Amikor érzelmeid leterhelnek téged...

de mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg,


1 Thes. 5:21

Csendre és nyugalomra vágytam.

Péntek este volt, a mögöttem lévő hosszú hetet a gyerekekkel való tanulás, a vállalkozásomban töltött munka és a háztartás körüli teendők töltötték ki. Fáradt és kimerült voltam.

A kanapé hívogató volt, belesüppedtem hát, és elkezdtem a Facebook hírfolyamot pörgetni. Elém került egy kép, mely megörökítette, hogy barátaim egy klassz délutánt töltöttek együtt, de mint kiderült, engem kihagytak a programból. A következő pillanatban azon kaptam magam, hogy a mélyhűtőben a kedvenc csoki fagyimat kerestem, melyből egy hatalmas adagot tettem ki a tányéromba.

Minden egyes falat a kavargó gondolataimnak egy időre megálljt parancsolt. A terhem könnyebbé vált, ahogy a jutalmamat élveztem a nehéz hét után. Az édes fagyi gyors és könnyű megkönnyebbülést jelentett háborgó lelkemnek.

Azonban ahogy a kanál a tálkám aljára ért, a régi nyomasztó gondolatok újra eluralták lelkemet, melyet még a cukros édesség élvezete miatti vádolás is nehezített.

Elkezdtem korholni magamat: Miért ettél ilyesmit, Amber? Elhatároztad, hogy egészségesebben fogsz étkezni, most pedig mindent elrontottál!

A leterheltség, érzelmeim feletti uralom vesztés és az étkezés mint pótcselekvés folyamatos ciklusa az egészségemet veszélyeztette. Még inkább aggasztott a kiváltó ok, amely ezt az egészségtelen sémát kiváltotta: folyamatosan pótcselekvéseket használtam arra, hogy megnyugtassam lelkemet, ahelyett hogy Istenhez fordultam volna, aki minden szükségemet kielégíti.

1. Thesszalonika 5:21 a következőt tanácsolja nekünk: de mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg,

Ott, abban a pillanatban, a díványon nem vizsgáltam meg az érzelmeimet. Egyszerűen felfaltam őket. Nem a szépre és az áldásokra gondoltam, és nem kapaszkodtam bele Isten ígéretébe, mely szerint Ő a „minden vigasztalás Istene.” (II.Korinthus 1:3)

Talán átérzed a küzdelmemet. A világ gondjai annyira leterhelték lelkedet, hogy össze vagy zavarodva, vásárlási függőségben vagy más egészségtelen szokásban igyekszel csillapítani reménytelenségedet?

Nem arról van szó, hogy nyomjuk el az érzelmeinket, hanem arról, hogy a mennyei ígéretek fényében vizsgáljuk meg azokat. Isten a szeretet Istene. És Ő szeret téged. Mégpedig tökéletesen szeret téged. Engedd, hogy ez az igazság érje el a szívedet, és elégítse ki minden vágyadat.

Akkor józanodtam ki, amikor elegem lett az egészségtelen életvitelemből és átadtam érzelmeimet az Úrnak. Ekkor cseréltem fel a félelmeimet az Ő szeretetéért.

Az érzelmeim, - a jó, a rossz, és a ronda, - megélése gazdagította az életemet, és formált engem. Sátán az érzelmeinket ellenünk és a testünk ellen akarja fordítani, hogy manipuláljon és tönkre tegyen bennünket. Belefáradtam abba, hogy engedjem, hogy felhasználjon arra, hogy önmagamat pusztítsam.

Amikor úgy döntöttem, hogy odafigyelek, mit eszem, és nem hagyom, hogy az érzelmeim diktáljanak, átgondoltabbá, együttérzőbbé váltam a problémák kezelésében, megoldást keresve a rágódás helyett.

Számos jó módszer elérhető az érzelmeink feldolgozása érdekében. Érezd, amit érzel és ne nyomd el egy étkezéssel, (vagy éppen egy bankkártyával…). Mostanában, megtanultam, hogy megállok és segítséget kérek imában, amikor az érzelmeim a kiegyensúlyozottságomat veszélyeztetik. Most már nem töltöm meg a fagyasztómat a kedvenc fagyimmal, és olyan gyakorlatban megnyilvánuló változásokat is bevezettem, mint például azt, hogy leírom a gondolataimat imaként a naplómban, különösen az érzelmileg nehéz időszakokban.

Istened nagyobb befolyással bír és sokkal hatalmasabb, mint az érzelmeid. Ne félj mélyen megélni az érzéseidet. Az érzelmek generálta éhség a lelkünkből fakad, így hát ha a hasadat töltöd meg ilyenkor, vagy más pótcselekvést teszel érzelmeid elnyomása érdekében, a lelked üres marad.

Legyen a mai nap a fordulópont az életedben. Imádban az egészségtelen szokásokat cseréld fel Isten békéjéért és megoldásáért. Engedj el minden olyan szokást, amely nem épít téged, és adj helyet minden jó dolognak amelyet Isten elkészít számodra.

Uram, hozzád jövök, amint az érzelmeim elárasztják lelkemet. Átadom neked az aggódásomat, félelmemet, szomorúságomat, helyettesítsd őket a Te Lelked megnyugtató jelenlétével. Jézus nevében, Ámen.




Forrás: Amber Lia, When Emotions Overwhelm You, Proverbs31 Ministries Daily Devotions, https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2022/01/19/when-emotions-overwhelm-you
Fotó: pinterest.com


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések