Amikor az élet váratlan fordulatot vesz... Mit tanulhatunk Máriától?

Az élet nem úgy alakult, ahogy azt elképzeltem. Nem lesz nevető gyerekek serege, akik megtöltik az otthonom, nem lesz zsúfolt konyhaasztal az étkezések alkalmával, nem lesz zsonglőrködés a gyerekek zsúfolt időbeosztásával. Az első gyermekem lesz az egyetlen gyermekem. És bár annyira hálás vagyok, hogy megszületett ez a két lábon járó, beszélő, szeretetcsomag, mégsem így képzeltem el az életemet. Amikor megtudtam a hírt, választhattam. Vagy a csalódottság csapdájába esek, vagy bízom Isten szuverén tervében. Megragadhattam volna a "miért pont én" sírásban, vagy tovább léphettem a "mi lesz most" kérdéssel.

Máriának, Jézus anyjának is hasonló választása volt. Az élete nem úgy alakult, ahogyan azt gondolta. Mielőtt Gábriel elmondta volna prófétai szavait, amelyekben bejelentette, hogy a Szentlélek eljön rá, és hogy ő lesz a Messiás édesanyja, már jó úton haladt, hogy feleségül menjen álmai férfijához. Gondolom, arra gondolt, hogy házat rendez be, ács felesége lesz, és József gyermekeivel teli kvártélyt nevel. De Gábriel híre mindent megváltoztatott.

A következő szavakkal: "Gyermeked lesz a Szentlélek által", az élete a feje tetejére állt. ( Olvasd el a Lukács 1:26-38-at)

Mária tudta, hogy valószínűleg kegyvesztett lesz a közösségében, kitagadják a szülei, és József is elutasítja. A többi evangéliumból tudjuk, hogy József komolyan fontolgatta, hogy elválik tőle, mert feltételezte, hogy Mária hűtlen volt hozzá (Máté 1:19-20). (Abban az időben egy házaspár az eljegyzés időszakában házasnak számított. Az esküvő tette hivatalossá).

És hogy reagált Mária erre a fordulatra? Felidézte Isten jellemét és tetteit. Istenre úgy gondolt, mint Izrael segítőjére... mint az ő segítőjére. Emlékezett arra, hogy Isten hűségesen megtartja az Ábrahámnak, Izsáknak, Jákóbnak és most már neki is tett ígéreteit. Ahogy Józsué emlékeztet bennünket: "Az Úr Izraelnek tett jó ígéretei közül egy sem maradt el, mindegyik beteljesedett" (Józsué 21:45 NIV).

Miért említette Mária Ábrahámot és utódait prófétikus dicsőítő imájában? Mária megértette, hogy élete Isten kibontakozó történetének a része. Gábriel jövendölése nem véletlenszerű volt, hanem Isten örökkévaló terve bontakozott ki benne, mely egy folyamatosan áramló drámaként örvénylik a múltban, jelenben és jövőben. Abban pedig biztosak lehetünk: függetlenül attól, hogy milyen fordulatokat vesz az életünk, a mi életünk is része Isten kibontakozó történetének. És ezért dicsőítsük  Őt.

Mária imája az ószövetségi Írásokra utal, többek között Hanna imájára az 1Sámuel 2-ben.

"Lelkem dicsőíti az Urat, és lelkem örvendezik Istenben, az én Megváltómban, mert megemlékezett szolgájának alázatos állapotáról. Mostantól fogva minden nemzedék áldottnak nevez engem, mert a Mindenható nagy dolgokat tett velem - szent az ő neve. Kegyelme nemzedékről nemzedékre kiterjed az őt félőkre. Hatalmas tetteket hajtott végre karjával; szétszórta azokat, akik büszkék voltak belső gondolataikban. Uralkodókat taszított le trónjukról, de az alázatosokat felemelte. Az éhezőket jóllakatta, de a gazdagokat üresen küldte el. Megsegítette szolgáját, Izraelt, és nem felejtette el, hogy örökké irgalmas lesz Ábrahámhoz és utódaihoz, ahogyan megígérte őseinknek." (Lukács 1:46-55 NIV)

(Lásd a 103,22,44,89,98,147,25 zsoltárban található utalásait).

Milyen szép példája ez annak, hogy a Szentírás mélyen a szívünkbe ágyazva segít nekünk abban, hogy az élet fordulataiban is megőrizzük a bibliai perspektívát. A Szentírás ismerete segített Máriának elfogadni Gábriel üzenetét. A Biblia megértése bizonyosságot adott neki Isten ígéreteiben. A Szentírással való telítettsége lehetővé tette számára, hogy legyen hite ahhoz, hogy örüljön Isten elhívásának az életében.

Mária is példa arra, hogy Isten Igéjének és ígéreteinek ismerete és elfogadása hogyan ad hitet ahhoz, hogy dicsérjük Őt, amikor az élet nem úgy alakul, ahogyan azt gondoltuk.

Uram, Izrael segítője, köszönöm Neked a Te nagyszerű ígéreteidet. Köszönöm, hogy szövetségtartó Isten vagy, aki éberen őrködik a Te Igéd felett, hogy beteljesítse azt. Jézus nevében, Ámen.


Íme egy utóirat a mai áhítathoz: A Lukács 1:56-ban ez áll: "Mária pedig körülbelül három hónapig maradt nála [Erzsébetnél], és visszatért hazájába". Képzeljük el, mit figyelhetett meg Mária az Erzsébettel töltött három hónap alatt. Láthatta például, hogy mire számíthat a terhesség utolsó szakaszában, és valószínűleg jelen volt magának a szülésnek a folyamatában is. Ez a tudás nagyon hasznosnak bizonyulhatott egy csillagfényes betlehemi éjszakán, egy magányos istállóban, ahol nem volt bába, nem volt ott édesanyja, nem volt ott egy barát, kivéve Józsefet, aki segített neki. Áldjuk Istent azért, ahogyan Ő felkészít minket arra, amit később megélünk életünk során.



Forrás: Sharon Jaynes: When Life Takes an Unexpected Turn…What We Can Learn from Mary, December 12, 2023.
https://sharonjaynes.com/when-life-takes-an-unexpected-turnwhat-we-can-learn-from-mary/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések