Amikor úgy érzed, hogy nem vagy elég

"Mózes azonban ezt felelte erre Istennek: Ki vagyok én, hogy elmenjek a fáraóhoz, és kivezessem Egyiptomból Izráel fiait? De Isten azt mondta: Bizony, én veled leszek! Ez lesz annak a jele, hogy én küldelek: Amikor kivezetted a népet Egyiptomból, ennél a hegynél fogjátok áldozattal szolgálni az Istent" 

2Mózes3:11-12


Amikor a gyerekeim kicsik voltak, imádtak gyíkokat fogni. Arizonában élve, szinte minden alkalommal, amikor kimentünk a szabadba, egy csúszó-mászó "Lizzy"-vel találkoztunk.

Egy reggel a lányom megmentett egy 2 hüvelyk hosszú gyíkbébit a kertünkben. Gyengéden betette egy nagy Tupperware edénybe, és a teraszasztal szélére tette a napfénybe.

A 3 éves fiam, Nathan, aki csak fénysebességgel, de ugyanolyan precizitás nélkül mozgott, véletlenül felborította a tárolót. Amikor kétségbeesetten próbálta megragadni a gyíkbébit, rálépett, és azonnal összetörte. Zokogva rohant el, és a szobájában az ágy alá bújt, félve a nagytestvére haragjától.

Körülbelül egy héttel később bementem Nathan szobájába, hogy elpakoljam a szennyesét. Amikor kinyitottam a zoknis fiókját, rögtön visszahőköltem a borzalmas szagtól. Mi a fene volt azok alatt a Superman-zoknik alatt? Szétterítettem őket, és egy szépen összehajtogatott papírtörlőt fedeztem fel, benne valamivel: összenyomott Lizzyvel.

"Arra gondoltam, ha eltemetjük Lizzyt, Sissy talán nem lesz olyan mérges - magyarázta. "Azt akartam, hogy tudja, nagyon sajnálom." De ha az ember 3 éves, néha elfelejti a jószándékú terveit. És akkor Lizzy elrohad a zoknis fiókodban.

Nathan kezdetben azzal reagált a hibája miatti félelemre, hogy elszaladt. Aztán ezt a félelmet a zoknis fiókjába rejtette, azzal a szándékkal, hogy később foglalkozik vele. Nekem is ez a hajlamom. Többször, mint szeretném beismerni. Amikor hibázom, félek az elutasítástól, ezért visszahúzódom és elrejtőzöm, vagy megpróbálom eltemetni a gyengeségeimet, elrejtve azokat mindenki elől. Azt akarom, hogy az emberek csak az életem fényes, rendezett részeit lássák, és ne a rendetlenségeket és hibáimat.

Mózes is ugyanezt tette. Megpróbálta a saját erejéből kiszabadítani népét, az izraelitákat Egyiptomból, és végül megölt egy egyiptomit. Félelmében elmenekült Midiánba, remélve, hogy eltemetheti a hibáját. De Isten nem hagyta ott Mózest. Megjelent Mózesnek az égő csipkebokorban, és meghívta, hogy higgyen a kegyelem Istenében. Isten felajánlotta Mózesnek az újrakezdés lehetőségét.

Mózes ragaszkodott hozzá, hogy túl sok gyengesége van ahhoz, hogy Isten bármit is tegyen az életével, ahogyan azt a kulcsversünkben látjuk:

"Mózes azonban ezt felelte erre Istennek: Ki vagyok én, hogy elmenjek a fáraóhoz, és kivezessem Egyiptomból Izráel fiait? De Isten azt mondta: Bizony, én veled leszek! Ez lesz annak a jele, hogy én küldelek: Amikor kivezetted a népet Egyiptomból, ennél a hegynél fogjátok áldozattal szolgálni az Istent" 
2Mózes3:11-12

Amikor anyaként elszúrok valamit, megbánok valamit, amit a házastársamnak mondtam, nem tudok ott lenni a barátom mellett a szükség pillanatában, vagy lekésem a határidőt a munkahelyemen, akkor az az alapértelmezésem, hogy elfutok és elbújok. Ki akarom találni, hogyan áshatnám el azt a pillanatot a zoknis fiókomban, hogy senki ne lássa, és remélem, hogy csak úgy eltűnik.

De Isten tervei a gyerekeimmel, a házastársammal, a barátaimmal és a munkatársaimmal nem az én teljesítményemtől függnek. Isten ígéretein nyugszanak. Az összes gyengeségem? Ezek valójában meghívások arra, hogy Isten ereje megmutatkozzon. Nem kell elrejtenem őket, hanem át kell adnom őket Isten mindenható kezébe.

Amikor tehát a gyengeségeid miatt úgy érzed, hogy nem vagy elég, ne rejtsd el őket a zoknis fiókodban. Ajánld fel őket Istennek ... és aztán hagyd, hogy Isten legyen elég.

Istenem, kérlek, bocsáss meg nekem, amikor annyira el vagyok foglalva azzal, hogy a korlátaimra hivatkozom, hogy elfelejtem a Te határtalan hatalmadat. Segíts, hogy nagy vigasztalást találjak a Te jelenlétedben, amely mindig velem van. Jézus nevében, Ámen.






Erica Wiggenhorn
When You Feel Like You’re Not Enough - Daily Devotions
Proverbs31.org
November 12, 2021

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések