Isten jeges lehelete

"Isten leheletétől jég támad, a víz felszíne jégpáncél lesz...Egyszer büntetésül adja földjére, máskor meg szeretetből."

Jób 37:10,13

A január közepe és március eleje közötti középnyugati telek hírhedtek romantikamentességük hiányáról. Isten hideg leheletét naponta érezzük. A legmélyebb tavak jeges kérge megvastagszik, és a szél harapós dühe megtalálja a legapróbb rést is a pehellyel töltött páncélodon, havat fújva a kabátod minden zugába. Nem csoda, hogy madarak - és emberek - milliói költöznek Floridába és más, lakhatóbb helyekre! A hátramaradottak számára ez néha olyan érzés, mintha Isten hidegen vállat vont volna, és egyfajta büntetést kapnának az életükért.
A kényelem teremtményeiként könnyen Isten büntetéseként értelmezzük az ilyen telek keménységét, vagy bármilyen körülményt. A kellemes égboltot - vagy a kellemes életet - pedig Isten kegyének tekintjük. Elihú, Jób barátja, helyesen állapította meg, hogy Isten lehelete és keze, valamint céljai változatosak. Nem azért rendezi el a világegyetem eseményeit, hogy egyetlen lélek vágyait vagy érdemeit teljesítse, anélkül, hogy a többiek világát figyelembe venné. Úgy gondoskodik a bolygójáról, ahogyan azt jónak látja. Ami az egyik számára nehéznek tűnik, az a másik számára áldás - ugyanaz a hó, amely egy órával meghosszabbítja a reggeli ingázást, szigeteli és nedvesíti a földet a következő évi ültetéshez.
Ne legyenek kétségeid afelől, hogy a körülményeidet Isten rendezte. De hogy ezek számodra ünneppé vagy válsággá válnak-e, az a vele való alázatos kapcsolatodtól függ. Végül is minden középnyugati lakos tudja, hogy a kemény tél velejárója ennek a területnek. Azokban a pillanatokban, amikor elfogadjuk, elviseljük, sőt átöleljük Isten leheletének látszólagos ridegségét, meglátjuk az Ő nagyobb céljait, szélesebb körű szeretetét. Ő egyáltalán nem fordított hátat a teremtésnek. Egyszerűen úgy szereti, ahogy csak egy teremtő szeretheti.


A tiéd, Uram - a föld és minden, ami benne van. Emlékeztess a helyemre benne. Nem a középpontban, hanem egyszerűen a Te szerető teremtésed részeként.

More Precious Than Silver
Joni Eareckson Tada:God’s Icy Breath
Zondervan
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/megfazas-ho-fa-feny-259620/

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések