Örömteli hála

„…mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.”

1 Thesszalonika 5:18

Egy szomszédom virága - egy mexikói paradicsommadár - fölött álltam és gyönyörködtem a ragyogó narancssárga, citromsárga és piros virágokban, a szirmok görbületében, amelyről ez a különleges sivatagi virág a nevét kapta. "Ó, köszönöm, Istenem, hogy adtál nekünk szemet, amellyel láthatunk" - sóhajtottam fel talán ezredszerre is.
Miért vagyok ennyire elragadtatva a szomszéd virágától? Miután több mint 50 évet éltem le vakként, egy rutinműtéten estem át, és ez váratlanul megduplázta az egyik szemem látását.
Most úgy látom a világot, ahogyan még soha nem láttam eddig. Megszállottja vagyok a csodálatosan megtervezett teremtésnek. Hálás vagyok ezért az égi ajándékért, amely lehetővé tette számomra, hogy visszanyerjem a látásomat, pedig már attól féltem, hogy soha nem fogok látni.
Vajon a vak koldus is így érzett, akit Jézus meggyógyított? Amikor meghallotta, hogy Jézus elmegy mellette, hangosan kiáltott hozzá, hogy könyörüljön rajta. Jézus megállt, és megkérdezte, mit szeretne. "Uram, hogy lássak " - mondta a koldus (Lukács 18:41b). Jézus visszaadta a látását, az ember pedig Istent dicsérve követte Őt. (Lukács 18:35-43.) El tudjátok képzelni a háláját és örömét, a csillogást az újonnan meggyógyult szemében?
Mindannyian jobban értékelünk valamit, ha már nélkülöznünk kellett azt valaha. Sokkal hálásabbak vagyunk az áramért és a vízért, miután egy vihar több napra tönkretette. Olyan csodálatos, hogy egy légúti fertőzésből való felépülés után milyen könnyű belélegezni a friss levegőt.
Az 1 Thesszalonika 5:18 mégis arra szólít fel bennünket, hogy minden körülmények között legyünk hálásak, legyen szó újonnan felfedezett örömről, egyszeri szabadulásról vagy helyreállításról, vagy éppen a mindennapi életbe beleszövődő áldásokról. „…Mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.” Hálánk sokkal több mint egy felületes „köszönöm”, hálánk a dicséret és az öröm áradásává válhat azért, amit Isten tesz értünk. Hogyan ragadhatjuk meg ezt a fajta hálát még az élet legjelentéktelenebb, hétköznapibb pillanataiban is?
Az új látásom megtanított arra, hogy szándékosan keressem a módját annak, hogy megköszönjem Istennek az Ő csodás ajándékait. Íme egy háromlépcsős folyamat, amelyet arra használtam, hogy megőrizzem a hála örömtől átitatott érzését.
Tarts szünetet a nap közepén. Vizsgáld meg a környezeted. Mit látsz, hallasz vagy érzel? Mi történik körülötted? Ha az gondolataidat olyan dolgok töltik meg, amik nincsenek meg neked, fordítsd át, és nézd meg, hogy mid van. Maradék vacsorára? Van ételed. Rendetlen otthon? Bőségesen van, akár családod, akár dolgaid, amik miatt rendetlenség van.
Gondolkodj el azon, amit felfedeztél. Koncentrálj a teremtés egy-egy aspektusára, és csodálkozz rá a bonyolult részletekre. Gondolj például a naplementére: a fény, a szín, a pára és az energia összetevői tökéletes arányban keverednek össze, másodpercről másodpercre változnak, és minden este teljesen mások. Mit árul el ez Isten jelleméről?
Dicsérd Istent az új dolgokért, amelyeket láttál. Dicséreted azt mutatja meg, hogy felismered, a teremtés létezése nem véletlen; valahonnan származnia kellett. Az örömteli hála az Adományozót és az ajándékot is értékeli, és ezáltal túlcsordul a felismeréstől, miszerint Isten annyira vágyik irántad és annyira szeret téged, hogy úgy döntött, ilyen hatalmas bőséget ad neked.
Hagyd, hogy hálád a spontán öröm új szintjére lépjen. Legyél izgatott attól, amit mások "hétköznapinak" neveznek. Ha úgy tekintesz az élet dolgaira, ahogyan még soha nem láttad őket, meglátod azt az Istent, akinek végtelen kapacitása és vágya van arra, hogy minden jót megadjon neked.


Ó, Uram, a föld tele van a Te dicsőségeddel. Segíts, hogy tisztábban lássam az életemet és a Te világodat, hogy a hálaadásom azért, amit Te teszel, spontán örömmel pezsegjen. Jézus nevében, Ámen.

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2021/11/22/joyous-gratitude
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/napnyugta-sziluett-levelek-folyo-87812/

Megjegyzések

  1. Hála neked Uram, mindenért amit adtál, mindenért amit elvettél! Hálás vagyok életemért, családomért, barátaimért, munkámért! ... annyi minden van amiért hála tölti el a szívemet. De a legnagyobb mindennél, az amit azért érzek, hogy TE Atyám, Istenem vagy, akinek mindenért hálát adhatok! Köszönöm ezt a kegyelmet! Ámen

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések