Jézus számára minden kérés egyformán fontos

 Jézus ekkor elindult vele. A nagy sokaság is követte őt, és tolongott körülötte.


Márk 5:24


Társaságban Jézus ritkán viselkedett az elvárások szerint. Nem a tekintélyes vagy népszerű emberek kegyeit kereste, hanem lenyűgöző módon észre tudta venni azokat, akik a háttérbe szorultak. 

Annak ellenére, hogy Ő Isten Fiaként hatalmas küldetést teljesített, sohasem volt túlontúl elfoglalt, mindig odafigyelt a körülötte lévőkre. Mindig körültekintő és együttérző volt. Még akkor is, amikor, amikor jelentőségteljes szolgálatot végzett, odafigyelt és meghallgatta a jelentéktelennek tűnő kéréseket is. 

Jézusnak nem az volt a célja, hogy látványos dolgokat vigyen véghez, hanem az, hogy az Isten szerinti dolgot végezze el és gyakran ez azt jelentette, hogy észrevett egy háttérbe szorult embert. 

Márk evangéliumának ötödik fejezetében arról olvashatunk, hogy Jézus meggyógyított egy megszállottat. Ez aztán egy hatalmas csoda volt! Ezután a tó másik partjára ment a tanítványaival, de itt is hamarosan nagy sokaság vette őt körül. Hirtelen odalépett hozzá Jairus, a zsinagóga vezetője, egy kétségbeesett kéréssel. A lánya haldoklott, azért esedezett, hogy Jézus meggyógyítsa őt. 

Jézus természetesen készséges volt, a döntését azonban nem övezte nagy felhajtás. Nem hívta fel a figyelmet a csodára, amit tenni készült, - nem rakta ki a Twitterre egy hashtag-el #acsodaútonvanfeléd, vagy nem posztolt egy klassz filterrel vagy effektussal ellátott képet az Instagramra. 

A mai igevers, Máté 5:24 egyszerűen így fogalmaz: „Jézus elindult vele.” A versben azt is olvashatjuk, hogy a nagy sokaság körbevette őt és tolongott körülötte, de Jézust ez nem akadályozta meg abban, hogy segítsen azon az emberen, aki előtte állt. 

Ahogy Jairus háza felé haladtak, ahol szeretett lánya betegen feküdt, Jézus körül hatalmas tömeg tolongott. Ebben a tömegben ott volt egy asszony is, aki rengeteget szenvedett élete során, sok orvosnál járt már, és az összes pénzét rájuk kötötte. Mindezek ellenére az állapota egyre inkább romlott. Odalépett Jézushoz, megérintette a köntösét, ezt gondolva: "Ha megérintem akár csak a ruháját is, meggyógyulok." (Márk 5:28) 

Ez az érintés nem kerülte el Jézus figyelmét, mert Ő ismét odafigyelt arra az emberre, aki hozzá fordult. Meggyógyította és egyben biztosította az asszonyt arról, hogy a hite tartotta meg őt. 

Ez a történet mindig lenyűgöz. Megdöbbenek látva azt, hogy Jézus, annak ellenére, hogy nagy sokaság veszi őt körbe, mindig észreveszi az embert, személyesen odafigyel és odahajol hozzá. A leírásban ez az asszony egy jelentéktelennek tűnő szereplő volt Jairushoz, a zsinagóga vezetőjéhez képest. Hiszen még a nevét sem tudjuk. Jézusnak azonban fontos volt ő, és észrevette őt. 

Jairus talán azon aggódott, hogy ez a megállás túl hosszú ideig tartott, és a késlekedés lányának az életét veszélyeztette. Jézus életében azonban semmi sem számított késlekedésnek. Meggyógyította Jairus lányát is. Jézus nagyon jól tudta miként hajoljon oda és miként szolgálja az egyes embert és miként enyhítsen az ember személyes fájdalmán. 

Hogyan tudunk Jézushoz, a tökéletes példához hasonlóan odafordulni valakihez, akinek személyes törődésre van szüksége, ahelyett hogy a saját elfoglaltságunkra fókuszálnánk? Mindannyiunknak rengeteg tennivalója van, emberek és feladatok sokasága szorongat bennünket. Akár otthon, akár a munkahelyünkön szoros időbeosztás és fontos feladatok várnak ránk. Jézus azonban arra hív bennünket, hogy álljunk meg és vegyük észre a körülöttünk lévőket, hogy személyesen érintsük meg őket, ami a szívük gyógyulását, egy megfáradt lélek felfrissülését, vagy egy megváltozott , megújult életet eredményezhet. 

Egyszer, valaki azt mondta, hogy Jézus szolgálata tulajdonképpen az az ember volt, aki éppen előtte állt. Ki az, aki a mai napon előtted áll? 

Atyám! A feladatok és felelősségek szorongatásában, segíts engem, hogy ne legyek túlontúl elfoglalt ahhoz, hogy észrevegyem, és odahajoljak ahhoz az emberhez, aki éppen előttem van. Jézus nevében, Ámen. 

Igazság a ma napra: 

Galata 6:2 Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét. 









(Forrás: Proverbs31 Ministries, Daily Devotions, Karen Ehman: There are No Lesser Requests for Jesus, https://proverbs31.org/ , fordítás:csendespercek, fotó: pinterest)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések