Amikor nehéz imádkozni

Ti azért így imádkozzatok: Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Máté 6:9

Gyermekkoromban tudtam, hogy Isten hatalmas, én pedig kicsi vagyok. Talán ezért volt az, hogy akkor könnyen ment az imádság. Bimbózó hitemmel, amelyet nem teljesen értettem még, késő este egy túlméretezett sárga jegyzettömbre firkáltam a szavaimat, tudva, hogy Isten jelen van, és hogy szívem aggodalmai fontosak számára.

De ahogy idősebb lettem, az ima egyre bonyolultabbá vált. Vagy talán én tettem nehezebbé a gondolataimmal.

Jól imádkozom?
Eleget imádkozom?
Meghallgat egyáltalán Isten?

Úgy tűnik, Jézus 12 tanítványának is szüksége volt arra, hogy megtanuljanak imádkozni. Zsidó férfiként felnőve bizonyára ismerték és gyakorolták is az imádkozást. Miután Jézussal együtt jártak és hallották őt imádkozni, nyilvánvalóan rádöbbentek arra, hogy imaéletüket egyszerűsítsék és elmélyítsék. A Máté 6:9-ben Jézus azt mondta nekik: "Így imádkozzatok tehát". Majd megtanította nekik azt, amit ma általában a "Mi Atyánk"-nak nevezünk, és amely így kezdődik: "Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved..." (Máté 6:9).

Szeretem, ahogyan Jézus ezt az imát a "mi Atyánkkal" kezdi. Már az elején emlékeztet minket arra, hogy ki Isten. Ő egy szent, fenséges Atya, aki a mennyben van. És Ő egyben egy szerető Atya is, aki közel van hozzánk, jelen van a mindennapjainkban.

Az, hogy Istent Atyánknak nevezzük, nemcsak azt mutatja meg, hogy kicsoda Isten - hanem azt is, hogy kik vagyunk mi. A Fiú, Jézus tesz minket Isten fiaivá és leányaivá a belé vetett hit által. Amikor imádságban Istenhez megyünk, az Ő gyermekeiként megyünk Hozzá. Azért, amit Jézus értünk tett, bizalommal és teljes bizonyossággal fordulhatunk Istenhez.

Közvetlenül Jézus feltámadása után egy másik példát adott nekünk arra, hogy Isten mennyire szeretné, hogy gyermekként jöjjünk hozzá. Azt mondta Mária Magdolnának: "Menj a testvéreimhez, és mondd meg nekik: 'Felmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, az én Istenemhez és a ti Istenetekhez'" (János 20:17b, NIV). Jézus ismét megerősítette, hogy az Ő Atyja a mi Atyánk is.

Amikor tehát az imádság mindennek tűnik, csak könnyűnek nem, ne felejtsük el, hogy ki az Isten. De ugyanilyen fontos, hogy ne felejtsd el, hogy ki vagy te! Atyánk gyermekeiként, leányaiként biztosak lehetünk abban, hogy Istenszíve teljes figyelmével meghallgat bennünket, mert Ő a mi szerető Atyánk.

Barátom, számára nem fontosak a magasztos szavak; Isten szíved őszinte szavaira vár. Az imának nem kell bonyolultnak lennie. Egyszerűen Hozzá fordulhatunk, nem mesterkélten, hanem gyermeki hittel és bízhatunk abban, hogy ez elég.


Atyám, köszönöm, hogy nem csak azt mutatod meg számomra, hogy ki vagy Te, hanem azt is, hogy ki vagyok én. Taníts meg gyermeki hittel bízni Benned és átadni magam Neked. Amikor nehezen találom a szavakat az imádsághoz, add meg nekem kegyelmedből azt a bizonyosságot, hogy a Te szeretett gyermeked vagyok. Tölts fel szereteteddel és újíts meg Lelkeddel. Jézus nevében, Ámen.











Forrás: Proverbs31 Ministries Daily Devotions, December 29th, 2023. When Prayer Doesn't Come Easy by Ruth Schwenk
https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2023/12/29/when-prayer-doesnt-come-easy

fotó: pinterest

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések