Életed aggódásait Isten igazságával szembesítsd

De mindezekkel szemben diadalmaskodunk az által, aki szeret minket. Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban.


(Római levél 8: 37-39)

Mindenkinek vannak meggyőződései az élet dolgairól.

Ezek közül sok gondolat nyilvánvaló, hasznos és építő. Például, tudjuk, hogy a nap minden reggel felkel. Abban bízunk, hogy egyszer minden vihar elmúlik, és mindig lesz ételünk, nem kell éheznünk.

Néhány gondolat azonban mérgező, sőt egyenesen igazság ellenes. A következő egészségtelen gondolatok mételyezhetnek bennünket:

Értéktelen vagyok. Nem érdemlem meg, hogy jó dolgok történjenek velem. 

Az emberek elfordulnak tőlem, mert nem vagyok szerethető. 

Miután valaki igazán megismer,faképnél hagy, mert nem vagyok érdemes a barátságára. 

Minden az én hibám. Én vagyok az okozója a velem történteknek. 

Valami rossz fog történni velem 

Mindenhol veszély leselkedik rám. 



Nagyon sok téves meggyőződés még korai éveinkben alakult ki, amikor nem volt meg a képességünk, hogy változtassunk rajtuk. Így hát mélyen gyökereznek, és egy aggodalomtól meggyötört életet eredményeznek. 

Mi lehet az Isteni megoldás? Az Igazság. Nézz szembe az aggódásaiddal az Istentől származó igazságokkal. „ foglyul ejtünk minden gondolatot hogy engedelmeskedjen Krisztusnak” (2 Korintusi levél 10:5b) Egyik módja ennek az, hogy a téves beidegződéseket igazságon alapuló gondolatokkal helyesbítsük: 

Fontos vagyok Istennek. Ő alkotott, Ő ismer engem, és terve van az életemre vonatkozóan. 

Szerethető vagyok. Nem vagyok tökéletes, de Isten megajándékozott bizonyos adottságokkal és lelki ajándékokkal. 

Nem én vagyok a hibás minden rossz dologért, ami történik velem. Követtem el hibákat, de tanulok belőlük, növekedem általuk, és a legfontosabb az, hogy tudom, hogy Isten megbocsátott nekem. 

Isten óvó kegyelme őriz engem. Igen, veszélyes világban élünk, de az én Istenem Mindenható, Aki ismer engem, és szeret engem. 

Figyelj oda a gondolataidra. Gondold át a magadról, Istenről, és a világról kialakított képet. Ne engedd, hogy téves elképzelések felemésszék mindennapjaidat. Amikor megjelennek a rossz beidegződéseid, Isten igazságával lépj fel ellenük. 

Dönthetünk, hogy önmarcangoló kritizálással vagy Isten igazságán alapuló biztatással tekintünk-e önmagunkra. Vagy a porig romboljuk magunkat, vagy helyretesszük a bennünk zajló gondolatokat. A szavaink vagy félelmet, vagy hitet közvetítenek számunkra. Tegyük fel magunknak a kérdést: Önmagamat rombolom vagy helyén kezelem-e az énképemet? 

Ne feledd azt az igazságot, hogy Isten érted van. Ő döntött melletted, amikor azt mondta, hogy annyira értékes vagy számára, hogy egyszülött Fia meghalt érted. Céllal alkotott meg, és fontos vagy számára. „Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy!” (Ézsaiás 43:1) 

Ha Isten így gondol rád, nem kellene magadévá tenned ezeket a gondolatokat? Mi értelme van hazug elképzelésekkel marcangolni magunkat, amikor Isten egészen másként vélekedik? Az önmagunkról kialakított kép, amely azt sugallja, hogy buták, csúnyák vagy szerencsétlenek vagyunk…elhiteti velünk, hogy nincs megoldás, remény, vagy ígéret beteljesedés ebben az életben. Ha meggyőzzük magunkat arról, hogy nincsenek értékeink, barátaink vagy jövőnk, akkor a magunkról kialakított kép fogva tart és megkötöz. 

Mert a gyakran ismételgetett gondolat saját igazságommá válik. És ezek a negatív gondolatok nem veszélytelenek, sőt, egyenesen mérgezőek, mivel utat engednek a gonosz romboló hatásának: „ A szelíd nyelv életnek a fája, a romlott pedig összetöri a lelket.” (Példabeszédek 15:4) 

Hűségesen ragaszkodj a Biblia ígéreteihez, és az igazságot képviseld. Pál apostol ezt a mai alapigénkben szemléltette: „De mindezekkel szemben diadalmaskodunk az által, aki szeret minket. Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban.” (Római levél 8: 37-39) 

Ne légy önmagad ellensége! Isten érted munkálkodik, számára értékes vagy! 

Kérlek, Uram, rombold le az önmagamról, a világról és a Rólad kialakított téves elképzeléseimet. Helyettesítsd azokat a Te szeretetedben és gondviselésedben gyökerező igazsággal. Segíts kilépnem a hazugságok rabságából és újítsd meg kérlek a gondolkodásomat, hogy a Te igazságod uralkodjék bennem, így vezesd és formáld a meggyőződésemet, döntéseimet és a cselekedeteimet. Jézus nevében kérlek, Ámen. 



(Forrás: Max Lucado: Facing Life worries with Truth, Proverbs31 Ministries Daily Devotionals, October 16, 2017. https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2017/10/16/facing-life's-worries-with-truth )

Fotó: ibelieve.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések