Szomjazom

„Isten! én Istenem vagy te, jó reggel kereslek téged; téged szomjúhoz lelkem, téged sóvárog testem a kiaszott, elepedt földön, a melynek nincs vize.”

Zsoltárok 63:1

A szomjúságérzet meglehetősen egyszerűnek tűnik. A szánk és a torkunk kiszárad a beszédtől vagy a testmozgástól, és megoldásként hideg folyadékot húzunk le. Voilá, már nem vagyunk szomjasak.
A szervezet azonban egészen másképp gondolkodik a szomjúságról. A legtöbb belső szervnek vannak érzékelőidegei, amelyek figyelik a környezetük vízszintjét, és jelzik a változásokat az agynak. A hipotalamusz az agynak az a régiója, amely elsősorban a jelzések figyeléséért felelős, és érzékeli a véráramban lévő só megnövekedett koncentrációját.
A lelkünk is megtapasztalja a maga szomjúságát. Azok a mély, belső vágyak, amelyeket érzünk, egyszerűen csak a lélek jelzései számunkra, hogy szüksége van valamire - vigaszra, megerősítésre, szeretetre. A testi szomjúsághoz hasonlóan a lelkünk gyakran nem tudja eldönteni, hogy mi az, ami a legjobban kielégít bennünket. Túl gyakran keressük a kielégülést abban, hogy valaki mit gondol rólunk. Szemeinket arra szegezzük, amit megkívánunk. Elmerülünk a munkában, azt gondolva, hogy annak gyümölcse egy napon majd oltja szomjunkat.
A lelkünket azonban arra tervezték, hogy egyetlen dolgot fogyasszon, és csakis egyetlen dolgot: Istent. Minden más földi törekvés, amellyel szomjunkat oltani akarjuk, éppen az ellenkezőjét teszi Istennel szemben. Azok a dolgok, amelyekről azt hisszük, hogy segítenek, egyszerűen csak önbizalomhiány, kapzsiság és büszkeség, amelyek még több "sóval" vannak megrakva. Csak is Isten, aki tiszta, igazán látható és kielégítő a lelkünk számára. Egyedül Isten tudja betölteni minden szükségletünket. Csak Isten a lélek igazi vigasza, ereje és szeretete a reménytelen keresés közepette.

Csak Isten. Ez a két szó visszhangozzon ma a fejedben.


Uram, ébressz bennem szomjúságot irántad. Neveld lelkemet a tiszta, őszinte felfrissülésre. Neveld fel a lelkemet hozzád.


https://joniandfriends.org/daily-devotional/i-thirst/
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/megfazas-hideg-viz-ital-6489720/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések