Reménység akkor, amikor egy hajszálon lógsz csupán

Mert Isten igéje élő és ható




(Hatásos, erőt adó, hatékony -AMP fordítás)
(Zsidóknak írt levél 4:12)


Nem kellett volna kiszámolnom...

Mi értelme volt egy kiégett anyának számszerűsíteni fáradtságának okát?

Lehet, hogy azért, mert éveken keresztül mindig volt egy csecsemő a karomban, akit nyugtatni kellett, vagy a napi teendők monotonsága miatt, de azon a sötét éjszakán megpróbáltam kiszámolni, hogy hány éjszakát nem tudtam nyugodtan átaludni az utóbi időszakban.

Természetes, hogy gyerekeinket ajándékként éljük meg, de az én újszülötteim kólikában voltak csomagolva, folyamatos sírással díszítve. Mire a negyedik gyermekünk megszületett, én elmondhatatlanul fáradt és kifacsart lettem.

Gyermeknevelési könyveket olvastunk, orvosok tanácsát kértük ki, egészséges szokásokat és ritmust alakítottunk ki, de semmi sem segített. Csemetéink úgy kerülték az alvást, mint a kóbor macskák a sikátorban lévő pocsolyákat.

2920 nap. 
Ennyi idő óta nem aludtam át az éjszakát. Amikor rádöbbentem a számszerűsített valóságra, legszívesebben együtt sírtam volna a karjaimban lévő zokogó csecsemővel.

Legbelül tudtam, hogy kiégésemet nem csak az álmatlan éjszakáknak köszönhetem. Testem fáradt volt, de a lelkem is kitikkadtan szomjazott.

Olyan rég óta csupán egy hajszálon csüngtem, hogy még imádkozni sem volt erőm. Tudtam, hogy Isten mellettem áll, de nem találtam a szavakat, mellyel megszólíthattam volna Őt.

Lehet, hogy te is voltál már hasonló helyzetben, elfáradva, leamortizálódva, némán, kiégve. Lehet, hogy éppen így érzel most is. 
Mert nem csak az alvástól megvont édesanyák tudják mit jelent kiszipolyozottan élni.

Mindenki aki a tűréshatárán van, bátortalan, vagy szorongásban él, ismeri ezt a terhet.

„Istenem! Tudom, hogy itt vagy velem, -suttogtam a sötétben, - de nem tudom, mit mondjak...”

Ekkor láttam meg a Bibliámat, karnyújtásnyi távolságra a hintaszéktől, melyben ültem. Óvatosan, nehogy felébresszem a karjaimban alvó csecsemőt, Isten igéje után nyúltam, és belelapoztam.

Fáradt szemeim egyszer csak a Zsidókhoz írt levél 4. fejezetének a 12. versére estek: Mert Isten igéje élő és ható,

Hatásos, erőt adó, hatékony

Ahogy a versek a lelkembe ivódtak, remény kezdett formálódni bennem. Isten így válaszolt megfáradt kiáltásomra.


Lehet, hogy a lelkem a porban volt, de Isten igéje élő és ható módon megérintett.

A testem erőtlen volt, de Isten igéje tele volt erővel.

Az elmém meg volt fáradva, de Isten igéje energiával töltötte fel.

A törekvéseim gyümölcstelennek tűntek, de Isten igéje hatásosnak és hatékonynak bizonyult.

Így 2920 nappal az utolsó nyugodt éjszakám után, egy új éjszakai szokást kezdtem az életembe beépíteni. Amikor a ház elcsendesedett, a baba pedig hangosan sírt, kinyitottam a Bibliámat és olvasni kezdtem az időtlen Igazságot.

Volt, amikor kiválasztottam egyetlen verset, és addig ismételgettem magamban, míg megfáradt lelkem fel nem kiáltott: „Igen, Uram!” Máskor Jézus ígéreteit mondogattam, míg elkeseredett szívemet reménység nem töltötte fel. Volt úgy, hogy addig énekeltem egy zsoltárt, míg szomorúságomat dicsőítés nem váltotta fel.

Erőtlen voltam ahhoz, hogy keressem az Urat, de engedtem, hogy Isten igéjének az Igazsága megfáradt lelkem legmélyebb zugáig is elérjen. Nem volt energiám gyönyörű imák megfogalmazására, helyette Isten igéje vált személyes könyörgésemmé. Lassan, de biztosan zaklatottság helyett békesség öntötte el szívemet. A körülményeim nem változtak, de a bensőmben mindenképpen változás állt elő.

Még mindig fáradt voltam, de már nem húzott a kimerültségem a mélybe.

Kitikkadt voltam, de már nem üresen kongtam.

Kimerült voltam, de már nem omlottam össze.


Egyik éjszaka, amint ott ültem a hintaszékben, és Isten igéjét ismételgettem magamban, miközben a kisbabámat nyugtatgattam, rádöbbentem arra, hogy már nem én kapaszkodom Isten igéjébe, hanem Isten igéje tart békességen engem.

Ez Isten szavának csodája, kedves barátaim. Éltet és támogat bennünket. Megújítja és megerősíti lelkünket. Amikor pedig megragadjuk az Igazságot, akkor az Igazság erősen tart bennünket.

Akkor is, amikor úgy érezzük, hogy csak egy hajszálon függünk. Különösen akkor, amikor így érzünk.

Drága Uram! Amikor túl fáradt vagyok ahhoz is, hogy megszólítsalak, kérlek segíts, hogy ígéreteid szóljanak hozzám. Csendesítsd el lelkem aggódását igédből áradó reménységgel. Jézus nevében, Ámen.



(Forrás: Proverbs31 Ministries Daily Devotion, Alicia Bruxvoort: Hope When You’re Hanging by a Thread, July 1, 2021
https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2021/07/01/hope-when-youre-hanging-by-a-thread)
fotó: freepik.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések