Kegyelem dísz nélkül

"Tudok szűkölködni és tudok bővölködni is, egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, a bővölködésbe és a nélkülözésbe egyaránt."

Filippi 4:12

"Elégedetlenségünk télje" - ez egy Shakespeare-sor, de az emberek hajlamosak ezt a mondatot mormolni az évnek ebben az időszakában. Februárban sokan elégedetlenkednek; az emberek nyugtalanok a hosszú tél miatt. Meguntuk a csupasznak tűnő fákat. A táj kopár, a föld kemény, mint a vas.
De nézzünk mélyebbre februárban. A kopár tájban is van szépség. A földet megfosztják lombjaitól, és mi a föld és az ég rendezetlen alapját látjuk. Mintha a természet nem viselne sminket. A Föld arca dísztelen és egyszerű, mint egy nő tisztára mosott arca, amelyet a ráncok csak még elegánsabbá tesznek. A február nem szép, hanem dísztelenül szép. Azok számára, akik időt szánnak arra, hogy megnézzék, mélyebb szépséget fedeznek fel benne.
Valami más rejtőzik a szemünk előtt, és nincs jobb alkalom, mint ez a hónap, hogy felfedjük. Most van itt az ideje, hogy megtanuljuk az elégedettség titkát, amelyről Pál apostol a Filippi levélben beszél. "Éhezésben" vagy "nélkülözésben" élni, ahogy Pál fogalmaz, kicsit olyan, mintha a szépséget keresnénk egy kopár tájban. A díszeitől megfosztott és a puszta lényegre redukált élet megmutatja nekünk, hogy valójában mennyire soványak vagyunk és mennyire szükségünk van Istenre. Fogadjátok el a lelki szegénységet, ahogyan a február különös szépségét is. Ha így teszel, meg fogod találni Isten kegyelmét.
Ha az életed olyan hidegnek és sivárnak érzed, mint télen a kemény földet, használd ki ezt a hónapot, hogy megtanuld a titkot. Isten kegyelme felszántja hideg szíved talaját, és a remény napsugarává változtatja a gyepet. Az Ő kegyelme felmelegít és újjáéleszt, mint ahogy a tavasz korai szellője feléleszti a földet.


Atyám, Istenem, bevallom, hogy nyugtalan a lelkem és sokszor elkalandozik a szemem. Taníts meg elégedetten ülni kegyelmed meleg ölelésében ezen a hideg napon.

Grace Unadorned: Joni Eareckson Tada
More Precious Than Silver
1998, Zondervan
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/megfazas-ho-tajkep-termeszet-730470/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések