Te döntöd el, hogy mi lesz az örökséged

"Öltsetek tehát magatokra - mint Isten választottai, szentek és szeretettek - könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet."

Kolossé 3,12

Amikor a szívedben érzett gyötrő fájdalom hosszabb időn keresztül nem kerül kezelésre, könnyen előfordulhat, hogy a szíved cinikussá válik és lassan kiveszik belőle az empátia.
Át tudod érezni?
Lehet, hogy nemrégiben vesztetted el a munkádat, vagy éppen egy szakításon megy keresztül. Talán kaptál egy váratlan orvosi diagnózist. Vagy családbővítés előtt álltok, viszont semmi nem jön össze, amit szeretnél.  Talán éppen próbálsz továbblépni egy hozzád közel álló személy árulása után, vagy az egyik gyereked valami nagyon nehéz dolgon megy keresztül, és a szívfájdalom egyre nehezebb és nehezebb.
Barátnőm, megértem.
És nem akarom kicsinyíteni azt, amin most keresztülmész.
A fájdalmad valódi. A könnyeid számítanak. A sebeid nem maradnak észrevétlenek.
De szeretnék ma megosztani veletek valamit, ami bátoríthat benneteket. Lehet, hogy az életedben most fájdalmat élsz át, de ez nem jelenti azt, hogy ez teszi ki életed egész történetét. Nem kell, hogy ez legyen az a történet, amit örökké mesélsz, vagy amiről ismert vagy.
Tudod, amikor megengedjük, hogy az átélt fájdalom együttérzőbbé tegyen minket másokkal szemben, akkor megváltoztathatjuk azt a történetet, amelyért a sebeink könyörögnek, hogy megírhassuk.
Nem biztos, hogy mindig mi választhatjuk meg, mi történik velünk. És nem mindig választhatjuk meg, hogyan végződik a történetünk. De mi választhatjuk meg, hogy milyen emberekké válunk, függetlenül a kimenetelétől.
Nézzük csak meg, mit ír a Kolossé 3,12: "Öltsetek tehát magatokra - mint Isten választottai, szentek és szeretettek - könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet."
Nem számít, milyen váratlan megpróbáltatásokkal szembesített minket a 2023-as év, még mindig van választásunk. Választhatjuk, hogy könyörületesek leszünk. A kedvesség emberei. Az alázat emberei. A szelídség emberei. A türelem emberei.
Megtapasztalhatunk szívszorító helyzeteket, de nem kell, hogy ez legyen az örökségünk. Az örökségünket még mindig jellemezhetik olyan gyönyörű tulajdonságok, mint az együttérzés, függetlenül attól, hogy most éppen milyen időszakban vagyunk.
Az együttérzés nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül hagyjuk a dolgok kemény valóságát, amelyekkel szembe kell néznünk, vagy hogy elfojtjuk az érzéseinket, amelyeket fel kell dolgoznunk. Valójában az általam ismert legkönyörületesebb emberek közül néhányan a legmélyebb fájdalmat élték át. Ők úgy döntöttek, hogy hagyják, hogy ez együttérzőbbé tegye őket.
Én is egy akarok lenni ezek közül az emberek közül. Szeretném, ha ezekről a dolgokról ismernének. Ezekkel az Istent tisztelő tulajdonságokkal akarom megtölteni az életemet.
Azt akarom, hogy az örökségem az együttérzés legyen.
És ezt akarom nektek is. A mai nap egy nagyszerű nap arra, hogy ...
  • Küldj egy bátorító üzenetet valakinek.
  • Mosolyogj egy idegenre, akinek kiült a fájdalom az arcára.
  • Ajánld fel, hogy segítesz valamelyik barátodnak a gyerekeivel.
  • Hallgass meg valakit teljes, osztatlan figyelemmel.
  • Vigyél valakinek a munkahelyére a kedvenc kávéjából egy pohárral.
Ez csak néhány módja annak, hogy ma együttérzéssel színezzük meg a világot.
Drága barátnőm, lehet, hogy életednek ez a fejezete fájdalmas, de nem csak az. Kérd Istent, hogy adjon neked tisztánlátást, hogy meglásd a jóságot az előtted álló lehetőségekben. Tudom, hogy ez gyönyörű. Tudom, hogy jó. Tudom, mert ismerem Őt.


Jézus, köszönöm, hogy velem jársz a nehézségek során is, amelyeket átélek. Annak ellenére, hogy bántó dolgok történtek velem, szeretném, ha a megbocsátásodról és a gyógyulásodról ismernének, amit belém oltottál. Adj lehetőséget, hogy kiterjesszem az együttérzésemet valakire, akinek szüksége van arra, hogy lássa, hogy Te mozdulsz az életében ezen a héten. Jézus nevében, Ámen.

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2023/12/28/you-get-to-decide-what-your-legacy-will-be
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kezek-tamogatas-kezenfogva-egyutterzes-8172607/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések