Mit tartsak meg, hol lassítsak, mit hagyjak abba?

Új év elején járunk...

Talán az előtted álló évre gondolsz, imádkozol, gondolkodsz és álmodozol az életed valamelyik területéről. Én is! Minden évben időt szánok arra, hogy imádkozzak és átgondoljam az előttem álló feladatokat. Rengeteg dolog van, amit megtehetünk. Sok közülük jó dolog. Azonban nagyon frusztráltá tehet bennünket, amikor túlterheltek vagyunk, vagy úgy érezzük, hogy egy kicsit elakadtunk, vagy valami újat szeretnénk csinálni, de nem tudjuk, hogyan. Én is ebben a helyzetben voltam az elmúlt napokban, és szeretném megosztani veletek, hogy mit csináltam, de azt is szeretném hallani, hogy nektek hogyan néz ki ez az új év.

Egy konkrét időpont meghatározása

Amikor elhatározod, hogy átgondolod az évedet, írj fel egy időpontot és egy napot a naptárba. Talán egy órát. Talán egy fél napot. Lehet, hogy ezt egy szeretteddel együtt csinálod, vagy csak egyedül. Ha időt szánsz rá, és szentként kezeled (nem hagyod, hogy apróságok miatt a jövő hétre, majd a következőre csússzon), az nem csak neked jelzi, hogy ez a fajta átgondolás fontos, hanem másoknak is üzeni, akik szeretnek és támogatnak téged, hogy ez valóban érték számodra.


Hívd meg Istent ebbe a csendességbe

Ez egy partnerség a Mennyei Atyával. Ez nem a napirendről szól, vagy arról, hogy mennyi mindent akarsz elérni. Ez nem pénzkérdés. Arról van szó, hogy megkérdezed Istent, hogy mit üzen neked. Ő nem egy másik ember céljait, álmait vagy életét nézi. Ő nem úgy méri a sikert, ahogyan az Instagramon mérik. Ő ismer téged. Ismeri a terveit, amiket számodra előre elkészített.

Az egyik kérdés, amit a férjem, Richard minden reggel feltesz: "Mit fogunk ma csinálni, Istenem?". Nagyon tetszik ez a kérdés.  Ez a lényege ennek az Istennel töltött időnek is, mert azt kéred tőle, hogy mutassa meg neked, mire hív meg téged ebben az új évben:

Mit fogunk te és én tenni ebben az évben, Uram?

Sorolj fel mindent, ami jelenleg a napjaidban van

Könnyen előfordul, hogy alábecsüljük azt, amit éppen csinálunk. Túlterheltnek érezhetjük magunkat, és okolhatjuk az energia hiányunkat, vagy azt, hogy nincs elég időnk, vagy talán úgy gondoljuk, hogy valamit "sokkal jobban kellene csinálnunk", de sokan közülünk csak hozzáadnak még egy dolgot, majd még egyet, anélkül, hogy számba vennék, mit is csinálnak valójában, és hogy mennyi időt, energiát és befektetést igényel a mindennapi tevékenységük. 
Miután számba vetted ezeket a dolgokat, becsüld meg, hogy mennyi időt fordítasz mindegyikre.

Számos területet vizsgálhatunk meg. Ez lehet a mindennapi élet, a szolgálat, a tanulás, a közösség és a hobbi és az örömöt adó elfoglaltságok keveréke. Számomra a mostani elcsendesedés a szolgálatról szólt. Ez nem jelenti azt, hogy nem fogom átgondolni életem többi területét is, de itt éreztem túlterheltséget, és azt is, hogy a Szentlélek arra kér, hogy csendesedjek el egy kicsit.

Tegyél fel 4 kérdést

Négy kérdést érdemes feltenni. Imádságban kérd Istent, hogy csatlakozzon hozzád a folyamatnak ebben a részében. A kérdések a következők:


- Mit fogok folytatni?

- Mit fogok erősíteni vagy hozzáadni?

- Miben fogok lassítani?

- Mit fogok abbahagyni?



Mit fogok folytatni?
Kezdd azokkal a dolgokkal, amelyekről tudod, hogy meg kell tenned.


Mit fogok erősíteni vagy hozzáadni? 
Van valami új dolog, amiről úgy érzed, hogy Isten kéri, hogy tedd meg? Van egy álmod, amit elhalasztottál, de nem tűnt el, és most itt az ideje, hogy megvalósuljon? Van valami, amit eddig is csináltál, és úgy érzed, hogy a szereped bővül? Miközben leírod ezt az új dolgot, add hozzá az időt, amit szerinted ezzel fogsz tölteni. Legyél olyan reális, amennyire csak tudsz.

Idén én valamit még valamit hozzáadok a teendőimhez. Ez egy nagyon jó barátommal való együttműködés, és alig várom, hogy később többet is elmondhassak erről. Ez olyasmi, amit már régóta szerettem volna megtenni, de most jött el az ideje.

Miben fogok lassítani? 
Ez az a pont, ahol a bajba kerülhetünk. Szorosan ragaszkodunk olyan dolgokhoz, amelyeket már régóta csinálunk. Talán úgy érezzük, hogy senki más nem tudja úgy csinálni, mint mi ( pedig hidd el, tudják). Talán annyira megszokott feladatról van szó, hogy nehéz elengedni. Talán az identitásunk része, és az elengedés nehéznek tűnik (ez normális). De mi az, amit folytatni fogsz, talán úgy, hogy kevesebb energiát fektetsz bele? Lehet, hogy Isten arra fog vezetni, hogy kezdj elengedi valamit, vagy lassíts a tempódon, vagy kevesebb szerepet vállalj az adott szolgálatban ...

Amikor a korábban említett új együttműködéssel bővült a tennivalóim listája, sok időt kellett töltenem ezzel a kérdéssel. Ahhoz, hogy hozzáadjak valamit, át kellett gondolnom, hogy vagy lassítok (kevesebbet adok magamból), vagy teljesen abba kell hagynom valamit. Arra jutottam, hogy két olyan dolgot fogok lelassítani, ami eddig elsődleges szerepet játszott. Hogy ez hogy néz ki? Az egyikben kisebb szerepet fogok játszani, a másikat, pedig ritkábban fogom csinálni. A heti helyett havi rendszerességgel.

Nálad hogyan nézhet ki a lassítás?

Mit fogok abbahagyni? 

Mindannyiunknak vannak időszakai, és ritkán csinálunk valamit egy életen át, kivéve azt, hogy szeretjük családunkat. Ha engedélyt adunk magunknak, hogy abbahagyjunk valamit, örüljünk neki, és szurkoljunk másoknak, akik átveszik a stafétabotot Ez egy egészséges módja az elengedésnek. Hogyan nézhet ez ki számodra?

Én például egy dolgot teljesen levettem a teendőim listájáról. Kicsit nehéz elengedni, és ki kellett találnom egy módot miként tegyem ezt, de ez volt a helyes lépés. Ahelyett, hogy bánkódtam volna, inkább elhatároztam, hogy hálás szívvel tekintek arra a szolgálatra, dicsőítem Isten hogy részese lehettem és hálát adok azékért a gyümölcsökért, amelyek ebből származtak.

Te mire jutottál az idei év átgondolásakor?





Forrás:  https://tsuzanneeller.com/2024/02/02/its-a-new-year/

fotó: Csendesedj el, ismerd meg tolltartó

https://tabithaadomanybolt.hu/csendesedj-el-es-ismerd-meg-iges-feliratu-tolltarto-1535 



 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések