A nagy bakik és elesések idején...

"Simon, Simon, íme, a Sátán kikért titeket, hogy megrostáljon, mint a búzát, de én könyörögtem érted, hogy el ne fogyatkozzék a hited: azért, ha majd megtérsz, erősítsd atyádfiait."


(Lukács 22:31,32)


Nagyon örülök, hogy Jézus Pétert is a tanítványai közé választotta. Azt látjuk, hogy Péter sokszor meggondolatlanul jelentett ki dolgokat, időnként kirívóan büszke volt, és az indulatait sem tudta mindig kontrollálni. Sátán sejtette, hogy Péter nagy hatással lesz majd a gyülekezetekre, így mindenképpen félre akarta őt állítani.

A kereszthalál előtti utolsó vacsorán Jézus figyelmeztette Pétert, hogy meg lesz próbálva a közeljövőben:
"Simon, Simon, íme, a Sátán kikért titeket, hogy megrostáljon, mint a búzát, de én könyörögtem érted, hogy el ne fogyatkozzék a hited: azért, ha majd megtérsz, erősítsd atyádfiait."
(Lukács 22:31,32)

Péter felfújta magát, és emelt fővel kijelentette: "Uram, kész vagyok veled menni akár a börtönbe, vagy a halálba is!"

Nem tudom, hogy ekkora büszkeség láttán Jézus mit gondolhatott...

Aztán, néhány órával később, a rostálás elkezdődött. Amikor Péter a tűz mellett állt abban az udvarban, ahol Jézust megkorbácsolták és kihallgatták, egy kis szolgálólány megkérdezte tőle, hogy ő is Jézus követője-e?

"Nem ismerem Őt!" hangzott a válasz.

Ezután egy másik kérdezőhöz így szólt:
"Nem az Ő követője vagyok!"

Majd a harmadiknak ezt mondta:
"Nem tudom miről beszélsz!"


Még be sem fejezte a harmadik tagadását Péter, amikor megszólalt a kakas, és ez emlékeztette Jézus szavaira: "Mondom neked Péter: nem szólal meg a kakas ma, amíg háromszor le nem tagadod, hogy ismersz engem."
Ezek után Péter elfutott az udvarból és keservesen zokogott.

Jézus jól tudta, hogy Péter meg fogja Őt tagadni, mégis a kegyelméről biztosította őt, mielőtt még elesett volna. Péter teljesen összetört gyengesége tudatában, amikor szembesült a ténnyel, hogy háromszor tagadta meg Mesterét. Isten szeretetének sugara emlékeztette őt Jézus szavaira..."azért, ha majd megtérsz, erősítsd atyádfiait."


Jézus, feltámadása után, emlékeztette Pétert, hogy a tapasztalatait ossza meg az emberekkel. Jézus háromszor kérdezte meg tőle: "Péter, szeretsz engem?" Minden egyes kérdés és felelet után, Jézus így szólt: "Legeltesd a bárányaimat...gondozd a nyájamat...legeltesd a bárányaimat." És Péter pontosan ezt tette, élete hátralévő részében az emberek javát szolgálta.


Követtél el hibákat, és úgy érzed nem vagy méltó a szolgálatra? Vagy talán úgy gondolod, hogy téves döntéseid miatt a büntetőpadon üldögélsz?


Drága barátnőm! Jézus nem ültetett a cserepadra, és nem is gondolja úgy, hogy méltatlan lennél a szolgálatra. Péterhez hasonlóan, Jézus azt szeretné, ha elestél, akkor állj fel, tarts bűnbánatot, erősödj meg az Ő kegyelmében, majd térj vissza a küzdelembe és erősítsd testvéreidet az Úrban.

Halld hát meg Jézus feléd hangzó szavát...szeretsz engem?...akkor gondozd az én nyájamat!


Drága Uram! Hálás vagyok azért, hogy szeretted Pétert,...és ugyanezzel a szeretettel fordulsz felém is. Nem akarok a cserepadon üldögélni, amikor az élet küzdelme folyik. Köszönöm, hogy megbocsátod bűneimet, és visszavezetsz a csatába. Kérlek, erősíts meg, és adj bátorságot minden egyes elesés után. Segíts leporolnom a szégyen porát az arcomról, és vezess vissza a küzdőtérre. Jézus nevében, Ámen.





(Forrás: Girlfriends in God Daily Devotionals, Sharon Jaynes, When you mess up big time, http://www.girlfriendsingod.com/2014/when-you-mess-up-big-time/ used with permission.)

Megjegyzések

  1. Amint el olvastam ezt a gyönyörű történetet,egyböl magamra ismertem. Nagyon szeretem Péter történetét,mert valahogy magamra ismerek benne. Bár én nő vagyok de úgy érzem ezzel a történettel Isten üzenetet küldött számomra....

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések