Legyen ez az az év, amikor elkezded szeretni az életed

"A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek."

János 10:10

Néha az élet útján egy váratlan akadályba ütközünk, amely miatt kisiklanak terveink és összetörnek a reményeink.
Vagy egyszerűen csak felébredünk, és rájövünk, hogy az élet, amit élünk, nem az, amire számítottunk, még kevésbé az, amire vágytunk. Ennek következtében boldogtalannak, örömtelennek és elégedetlennek érezzük magunkat.
Néhány évvel ezelőtt eljött egy ilyen nap számomra is, amikor egy fájdalmas különélés és válás miatt pontosan így éreztem magam. Az életem és a szívem is összetört, és nehezen volt erőm ahhoz, hogy örömet érezzek - vagy egyáltalán elhiggyem, hogy az élet valaha is újra jó lehet.
Talán Te is átéltél már egy fájdalmas válást, vagy attól függetlenül, hogy már házas vagy,  a szíved mélyén mégis magányos vagy. Lehet, hogy egy álmod tört össze, amiért évekig küzdöttél. Talán évekig maradtál egy munkahelyen, ahol felépítetted a nyugdíjalapodat, csakhogy a cég csődbe ment, és ezzel együtt a  megtakarításaidat is magával rántotta. Esetleg megtapasztaltad a meddőség okozta szívfájdalmat, amikor azt tervezted, ilyenkor már nyüzsögni fog az otthonod. Talán a szeretted túl korán halt meg, és elveszettnek érzed magad. Vagy lehet, hogy olyan betegség sújtott, amely korlátozza képességeid és a függetlenségedet. 
Vagy esetleg egyáltalán nem történt semmi életbevágó. És ez a probléma. Ugyanazok a körülmények, csak a napok váltakoznak, és telnek az évek.
Mindenesetre azon kaphatjuk magunkat, hogy elgondolkodunk rajta: biztos van ennél több is az életben.
Ó, barátnőm, van. És a kulcsversünkben megtudhatjuk, mi is az a "több".
A mai kulcsvers első részében Jézus elmagyarázza, hogy van egy tolvaj, aki "csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson" (János 10:10a). Nem feltétlenül fizikailag, hanem szellemileg, érzelmileg és lelkileg is. Ez az ellenség azt akarja, hogy elkeserítsen bennünket az életünk alakulása. Azt akarja, hogy annyira legyőzöttnek érezzük magunkat a körülmények miatt, hogy engedjünk annak a tévhitnek, hogy nem lehetünk boldogok, ha az életünk nem pontosan olyan, amilyennek gondoljuk. Természetesen ez az ellenség a hazugság atyja, az ördög.
A János 10:10 második részében azonban Jézus elmondja, Őrá mi igaz, és pontosan az ellenkezőjét állítja. Azért jött a földre, hogy ne csak életünk legyen, hanem hogy képessé váljunk arra, hogy a tolvaj szándékai ellenére a bőséges életet válasszuk. Jézus azt mondta: "Azért jöttem, hogy életük legyen, méghozzá bőségesen", vagy ahogy egy másik fordítás mondja: "Azért jöttem, hogy életetek legyen - életetek a maga teljességében" (János 10:10, GNT - Good News fordítás). Itt látjuk a szöges ellentétet a boldogság rombolója és az öröm adományozója között.
Új év kezdődött, és talán elégedetlen, csüggedt vagy örömtelen vagy, mert az élet nem felel meg az elvárásaidnak. Talán már elvesztetted a reményt, hogy lehetséges szeretni és élvezni az életedet, és úgy érzed, hogy nem vagy képes meglátni az új év által nyújtott lehetőségeket.
Hidd el, megértem. Többször lapoztam át a naptáramat egy új évre, miközben tele voltam bánattal, csalódással és félelemmel. Teljes szívemből és elmémből hittem, hogy soha többé nem leszek képes igazán boldognak érezni magam, még kevésbé szeretni az életemet.
Idővel azonban, sok ima, könny és hit által Isten segített meglátni és elfogadni, hogy bár a körülményeimen nem tudok változtatni, a hozzáállásomon és azon, ahogyan minden nap élek, igen. Végül rájöttem, hogy egyetlen életet kaptam - ezt az életet -, és vagy továbbra is hagyhatom, hogy a csapások és mások tettei hatalmat gyakoroljanak a boldogságom felett, vagy elfogadhatom Isten ígéretét a bőséges életre, és a saját életemben valóra válthatom.
Bár az életem nem olyan volt, mint amilyennek szerettem volna, vagy amilyennek elképzeltem, az, hogy megtanultam szeretni az életemet, a legjobb döntés volt, amit valaha is hoztam. Nem volt mindig könnyű, de ahogy tudatosan kértem Jézust, hogy legyen az örömöm forrása - még a kevésbé örömteli körülmények közepette is -, a szemléletem és a hozzáállásom jobb lett.
Barátnőm, nem számít, min mész keresztül, az élet szeretete egy választás, nem pedig annak a mellékterméke, hogy minden a te elképzeléseid szerint halad. Az élet, amelyet ma élsz, az az élet, amelyet Isten adott neked, és Krisztusban az életed bőséges lehetőségekkel rendelkezik. Békességünk, örömünk, elégedettségünk és beteljesedésünk a döntéseinken múlik.
Látod, a boldogságod rajtad múlik. És emiatt ez lehet az eddigi legjobb éved.


Drága Jézus, tölts el örömmel és friss szemlélettel. Azt szeretném, hogy ez legyen az eddigi legjobb évem, függetlenül a körülményektől. A Te nevedben, Ámen.

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2022/01/24/let-this-be-the-year-you-start-loving-your-life
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/fa-muveszet-koffein-kave-3563632/

Megjegyzések

  1. Istenem segíts békés, örömteli életet élni a körülményeimtől függetlenül! Vezess a problémák között, segíts megérezni azt a melegséget, amelyet csak te adsz Uram! Lelkem óhajt Téged, óh kegyelmes Úr! Ámen

    VálaszTörlés
  2. Draga URam. Koszonom , hogy ismerlek teged. Koszonom, hogy egy nap sem hiabavalo az eletembe, add hogy ebben az evben is a te kezedbol fogadjak el mindent. Tied a dicsoseg mindorokke. Amen

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések