A legtöbb reggelen még az első csésze kávé előtt elkezdődik a mentális csata. A hazugságok olyan forgatókönyvekkel bombáznak, amelyek nem felelnek meg az igazságnak, és lehúzzák a hangulatomat, mielőtt még tisztességes esélyt kapnék arra, hogy élvezzem ezt az új napot.
A hazugságok, ha nem foglalkozunk velük, befolyásolják a meglátásainkat. Az általunk kialakított felfogás végül a hitünkké válik, amit magunkban hordozunk. Az általunk hordozott vélekedések határozzák meg, hogy mit látunk. Ezért kell annyira óvatosnak lennünk, hogy felismerjük, hol hatnak ránk a hazugságok. A hitünk megtöredezhet azoktól a hazugságoktól, amelyeknek engedjük, hogy a meggyőződésünkbe beépüljenek.

Rájöttem, hogy ami miatt a hit szétesik, az nem a bizonytalanság. Hanem az, hogy túlságosan biztos vagyok a rossz dolgokban.
A rossz dolgok, amikben hajlamos vagyok elhinni:
"Soha nem fordul jobbra a helyzet."
"Az életem soha többé nem lesz jó."
"Isten nem fog megbocsátani nekem."
"Nem tudok megbocsátani nekik."
"Nem fogom tudni túltenni magam ezen."
"Istent nem érdekli."
Ahelyett, hogy hagynám, hogy ezek a legyőző hazugságok átvegyék az uralmat az érzelmeim felett, és diktálják a reakcióimat, megtanultam figyelmeztető jeleknek tekinteni őket. Amikor olyan gondolatom támad, amely különösen negatív vagy elítélő önmagamra vagy másokra nézve, megállok, és elgondolkodom: "Ez tényleg igaz?". És azt tapasztalom, hogy a legtöbbször az a válasz: "Nem, nem igaz".

Barátom, ahelyett, hogy teret adnál a hazugságoknak, amelyek ma megpróbálnak behatolni és helyet foglalni az elmédben, emlékezz arra, hogy Isten utasításokat adott egy jobb helyre, ahol gondolatainkat leparkolhatjuk.
Ez nem azt jelenti, hogy megtagadjuk magunktól a nehéz dolgok vagy bonyolult kapcsolati küzdelmek feldolgozását, hanem azt, hogy elég tiszta fejűek maradunk ahhoz, hogy kibogozzuk a problémákat súlyosbító hazugságokat, hogy az igazsággal tudjunk megbirkózni velük.
Amikor Isten dolgaira összpontosítjuk gondolatainkat, közvetlen és azonnali hozzáférést kapunk Isten békéjéhez.

Lysa TerKeurst



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések