Harc a tisztességes küzdelemért

"Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat."

1 Korinthus 13:5

A férjem egy elég tisztességes harcos. A legtöbbször tud dühös lenni anélkül, hogy destruktívvá válna.
De nem így történt az egyik este. Vitatkoztunk a nappaliban, és az indulatai elszabadultak egy kicsit. Ezért kitrappolt a szobából, és bevágta az ajtót. Én visszafogtam a saját haragomat, és emlékeztettem magam arra, hogy az ajtó becsapása elég aljas dolog. Ebben a pillanatban az egy résnyire kinyílt. Így be tudtam kerekezni a konyhába, ahol, örömmel mondhatom, az ostoba vitánk megoldódott.
A tisztességes küzdelem elengedhetetlen, ha Ken és én ki akarjuk mondani a nézeteltéréseinket, és hatékonyan akarjuk kezelni azokat. Négy tisztességes harcszabályunk van: Először is, egy témánál maradunk midig. A téma elhomályosul, ha elkezdjük belekeverni a múltbéli sérelmeket. Igyekszünk a panaszainkat egyetlen mondatban megfogalmazni, például: "Zavar, hogy mindig gyorsítasz, amikor a lámpa sárgára vált a kereszteződésben". Másodszor, hagyjuk, hogy a másik személy válaszoljon. Nem szabad az ajtócsapkodás technikáját írásjelként használni. Harmadszor, nem vezetünk listát a hibákról. Ahogy az 1Korinthus 13:5-ben olvasható, a szeretet "nem rója fel a rosszat". Negyedszer, kezdeményezni kell a megbocsátást. Isten nem várta meg, amíg bocsánatot kér tőled és tőlem, mielőtt elküldte volna a Fiát. Ha Isten képes így kezdeményezni, akkor mi is megtehetjük.
Minden kapcsolatban adódnak konfliktusok. De türelemmel és néhány jó, tisztességes harci szabály betartásával megoldhatók ezek. Egyébként is, a kibékülés sokkal jobb, mint a veszekedés.
Olvasd át újra a szabályok listáját, ezúttal kérdezd meg magadtól, hogy valamelyik kapcsolatodban van-e olyan konfliktus, amely megoldásra vár. Tegyél meg egy dolgot, és kezdeményezd a nézeteltérések rendezését. Aztán kövesd a többi tisztességes harc elvét.


Atyám, köszönöm, hogy te kezdeményeztél, amikor a bűnöm elválasztott minket egymástól. Te adtad nekem ezt a példát, hogy másokkal való kapcsolataimban is kövessem. Adj bátorságot a nézeteltérések rendezéséhez.


https://www.pexels.com/hu-hu/foto/tenger-hajnal-termeszet-eg-1126374/
Fighting FairMore Precious Than Silver
Joni Eareckson Tada
1998
Zondervan

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések