Kegyelem a maximalistáknak

 

"Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk." Efézus 2:10


Amikor kicsi voltam, imádtam színezni. Nem voltam túl kreatív, de egy bizonyos napon az óvodában teljesen beleéltem magam. Volt egy nagy doboz zsírkrétám (mert ez mindent megváltoztat), és tényleg a vonalakon belül maradtam. A 4 éves fejemben a képem szó szerint a tökéletesség képe volt.

És azóta az életem minden más területén a tökéletességet hajszolom.

Több színezési kísérlet, kitüntetés és tökéletes megjelenés lógott később ezen a kényes mérlegen. Ahogy idősebb lettem, minden arról szólt, hogy tökéletes legyen a ruhám, a házam és a házasságom. Ha az én irányításom alatt állt, azt akartam, hogy tökéletes legyen.

Mégis úgy tűnt, hogy minden mindig elmaradt a tökéletességtől.

Ahogy elkezdjük az új évet, a fogadalmi listák hosszúak, és az elvárások magasak. A fejünkben a tökéletesség víziói táncolnak. És a magunkra nehezedő nyomás közepette néha azt gondoljuk, hogy Isten is a tökéletességet akarja tőlünk.

Végül is a kulcsversünkben Isten alkotásának nevez minket: "Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk." Efézus 2:10

Isten remekművének lenni remekül hangzik, de bevallom, nem mindig érzem így. Ehelyett azon kapom magam, hogy arra törekszem, hogy tökéletes legyek, figyelmen kívül hagyva az igevers második mondatában található igazságot: Krisztus miatt nem kell tökéletesnek lennem. Ha te is küzdesz ezzel, akkor tudod, mint én, hogy ez kimerítő!

Pál, aki az Újszövetség majdnem felét írta, köztük a mi kulcsversünket is, a mi küzdelmünkhöz kapcsolódik, amikor a Róma 7:15-ben ezt mondja: "Hiszen amit teszek, azt nem is értem, mert nem azt cselekszem, amit akarok, hanem azt teszem, amit gyűlölök." Tudom, milyen ez a feszültség! De aztán a különböző gyülekezetekhez írt leveleiben is többször mondja: "Legyetek követőim, ahogy én is követője vagyok a Krisztusnak." (1Kor 11:1).

Várjunk csak ... mi? Hogyan tudja Pál áthidalni a szakadékot a testével való harc és a Krisztus követése között?

Íme, hogyan: kegyelemmel.

Pál gyakran a kegyelem gyönyörű áldásaival zárja leveleit. Sokáig küzdöttem a kegyelemmel - a kegyelem adásával és elfogadásával. Kemény voltam másokkal, mert kemény voltam magammal szemben. Ha nem voltam tökéletes, úgy éreztem, hogy hiba vagyok.

Mi történik, ha mestermű helyett hibának érzed magad? Íme pár tanács, ami hátha segít:

Adj magadnak egy kis időt. Emberek vagyunk, ezért normális, hogy feldúltak vagyunk, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogyan terveztük. Gyászolj, majd amikor eljön az ideje, lépj tovább.

Ne feledd, hogy Isten szeret téged. Pál azzal kezdi az Efézus 2-t, hogy leírja, hogy Isten gazdag irgalmasságban és szeretetben. (4. v.) Nem azért vagyunk mestermű, mert bármit tettünk, vagy mert kik vagyunk. Mindez annak köszönhető, hogy ki Jézus és az Ő csodálatos kegyelme.

Ismerd el, hogy mi nem ment jól. Néha történnek hibák, de ez nem jelenti azt, hogy hibás vagy. Mi nem úgy ment, ahogy szeretted volna? Tanulj belőle. "Mert ha kétszer elesik is az igaz, mégis fölkel,..." (Példabeszédek 24:16).

Ünnepeld meg, ami jól sikerült! Pétert a Bibliában sokat piszkálják. Az egyik ilyen híres történet a Máté 14. fejezetében van, amikor meglátta Jézust a vízen járni. Gyakran arra koncentrálunk, hogy Péter elsüllyedt, de erre a részre nem emlékszünk: "... Péter erre kiszállt a hajóból, elindult a vízen, és Jézus felé ment." Senki más nem mondhatta el magáról, hogy a vízen járt, de Péter igen!

Bátorítsd magad. A második legnagyobb parancsolat: "Szeresd felebarátodat, mint magadat" (Márk 12:31). Barátaim, nem mindig szeretjük jól magunkat, pedig kellene! Mit mondanál a gyermekednek, a húgodnak vagy a barátodnak, ha elszúrná? Mondd ugyanezt magadnak is. Ha ez igaz rájuk, akkor rád is igaz.

Nővérem, te abszolút egy remekmű vagy... Jézus által tökéletesített, Isten által szeretett és az Ő kegyelmével borított.

Atyám, annyira hálás vagyok, hogy igazzá tettél engem Krisztus Jézusban. Köszönöm, hogy szeretsz engem a legjobb és a legrosszabb napjaimon is. Jézus nevében, Ámen.


Forrás:

www.proverbs31.org - Daily Devotions

Anitha Abraham - Grace for Perfectionist

January 14, 2022

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2022/01/14/grace-for-the-perfectionist

Fotó: www.canva.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések