Mi a szeretet: Szeretetet választva egész éven keresztül

"Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!" 1 Korintus 16:14


Nem vagyok jó az újévi fogadalmak terén. És minden évben hármas csokorban választom ki az elhatározásaimat.

Kettő már nagyon régóta itt lebeg előttem. Megfogadom, hogy egészségesen fogok étkezni, rendszeresen fogok edzeni, ami több lesz, mint hetente egyszer kihúzni a kukát a hosszú autóbeállónkon. A harmadik fogadalmamnál már mélyebbre ások - nem csak külsőmön dolgozok - és valami olyat választok amivel a bensőmet is formálni tudom.

De 2021-re és őszintén szólva az összes többi évre gondolva rájöttem, hogy nagyon sok mindenről lemaradtam. Mintha az élet egy film lenne, én pedig csak egy kellék lennék a sarokban, legjobb esetben is statiszta, többnyire a háttérben vagyok. Nem szánok elég időt az emberekre. Ehelyett csak egy forgatókönyv-szerepet játszok ritkán változó sorokkal:

-Szia, hogy vagy?

-Jól. És te?

-Jól.

-Legyen szép napod.

Miért teszek fel olyan kérdést, amikor nem akarom meghallgatni a választ? Talán azért mert a válasz túl sok időt venne el az értékes és hihetetlenül véges időmből. Vannak dolgok amiket el kell végezni. E-mailekre válaszolni, kimosni a koszos ruhákat, elintézni a feladataimat, számlákat kifizetni, és ha nem ejtem útba az élelmiszerboltot munkából hazafelé, akkor nem fogok egészséges leveles zöldségeket enni vacsorára.

De Isten.

Isten a szeretet, és azt mondja, hogy szeressük egymást. Sőt, Isten megparancsolja nekünk Pálon keresztül az 1 Korintus 16:14-ben "Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!". Ezért 2022-ben a legnagyobb kihívásom, hogy szeressek- igazán szeressek.

De hogyan szeressek, amikor a napi teendőimet fontosabbnak tartom az embereknél? Bizonyára a szeretet nem az, hogy figyelmen kívül hagyom az előttem álló személyt, miközben az előttem álló feladatokra gondolok. Ha egy barátom felhív nem mutatom ki a szeretetemet azzal, hogy "Ühümm"-mel válaszolok neki, miközben a kedvenc TV műsoromat nézem a háttérben. Vajon a szeretetet ilyen kevéssé érdekli a másik személy?

Az igaz szeretet az, ahogyan Isten szeret, többet törődik az emberekkel, mint a feladatokkal... nem érdekli a hegyekben álló szennnyes. Kapcsolatok - szeretni és törődni az emberekkel- fontosabbak mint a TV és a mindennapi teendők sorozata.

Figyelmen kívül hagytam a lehetőségeket, hogy összekapcsolódjak másokkal, szeretet adjak és szeretetben éljek. Biztos vagyok benne, hogy sokszor előfordult már, hogy feltettem azt a kérdést "Hogy vagy?" , és az a személy akit állítólag szeretnem kellett, akarta vagy szüksége volt rá, hogy meghallgassam az ő válaszát. Lehet egy nehéz diagnózist kapott, vagy elvesztette a munkáját, vagy éppen nehéz időszakon ment keresztül a házasságában és szüksége lett volna valakire, hogy meghallgassa és imádkozzon érte, de az én arcom azonban azt sugallta, Rohannom kell. Nincs időm rád.

Mit tenne a szeretet? A szeretet ott maradna. A szeretet hallani akarná a választ. És a szeretet igazán meghallgatná és odafigyelne a másikra.

Zavartalanul, teljes figyelmet szentelve számára, pontosan ott, abban a pillanatban – szeretni az embert, mint ahogy Isten szeret-, nem tekintve őt a terveim megvalósulásának akadályának. Anélkül, hogy a ma reggeli forgalom zűrzavarára vagy a ma esti találkozóra gondolnák – türelmesen hallgatva őt. Teljesen elkötelezett figyelemmel, semmit sem megengedve, ami elterelné a gondolataimat, igazán hallgatva, törődve, kitartva a szeretet mellett.

Persze, vannak határidők és pillanatok amikor nincs igazán erre idő, vagy abban az időpontban nem. De később a szeretet készít időt a találkozásra. A szeretet nyomon követ és végig kíséri a másik embert.

2022-ben válasszuk a szeretetet. Hallgassunk figyelmesen. Éljük meg a szeretetet és mutassuk ki azok felé akikkel együtt éljük meg az életet. Kérdezzük meg, "Hogy vagy?" teljesen nyitott szívvel és fülekkel. Mert ez az amit a szeretet tenne . Én elhatározom, hogy szeretni fogok ebben az évben. Csatlakozol hozzám?

Atyám, nyisd fel a szememet, szívemet és a füleimet, hogy megéljem és átadjam a szeretetet. Kérlek ne engedd, hogy egy újabb lehetőséget elszalasszak a szeretet megélésében. Jézus nevében, Ámen.






forrás: Kim Sorelle: What is Love: Choosing To Love All Year  Long: https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2021/12/29/what-love-is-choosing-to-love-all-year-long?fbclid=IwAR3VhsmBJQREODZVyCDxmr3Be-V7nDfEQWLUJrbkJUoEC8wFVI5NP-SfyOA (letöltve: 2022.01.01.)

kép: szerkesztve

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések