Hogyan változtat meg mindent Jézus együttérzése

„…hogy megismerjem őt és feltámadása erejét, valamint a szenvedéseiben való részesedést, hasonlóvá lévén az ő halálához, hogy valamiképpen eljussak a halottak közül való feltámadásra.” 

Filippi 3:10-11

Az ő mindent kizáró figyelme azonnal előhozta könnyeim áradatát.
Miközben kiöntöttem szívemet egy régi gyülekezeti seb kapcsán, barátnőm szíve mélyről ezekkel a szavakkal vigasztalt: "Ez biztos fájhatott... Nem baj, ha kimondod, hogy megbántottak". Végül egy kijelentése felszabadította az összes be nem gyógyult sebemet, és megkezdődött bennem a régóta halogatott gyógyulás.
„ Jézus empatikus veled.”
Jézus empatikus velem? Ez egy olyan gondolat, ami még soha nem merült fel bennem, de a barátnőm biztosított róla, hogy igaz. Kételkedésemre válaszul elkezdte felsorolni Jézus életéből azokat a történeteket, amelyek megerősítették az állítását.
Az "empatizálni" szó definíciója a következő: "megérteni és osztozni egy másik ember érzéseiben". Az empátia mélyebb kifejezés, mint az együttérzés, mert az empátia azt jelenti, hogy bele kell helyezkedni a másik ember helyzetébe, meg kell érteni az érzelmeit az ő szemszögéből.
Amikor Jézus a földre jött, hogy emberi testben Istenként éljen, úgy szenvedett, ahogy mi szenvedünk. Átélt minden apró fájdalmat, még jelentős traumákat is. Úgy fájtak neki ezek, mint nekünk, ezért Ő valóban együtt érez velünk. Ahogy feldolgoztam ezt a mindent felülíró gondolatot, rájöttem, hogy mélyebbre akarok merülni Jézus szenvedésének megértésében. Egyszerre vágytam arra, hogy magamba szívjam az Ő empátiáját irántam, és hogy erősebben együtt tudjak érezni vele.
János evangéliuma volt a tankönyvem, és heteken át tanulmányoztam és jegyzeteltem az Ő szenvedéseit - kicsiket és nagyokat - az elejétől a végéig. Ez egy rövidített lista arról, amit találtam.
Jézus szenvedett az emberi kapcsolataiban. Nem látták szívesen, igazságtalan elvárásokkal halmozták el, tévesen bélyegezték meg, alábecsülték, pletykáltak róla, összeesküvést szőttek ellene és elhagyták.
Jézus érzelmileg szenvedett. Félreértették, kritizálták, gúnyolták, lekicsinyelték, állandóan megkérdőjelezték, elárulták és ártatlansága ellenére elítélték.
Jézus fizikailag szenvedett. Tömegek üldözték, amikor egyedül akart lenni, és kifárasztották, levetkőztették, megverték, leköpték, halálának eszközét kellett cipelnie, és keresztre feszítették.
Amikor megtapasztaljuk e szenvedések bármelyikét, biztosak lehetünk abban a sziklaszilárd igazságban, hogy Jézus együtt érez velünk.
Az a tudat, hogy Jézus velem van a fájdalmamban, minden apró dolgot megváltoztat. Nemcsak ez, hanem Jézus empátiája, amely a sebeimen keresztül áramlik, nagy erőt hordoz magában. A Filippi 3:10-11 szerint: „…hogy megismerjem őt és feltámadása erejét, valamint a szenvedéseiben való részesedést, hasonlóvá lévén az ő halálához, hogy valamiképpen eljussak a halottak közül való feltámadásra.”
Amikor részt veszünk, vagy osztozunk Jézus szenvedéseiben, amikor úgy érezzük a földi emberi lét fájdalmát, mint ahogy Ő érezte, akkor a feltámadás erejét tapasztalhatjuk meg. Az új életet és a gyógyulást Ő benne. Amikor fizikailag meghalunk, olyan örök életet kapunk, amely meghaladja azt, amit el tudunk képzelni.
Ha ma szenvedés vesz körül, nem vagy egyedül. Jézus melletted áll, együtt érez veled. Ő is átérezte azt a fájdalmat, amit te érzel, és összekapcsolódik veled ebben. Ha folyamatos traumát vagy bántalmazást élsz meg, bízhatsz Jézusban, hogy megadja neked a biztonságot. Miközben osztozol az Ő szenvedésében, bárhogyan is nézzen ki az, Ő megajándékoz téged, hogy megtartson: az Ő feltámadásának erejét adja neked!
Azt hiszem, joggal mondhatjuk, hogy minden alkalommal a kényelmet választanánk a szenvedés helyett, de fájdalmaink helyes szemlélete vigaszt nyújt a jelenlegi nehéz helyzetben. A szenvedés egy gyönyörű hely lehet, ahol kapcsolatba kerülhetünk Jézussal, megélve az Ő együttérzését és megtapasztalva az Ő erejét.


Jézusom, a szenvedésem helyén gyógyulást találok abban a tudatban, hogy Te megérted a fájdalmamat. Vigaszt nyújt nekem a tudat, hogy Te együttérzel velem, és kiváltság, hogy mélyebben megérthetlek Téged ebben a nehézségben. Köszönöm Neked a feltámadás erejét, amelyet megosztasz velem. Jézus nevében, Ámen.

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2021/11/02/how-jesus-empathy-changes-everything
Amy Carroll
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szemely-no-agy-haloszoba-6633834/


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések