Elengedni az elutasítást

"Nem taszítja el népét az ÚR, nem hagyja el örökségét."

Zsoltárok 94:14

Amikor Larát mentőautóval kórházba szállították agyvérzés gyanújával, férje felhívta lányukat, hogy értesítse őt a tragédiáról. A lány azt mondta, hogy hallott az agyvérzésről, de nem megy be a kórházba. Néhány hónappal később Lara az élelmiszerboltban volt, és meglátta a lányát. Amint a lánya felnézett és észrevette az édesanyját, megfordította a kocsiját, és a másik irányba ment.
Miközben Lara mélységes szívfájdalmában sírt, azon tűnődött, hol rontotta el? Miért nem akarja, hogy az élete része legyen?
Elutasítás. Olyan fájdalmas, nem igaz? Még ha tudod is, hogy valaki miért vetett véget a barátságotoknak, miért lépett ki a házasságotokból, miért hagyott el néhány randi után, vagy egyszerűen csak eltűnt az életedből, ez nem feltétlenül szünteti meg a fájdalmat. Tudtad, hogy kutatók tanulmányozták az elutasítást, és megállapították, hogy az érzelmi fájdalom hasonló a fizikai fájdalomhoz? Amikor fájdalmat érzünk, könnyen előfordulhat, hogy a hazugságok, például hogy az illető azért hagyott el, mert valami baj volt veled, elkezdenek beleivódni az elménkbe. Egy másik népszerű hazugság, hogy senki sem értheti meg, milyen összetörtnek érzed magad, miután elutasítottak.
Jézus megért.
Jézus tudta, hogy el fogják utasítani, mielőtt még belépett volna a mi világunkba. Évszázadokkal Jézus születése előtt Ézsaiás próféta megírta, hogy Jézus "megvetett volt, és emberektől elhagyatott" (Ézsaiás 53:3). Jézus úgy jött a földre, hogy tudta, Isten választott népe, a saját népe nemcsak "nemet" fog mondani a Vele való kapcsolatra, hanem a végső elutasításnak is hangot fog adni majd, amikor azt kiáltják: "Feszíttessék meg!" (Máté 27:22-23).
Képzeljük el, milyen lehetett Jézusnak, amikor duzzadt és véres szemein keresztül felnézett, és látta, hogy az emberek, akik egykor gyógyulásért könyörögtek neki, most a halálát akarják. Milyen szörnyű érzelmi fájdalmat élhetett át akkor, amikor összezúzódott testtel a keresztjét vonszolta a Golgota felé, miközben az emberek átkozták őt, pedig nem sokkal korábban még azért kiáltoztak, hogy lássák őt tanítani és csodákat tenni.
Talán, ha arra gondolsz, hogy Jézust hogyan taszították el, a te elutasításod emlékei is felidéződnek benned. Az együtt töltött idő emlékei, a sok-sok ajándék, amit adtál annak a bizonyos embernek. A hallgatása vagy a kibékülés elutasítása nyomán talán azt kérdezed, hogyan felejthette el mindazt, amit érte tettél. Talán még dühös is vagy úgy érzed kihasználtak.
Hogyan küzdjünk meg az elutasítással? És ami még fontosabb, hogyan engedjük el?
Nagy a kísértés, hogy azt higgyük, jobban fogjuk érezni magunkat akkor, ha az a bizonyos személy, aki elutasított, visszajön hozzánk. Pedig az elutasítás akkor is megtörtént volna, és ugyanúgy meg kell vele küzdened, valamint az attól való félelemmel, hogy újra megtörténik.
A legjobb út az, ha meghívjuk Istent, hogy töltse be ezt az üres helyet az Ő gyógyító szeretetével. Az elutasítás elengedése azzal kezdődik, hogy belépsz Isten szeretetébe és a vele való kapcsolatba, amelyet egy másik ember soha nem vehet el tőled. Ez az elengedés két részből épül fel: egy elméleti/ lelki, és egy gyakorlati részből. Miközben áttekinted ezeket a lépéseket, figyeld meg, melyik hat rád leginkább?

Lelki pillér:
  • Bízz abban, hogy Isten soha nem hagy el téged, még akkor sem, ha te elutasítottad Őt.
  • A mai Igazság arra emlékeztet minket, hogy Isten soha nem hagy el minket, még akkor sem, ha mások úgy döntenek, hogy elhagynak. Isten irántad való szeretetét nem lehet elveszíteni vagy kiérdemelni (Róma 5:8). Az Ő szeretete állhatatos, és mindig számíthatsz rá (Róma 8:38-39).
Gyakorlati pillér:
  • Ne vedd személyes sértésnek az elutasítást.
  • Mások cselekedetei nem határozzák meg, hogy érdemes vagy-e szeretetre vagy kapcsolatra.
  • És mindig emlékezz: „Nem taszítja el népét az ÚR, nem hagyja el örökségét.” (Zsoltárok 94:14)

Istenem, be kell lépnem az irántam érzett Szeretetedbe. Annyira hálás vagyok, hogy Te soha nem hagysz el engem. Töltsd meg szívemet a Te ismereteddel, és gyógyítsd be az elutasítás sebeit, hogy újra reményteli szívvel élhessek. Jézus nevében, Ámen.

https://girlfriendsingod.com/letting-go-of-rejection/
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/homaly-fa-harc-ero-5140458/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések