem kell megírnom Crosswalk Valentin napi áhítatát. Hiszen én egy húszas éveimben járó egyedülálló nő vagyok, az irodában a munkatársaim már mind házasok, és számomra Valentin nap nem igazán a szerelem öröméről szól, hanem sokkal inkább egy fájdalmas emlékeztető arra vonatkozóan, hogy mi hiányzik az életemből.

Valószínűleg érted miről beszélek, ha hozzám hasonlóan minden házasságkötési meghívó, vagy csöpögős romantikus film elindít egy kérdést benned: "Mi a baj velem?" "Hiszen nem egy Mercédesszel száguldozó szívtipró után vágyódom, egyszerűen csak boldog szeretnék lenni...."

Bárcsak meglenne a válaszom ezekre a kérdésekre. Ha így lenne, akkor én sem lennék már egyedül. De mégis meg szeretném veletek osztani azt, amit a Prédikátor könyvéből megtanultam:

"Gyűjtöttem ezüstöt és aranyat is: királyok és tartományok kincsét. Szereztem énekeseket, énekesnőket, és ami a férfiakat gyönyörködteti: szép nőket. Naggyá lettem, és felülmúltam mindazokat, akik elődeim voltak Jeruzsálemben. De megmaradt a bölcsességem is. Nem tagadtam meg magamtól semmit, amit megkívánt a szemem. Nem vontam meg szívemtől semmi örömöt, hanem szívből örültem mindannak, amit fáradsággal szereztem, hiszen ez volt a hasznom minden fáradozásomból. De amikor szemügyre vettem minden művemet, amit kezemmel alkottam, és fáradozásomat, ahogyan fáradozva dolgoztam, kitűnt, hogy mindaz hiábavalóság és hasztalan erőlködés; nincs semmi haszna a nap alatt."


(Prédikátor könyve 2:8-11)


Szerintem az emberek többségének legnagyobb küzdelme (legalábbis az én egyik legnagyobb küzdelmem) az, hogy a szerelemre ne mint bálványra tekintsek. Állandóan azzal hitegetjük magunkat, hogyha kapcsolatban leszünk, akkor boldogok leszünk majd --- és ha egyszer végre sikerül férjhez mennünk, akkor igazán kiteljesedik majd az életünk. Fájdalmas kimondanom, de ez így nem igaz. Vizsgáljuk csak meg Salamon kijelentését: mindene meg volt, ami után egy ember vágyakozhat. Pénz: több volt neki, mint amit el tudott volna költeni. Siker: Izráel királya volt. Romantika: semmi hiánya nem volt abban sem, hiszen még egy költői könyvet is tudott írni a szerelemről! Mindezek ellenére azonban, amikor a Prédikátor könyvét megírta, az üzenete a sorainak az volt, hogy valami mégis hiányzik az életéből. Hiszen egy "Isten alakú" űr van a lelkünkben, és a világon senki vagy semmi más nem tudja ezt az űrt betölteni bennünk, csakis Isten.

Mit jelent mindez számunkra? Ha egyedülálló vagy, az a tanácsom, hogy ne csüggedj, és ne add fel a keresést. Sohasem tudhatod, hogy Isten kit fog számodra küldeni. De a legfontosabb mégis az, hogy ne engedd, hogy azt az örömet, amivel Isten meg szeretne ajándékozni, azt számodra a kapcsolati státuszod tegye függővé. Isten számtalan módon áld meg bennünket, de mindaddig amíg a "SZERELMET" tartjuk a piedesztálon, nem fogjuk észrevenni és megélni ezt a sok-sok áldást.
Ezen a Valentin napon, függetlenül attól, hogy házas, vagy egyedülálló vagy, állj meg egy pillanatra, vedd észre, élvezd, és adj hálát mindazért, amivel Isten megajándékozott téged.

Boldog Valentin napot kívánunk!




(Forrás: Celebrate Valentine's Day without Being Miserable, by Ryan Duncan, Crosswalk.com Culture Editor, fotó: pinterest.com)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések