Megoldás a kusza érzelmek problémájára

  "Bízzatok benne mindenkor, ti népek, öntsétek ki  előtte szíveteket,  Isten a mi oltalmunk" (Zsoltárok 62:9)


Nem tetszett a feladat, amit kaptam. 

Bizonyára a lelki vezetésnek, útmutatásnak egy tennivalólistával vagy egy olvasási feladattal kellene járnia, de ehelyett a tanácsadóm arra kért, hogy "üljek bele az érzéseimbe". Amikor tiltakoztam, finoman azt mondta: "Amy, nincs szükséged cselekvési lépésre vagy  könyvre. 

A "cselekvő" izmaid nagyon erősek, de az "érző" izmaidnak szükségük van némi munkára".


Bár fájdalmas volt hallani, tudtam, hogy igaza van. Az évek során sok bölcsességre tettem szert az életemben, de még mindig építem a nagyobb érzelmi érettséget.


Természetes vérmérsékletem a pozitivitás felé hajlik, ami nagy ajándék. Azonban sosem vágtam bele abba a kemény munkába, hogy megtanuljam a negatív érzelmeimet egészséges módon feldolgozni. Ehelyett inkább elsimítottam őket, előrementem az életben, és állhatatosan kijelentettem: "Majd holnap elgondolkodom rajta".

Az igazat megvallva, ezek a megküzdési mechanizmusok elég jól működhetnek, amíg... nos, amíg már nem működnek. Akkor a harag dühbe fordul. A fájdalom legyengít. A gyász lélekrombolóvá válik. A fáradtság teljes kimerültségbe fordul. A csalódás hullámai kezdenek elragadni minket. Megpróbálhatjuk eltemetni az érzelmeinket, de azok csak az eddigieknél is borzalmasabb formában tolulnak ki a sírból.


Dávid király, számos zsoltár szerzője megértette, hogy az érzelmeink elnyomása probléma. Isten elé önteni őket a megoldás. Dávid mondja: "Bízzatok benne mindenkor, ti népek, öntsétek ki  előtte szíveteket,  Isten a mi oltalmunk" (Zsoltárok 62:9). Dávid tudta, hogy a titok, amire szükségünk van, amikor minden érzésünkkel - a jóval, a rosszal és a csúnyával - foglalkozunk, az az, hogy a mi megbízható Istenünkhöz visszük őket.


Egyedül nála van a kulcs az egészséges érzelmekhez. Isten a mi menedékünk, a mi védelmezőnk és a biztonságos hely mindannak, amit érzünk.


Az a csodálatos, hogy Dávid király ezt az igazságot a gyakorlatban is megvalósította. Miközben megpróbáltam a tanácsadóm bölcsességét munkába állítani, Istentől kértem útmutatást. Az Úr elküldött a Zsoltárokhoz, és elolvastam és feljegyeztem az ott szereplő összes érzelmet. A változatosság és az árnyalatok megdöbbentőek. Csak a Zsoltárok első hét fejezetében találtam: harag, gyötrelem, szégyen, áldás, öröm, szorongás, megtévesztés, megdöbbenés, szégyen, csalódás, kiábrándulás, várakozás, félelem, bűntudat, gyűlölet, öröm, szeretet, bizalmatlanság, szükség, béke, tisztelet, szégyen, bánat, biztonság, bizalom, harag és gyengeség.


Dávid élénk nyelvhasználata azt mutatja, hogy érzelmeinek teljes skáláját és mások érzéseit is feldolgozta Istennel. Ahogy olvasom, a listám egyre bővül, és mire befejezem a könyvet, várhatóan az ábécé minden betűjéhez lesz legalább egy érzelem! Dávid semmit sem tartott vissza, és minket is arra bátorít - a mai olvasókat, akiknek szükségük van az ősi bölcsességére -, hogy öntsük ki a szívünket Istennek.


Belépek az Isten által felkínált ajándékba, egy biztonságos térbe, ahol az örömtől a bánatig mindent feldolgozhatok, és meghívlak titeket, hogy tartsatok velem. Nincs olyan érzelem, amit Isten ne tudna kezelni, és nincs olyan sérülés, amit ne tudna meggyógyítani. Csak ha megosztjuk érzéseinket Istennel, akkor léphetünk be egy egészséges érzelmi életbe. Ott a lelkünk kezet fog a szellemünkkel, és olyan egész személyiségű növekedés felé halad, amely dicsőséget hoz Istennek.


Uram, túl sokáig próbáltam megküzdeni a saját érzelmeimmel. Küzdöttem és fuldokoltam, de most ki akarom önteni mindet neked. Taníts meg arra, hogy érzelmileg egészséges életet éljek a Te Lelked által vezetve. Jézus nevében, ámen.






Forrás:

Amy Caroll - The Solution for the Problem of Messy emotions

January 28, 2022

www.proverbs31.org  - Daily Devotions

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2022/01/28/the-solution-for-the-problem-of-messy-emotions

Kép: Canva.com


Megjegyzések

  1. Csak Te kezelheted érzelmeimet is, Uram, ahogy minden mást az életemben! Segíts minden érzelmet reád bízni, ne engedd Uram, hogy letaglózzanak a negatív érzéseim, félelmeim, szorongásaim! Mindegy, hogy mi történik körülöttem, eleshetnek ezren, a Te akaratod lesz igaz rám nézve. A tenyereden hordozol és ez a tudat megnyugtat, nagy szereteted által, egyedül Jézus Krisztus értem kiontott vére zálogául, nagy kegyelmedből! Ámen

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések