Csendesség

„csendesedjék el előtte az egész föld!”


Habakkuk 2:20

A Sierra Hegység, Kaliforniában, hirtelen tör a magasba a Mojave Sivatag lapos talajáról. Drámai táj tárul itt a szem elé, nagyon szeretek ide utazni az év ezen időszakában. Ezekben a hetekben a hegységet hó borítja, csakúgy, mint a szélesen elterülő síkságot, mely messzire nyúlik a keleti horizonton. Amerre csak tekintünk, lélegzetelállító, fehér panorámát csodálhatunk meg.

Ez egy végtelen, színtelen világ, ahol mély némaság uralkodik. Semmi sem zavarja meg ezt a csendet, nem hallani autók zaját a távolban, nincs csörgedező patak, vagy csobogó folyó a közelben. Szinte hallod, - nem, inkább érzed, - a csendet. Mélyre ható nesztelenség ez, ami itt tapasztalható. Szerintem egy eltöltött januári nap a hegységben és a sivatagban tökéletesen megragadhatóvá teszi Habakkuk próféta által leírt csendet. Isten kreatív hatalmának csodálatos megjelenése talán a csendben ragyog leginkább.

Charles Wesley így fogalmazott:

„Minden ember maradjon csendben,
Félelemmel és remegő szívvel álljon meg,
Földi dolgokkal ne foglalkozzon,
hanem fogadja az áldásokat az Ő kezéből.
Mert Krisztus, a mi Istenünk,
eljött erre a Földre,
Aki egyedül méltó a teljes hódolatunkra.”

Tölts időt ma a természetben, még akkor is, ha jó melegen fel kell öltöznöd! Ahhoz, hogy a természet csendjét élvezhesd, nem kell hogy egy sivatag, vagy hegység közelében legyél. Elég, ha keresel egy parkot vagy ligetet, melyet hó borít. Vagy elgyönyörködsz egy dér lepte madáretető látványán, egy fa csodálatos jégcsap díszein, melyen megcsillan a napfény. Talán az elnyúló síkságon lévő fák látványa ragadja meg a figyelmedet, vagy csak csendben megfigyeled a teraszodról a téli napnyugtát. Vedd észre a téged körbevevő csodát, aztán engedd, hogy a látvány magával ragadjon, és szavak nélküli dicsőítésben állj meg csendben Isten előtt.


Teremtő Istenem! Szeretnélek még jobban megismerni a mozdulatlan, kopár téli táj látványa által is. Segíts, hogy le tudjak lassulni, és elcsendesedett szívvel keressem Jelenlétedet. Segíts, hogy ne a szavak áradatával dicsőítselek Téged, hanem meg tudjam ragadni a csendes pillanatok csodáját, amikor a Jelenlétedben lehetek.






(forrás: Joni and Friends Daily Devotionals, Silence, fotó:http://www.elecegranada.com)


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések