Megmutatott szeretet

"Ki választana el minket a Krisztus szeretetétől? Nyomorúság, vagy szorongattatás, vagy üldözés, vagy éhezés, vagy mezítelenség, vagy veszedelem, vagy fegyver?...De mindezekkel szemben diadalmaskodunk az által, aki szeret minket. Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban."

Róma 8, 35 és 37-39

"Ezt a verset el kellene hinnem" - mondjuk sóhajtva, tele kétségekkel. Ez inkább hangzik teológiai tanításnak, mint gyakorlati valóságnak, különösen akkor, amikor mi vagyunk azok, akik problémával, nehézséggel, veszéllyel vagy fegyverrel nézünk szembe. De az apostol - aki egyébként sokkal többet szenvedett el, mint például üldöztetést vagy éhínséget - kifejezetten azoknak írta ezt az átütő kijelentést, akik a nehézségek közepette kételkednek Isten szeretetében.
Nézd meg az utolsó tizenegy szót: "Isten szeretete, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban". Ha valaha is kísértésbe esünk, hogy kételkedjünk Isten jó szándékában, ha valaha is úgy tűnik, hogy ő egy toronyba zárt, a fájdalomtól érintetlen istenség, akkor emlékeznünk kell Isten szeretetére, amely Krisztusban van. Krisztusra, aki viselte a bűn súlyát, a megalázó köpéseket, az ostor suhintását, a tudatlanság vádjait és a világ szenvedéseit. Ez a szeretet úgy ömlött ki, mint a bor, olyan erős, mint a tűz. Ez az a szeretet, amelyet soha nem lehet kétségbe vonni vagy elárulni.
Thomas Merton mondta: "Ahhoz, hogy szenvedni tudjunk anélkül, hogy a saját nyomorúságunkon rágódnánk, egy nagyobb nyomorúságra kell gondolnunk, és a kereszthez kell fordulnunk. " Ha egy csalódás vagy megpróbáltatás miatt megkérdőjelezed Isten szeretetét, fordítsd tekinteted Jézusra. Ő az Atya testben megjelenített szeretete. Amikor Jézus a kereszten függött, Isten azt mondta: "Szeretlek", és ettől semmi sem választhat el téged.


Ha ma kísértésbe esem, hogy kételkedjek szeretetedben, Uram, tedd elém a keresztet.


Thomas Merton, No Man Is an Island (New York: Harcourt, Brace & Co., 1955), 94.
Love Displayed
By Joni Eareckson Tada
More Precious Than Silver
1998, Zondervan
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/hajnal-eg-napnyugta-nap-415571/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések