Ne hagyd, hogy a korlátozások korlátozzák a jövőképedet

“A király pedig minden más asszonynál jobban vonzódott Eszterhez. Elnyerte a király jóindulatát és jóváhagyását. Ezért a királyi koronát Eszter fejére tette, így tette őt királynévá.” (Eszter 2,17)


Isten nem csupán az ajándékaidat használja arra, hogy betöltse küldetésed, hanem a korlátaidat is. Nézzük meg Eszter történetét újra. Több nagy hátránnyal indult, ám ezek tökéletessé tették őt arra a szerepre, amelyet Isten neki szánt. Árva lány volt, akit Mordokaj örökbefogadott; kisebbségben élt; zsidó származásúként Perzsiában élt; és egyedülálló volt. Egyedülálló nőként egy férfi uralta társadalomban, nulla jogokkal.

Ám Isten felhasználta mindezeket a nehézségeket, hogy teljesíthesse küldetését.

Néha, ami csapásnak tűni az életedben, az része egy sokkal nagyobb tervnek.

Eszter mondhatta volna: “Bárcsak ne lennék a kiválasztott népből, vagy bárcsak iskolázottabb lennék, vagy bárcsak inkább valaki más lennék.” Sokan ezt mondogatják. Ők neheztelésekkel a szívükben élnek, és mindig a többi embert figyelik mondván: “De jó lenne, olyannak lenni, amilyenek ők.”

Ha ilyen a hozzáállásod, akkor soha nem tudod betölteni küldetésedet. Meg kell értened, hogy a kellemetlen akadályok, gyakran Isten által rendelt lehetőségek arra, hogy különb légy!

Nehéz ezt így látni, amikor fájdalmakkal teli a szíved.

De nézd csak meg Jóbot. A világon az egyik legvagyonosabb ember volt, és aztán Isten hagyta, hogy mindenét elveszítse - a családját, a vagyonát és még az egészségét is.

Aztán, amikor Jób elkezdte kérdezgetni Istent, akkor Isten csendben maradt.

Jób ezt mondta: “Ha északon rejtőzik, meg nem láthatom, ha délfelé fordul, ott sem veszem észre. De ő ismer engem, látja minden lépésemet, s ha próbára tesz, úgy kerülök ki kezéből. De ő mindig ugyanaz marad, s tervétől senki el nem térítheti el. Amit elhatározott, véghez is viszi. Bizony, Isten véghezviszi, amit felőlem tervezett! S tudom, sok terve van még velem.” (Jób 23,9-10; 13-14)

Bizonytalan időkben élünk, és nem tudunk mindent kiszámítani, ám Isten tudja, mi történik. Az örömöket és a fájdalmakat, a lehetőségeket és az akadályokat – Isten fel tudja használni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
  • Melyek azok a nehéznek tűnő körülmények, amiket korábban Isten jóra használt vagy jóra fordított életedben?
  • Mi a legnagyobb vívódásod jelenleg? Mit gondolsz, Isten miképpen szeretné ezeket átfordítani, és a saját céljaira használni?
  • Mit gondolsz, Isten hogyan szeretné, hogy reagálj, amikor úgy tűnik, hogy Ő csendben van? Miképpen hallhatnál tőle ilyenkor?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések