Az igazság, amely a jászolban feküdt

Amikor ezt Jézus meghallotta, így szólt hozzájuk: "Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek; nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket."

Márk 2,17

Mint biológiai és nevelőszülő is egyben, megerősíthetem, hogy a szülés, valamint egy gyermek felnevelése gyönyörű és csodálatos ... ám gyakran zűrös és fárasztó is.
Sokszor gondolok arra, milyen lehetett Máriának, Jézus édesanyjának. Csak azért, mert ő hordta ki és nevelte az egyetlen tökéletes embert, aki valaha is a földön járt, nem jelenti azt, hogy Jézus nem csinált rendetlenséget, vagy nem fárasztotta ki, mint más csecsemők.
A pelenkák, cumisüvegek és szoptatások utáni bukizások sűrűjében kissé mulatságosnak találtam a karácsonyi üdvözlőlapokat és a bibliai történeteket, amelyeken egy tiszta, sár- és kakimentes istálló látható, Máriával, aki a kis Jézus megszületése után rendezettnek és angyali szépségűnek tűnik. Egészen biztos vagyok benne, hogy ez nem is állhatott volna távolabb a valóságtól. Sőt, egészen biztos vagyok benne, hogy mi emberek megpróbáljuk a karácsonyi történet egyes részeit tisztára mosni.
Gondolj bele: A fogadó tele volt, ami valószínűleg azt jelentette, hogy az istálló is tele volt az emberek büdös, piszkos állataival. Valószínűleg hangos volt. És koszos. És az utolsó hely, ahol az ember egy újszülöttet szeretne megszülni vagy dajkálni.
És mégis ez a szépsége.
Jézus egy tiszta, fényűző palotában is megszülethetett volna egy gazdag, nagy vagyonnal rendelkező asszony gyermekeként. Ehelyett azonban a királyok királya elhagyta a mennyet és annak minden dicsőségét, hogy egy szerény szűz gyermekeként szülessen  meg egy koszos, zajos, büdös, zsúfolt istálló közepén.
Miért? Mert Jézus nem azokért jött erre a földre, akik meggyógyultak, teljesen egészek és jók. Ahogy maga Jézus mondta földi szolgálata során: "...nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek; nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket."
A Róma 5:8 azt mondja nekünk, hogy "Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk."
Az evangélium a bűnösöknek szól.
Azoknak, akiknek a szíve megsebesült és fáj.
Azoknak, akik úgy érzik, túl sok hibát követtek el ahhoz, hogy megbocsássanak nekik.
Azoknak, akik úgy érzik, hogy az életük kaotikus és kusza.
Azoknak, akik úgy érzik, hogy túlságosan elrontották az életüket.
Erről szól a karácsonyi történet. Ez az az Igazság, amely annyi évvel ezelőtt a jászolban feküdt.
Nem kell jól lenned ahhoz, hogy Jézushoz jöhess. Nem kell megszépítened a történetedet, vagy úgy tenned, mintha tökéletes lennél ahhoz, hogy Jézushoz jöhess. Ő azt akarja, hogy úgy jöjj, ahogy vagy.


Uram, köszönöm, hogy elhagytad a mennyei dicsőséget, hogy lejöjj erre a sebzett és megtört földre, mert szeretsz engem. Segíts, hogy úgy jöjjek hozzád, ahogy ma vagyok - minden küzdelmemmel és feszültségemmel együtt -, és hogy benned találjam meg a nyugalmamat és a reményemet. Jézus nevében, Ámen.

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2023/12/12/the-truth-that-lay-in-a-manger
fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szobor-disztargyak-vallasi-karacsonyi-fenyek-6140342/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések