Ha nem pihensz, nem gyógyulsz

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek."

Máté 11:28

Már ismerem a hangot.
Bleeeeeeeep. Bleep bleep!
Aha. Újabb téli viharjelzés itt fent a hegyen.
A férjem és én már hozzászoktunk ahhoz, hogy néhány napra a házban ragadunk (kivéve, ha megnézzük a csirkéinket, akik egyáltalán nem értékelik a téli időjárást). Tüzet rakunk, levest főzünk, és várjuk, hogy elvonuljon a vihar.
De ezúttal más volt. Más, mert a nyarunk is már annyira más volt.
A kaliforniai Caldor erdőtűz körülbelül egy mérföldre a házunktól kezdődött. Három hétre evakuáltak minket, és arra vártunk, hogy a házunk állapotát "biztonságosnak", "sérültnek" vagy "megsemmisültnek" nyilvánítsák. Míg városunkban több mint 700 ház tartozott a "megsemmisült" kategóriába, hálásak voltunk, hogy mi csak körülbelül 2 hektárnyi erdőt veszítettünk el ebben a pusztító tűzben.
A házunk túlélte a nyári tüzet, így nem ijedtünk meg egy kicsi (vagy akár nagy) téli viharjelzéstől.
Amivel azonban nem számoltunk, azok az égési sérülések voltak.
Egy pusztító tűz után égési sérülések maradnak. Ezek azok a helyek a tájban, ahol nincsenek fák, bokrok vagy bármi más, amibe az eső be tudna szivárogni. Ezért fennállt az árvízveszély, ami miatt a tűz előtt soha nem aggódtunk.
Így hát ismét felkészülési üzemmódba kapcsoltunk. Mindig ébernek kell lennünk. Mindig résen kell lenni.
Miután az elmúlt két évben állandóan rosszabb és rosszabb híreket kaptunk, tudom, hogy nekem személyesen is vannak égési sérüléseim, amelyeket ápolnom kell.
A férjem és én is vesztettünk el közeli hozzátartozókat. Néhányat a COVID-19 miatt. Másokat a nemzetünk megosztottsága miatt. Pillanatokon belül elvesztettük az otthonunkat. Mindkettőnknek orvosi problémái voltak Üzleti kudarcok is értek bennünket.
Most már sokkal jobb az életünk. És hálásak vagyunk.
De azok a sebek továbbra is jelen vannak.
Amikor az elhunytak emléke feljön bennem, a fájdalom valódi és szúró.
Amikor az erdőtűzre gondolok, és arra, hogy majdnem elvesztettük a házunkat, alig hiszem el, milyen érzések kavarognak bennem. Miért uralkodnak rajtam az érzelmeim, amikor már jól vagyunk?
Nem kellene-e egyszerűen csak folytatnom az életemet, és úgy haladnom előre, ahogyan akarok és ahogyan elhívást érzek? De ehelyett fáradt vagyok.
Csontig hatóan kimerült vagyok.
Akárcsak azok a leégett részek a földünkön, mindannyiunknak vannak sebhelyei az elmúlt néhány évből, amelyek még mindig a gyógyulás folyamatában vannak. És a gyógyulás, barátom? Kimerítő.
Amikor Jézus a gyógyulásról beszélt, azokról, akik közülünk kimerültek, fáradtak és megterheltek, nem azt követelte, hogy "lépjünk túl rajta". Nem kérdőjelezte meg, hogy miért ragaszkodunk még mindig olyan dolgokhoz, amelyeknek már vége.
"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." (Máté 11:28)
Alapvetően ez azt jelenti, hogy Jézus a szemedbe néz, a válladra teszi a kezét, és gyengéden azt mondja: "Annyira örülök, hogy idejöttél, és rám bíztad mindazt, ami veled történik. Úgy tűnik, hogy sok minden történt. Szeretném, ha lefeküdnél, és aludnál egy jót. Ezt addig ismételjük, amíg meg nem erősödsz."
Egyszer, amikor ellenálltam a műtét utáni egyhetes pihenésnek, amit az orvosom írt elő, egy nővér azt mondta nekem: "Szabadon azt csinálsz, amit akarsz. De ha nem pihensz, akkor nem fogsz meggyógyulni."
Az a nővér tudja, és Jézus is tudja, hogy a pihenésnek milyen gyógyító ereje van.
Pihentessük hát azokat az érzékeny sebeinket. Vigyázzunk különösen a szívünk azon pontjaira, amelyek az elmúlt évek során megsérültek. Engedjünk teret a pihenésnek és a gyógyulásnak. Legyünk gyengédek önmagunkkal és másokkal is a pihenés és gyógyulás időszakában.


Mennyei Atyám, annyira fáradt vagyok és fáj mindenem. Segíts emlékeznem arra, hogy Te a pihenéssel is helyre tudsz állítani minket. És miközben pihenek, segíts megnyugtatni az elmémet és a szívemet is. Jézus nevében, Ámen.

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2022/01/05/if-youre-not-resting-youre-not-healing
https://mocah.org/5412962-coffee-mug-holding-dog-woman-female-hand-pet-caucasian-bed-sheets-coffeemug-drink-girl-sweater-cozy-season-warmtone-warm-nutmeg-free-stock-photos.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések