A problémák túl nagyok ahhoz, hogy imádkozzunk értük

 "Mert tudom, hogy ez üdvösségemre válik a ti könyörgésetek és Jézus Krisztus Lelkének segítsége által." Filippi 1:19



Egy családi barátommal szemben ültem a vacsoraasztalnál, és hallgattam, ahogy a könnyei a torkán akadnak. Elmondta, hogy a fia alkoholizmusa miatt elhidegült a feleségétől és a gyerekeitől.

Tehetetlenül kérdezte: "Mit tegyünk?". Kétségbeesésének súlya erősen rám nehezedett - mindössze hét évvel korábban én is a fia helyében voltam, csapdába esve a saját, alkoholizmussal vívott vesztes csatámban. Most mindent megtettem, hogy meghallgassam, megerősítsem az érzéseit és vigaszt nyújtsak.

Aztán óvatosan azt javasoltam, hogy imádkozzunk.

Nem tudta leplezni csalódottságát, a kétségbeesett kérdések az arcára voltak írva: Miért nincs inkább egy akcióterv? Egy szám, amit felhívhat? Egy könyv, amit elolvashat? Az ima túl egyszerűnek tűnt egy olyan körülményhez, amelyet annyira ellenőrizhetetlennek, annyira kényelmetlenül nem kereszténynek érzett.

Amikor az egyház nem beszél nyíltan az olyan típusú nehézségekről, amelyekkel szembenézünk, különösen az olyan "tabu" bűnökről, mint a függőség, az alkoholizmus vagy a visszaélés, könnyen elfelejtjük, hogy nyíltan beszélhetünk róluk Istennel. Még könnyebb elfelejteni az imában való átadás erejét.

Én tudom, hogy  igen.

Mai kulcsversünkben egy csodálatos felfedezést találunk az imádságról: 
 "Mert tudom, hogy ez üdvösségemre válik a ti könyörgésetek és Jézus Krisztus Lelkének segítsége által." Filippi 1:19

Pál apostol veréseket, letartóztatásokat és börtönbüntetést szenvedett el az evangélium hirdetése miatt - ami külsőleg szégyenletes körülményeket jelentett, az biztos. Bebörtönzése ellenére Pál örült a körülményeinek, mert biztos volt abban, hogy az Úr irányít, és a filippibeliek imádkoztak érte. Hogyan?

Tudta, hogy a helyzetében bekövetkezett szabadulás az ő imáikhoz kapcsolódik. Nem a filippibeliek imája önmagában, hanem Jézus Krisztus Lelke, amely az ő imáikon keresztül érkezett Pálhoz. Pál szükségletei a Lélek által teljesültek, és ezt a barátai imái hozták létre.

Az alkoholizmusom elleni küzdelmem éveiben minden létező stratégiát kipróbáltam. De addig nem sikerült kijózanodnom, amíg fel nem adtam az irányítási kísérleteimet, és át nem adtam az irányítást Istennek. Azzal, hogy átadtam magam, függővé váltam Tőle. Saját imáim és mások imái által megtapasztaltam elmém megújulását - átalakulását.

Amikor nehéz időszakon megyünk keresztül, vagy valaki, akit szeretünk, szenved, természetes, hogy tenni akarunk valamit. Ahogy a filippi gyülekezet valószínűleg érezte, amikor Pál bebörtönzött volt, mi is tehetetlennek érezhetjük magunkat, hogy másokat megszabadítsunk a küzdelmeiktől.

De ahelyett, hogy kétségbeesetten új megoldások után kutatnánk, bekapcsolhatjuk a bennünk lakozó Szentlelket, és imádságban közbenjárhatunk másokért. Megoszthatjuk félelmeinket, felfedhetjük tehetetlenségünket, és kérhetjük Isten oltalmát és békéjét szeretteink számára. Az Ő fénye tisztaságban, vigaszban és bátorságban fürdetheti őket, megszabadítva őket a sötétségtől - és emlékeztetve minket az Ő jelenlétén keresztül arra, hogy Ő mindent megtehet.

Drága Jézus, bocsásd meg, hogy elfelejtettem, hogy mindig Te irányítasz. Segíts, hogy elengedjem az ismeretlentől való félelmemet, hogy megerősödjön a Te kimeneteledbe vetett bizalmam. Emlékeztess továbbra is arra, hogy a Te hatalmadra hagyatkozva felszabadulok a rám nehezedő nyomás alól. Szeretném gyakorolni, hogy többet imádkozzak másokért, mint hogy a saját terveimet kövessem velük kapcsolatban. Jézus nevében, Ámen.





Forrás:
Alyssa Adkins 
Problems too big to pray for - Daily Devotions - 2022 January 21
proverbs31.org
https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2022/01/21/problems-too-big-to-pray-for
Fotó: canva.com

Megjegyzések

  1. Édes Atyám, köszönöm a mai üzenetet, hogy emlékeztetsz arra, hogy a történések kimenetele, életünk alakulása a Földön és utána egyedül a Te akaratodtól függ! Köszönöm e nagy kegyelmet és az újbóli felismerést! Segíts elengedni a történéseket és Reád a Nagy Rendezőre bízni! Ki versenyezhetne Veled Uram?! Segíts elfogadni, hogy minden a saját, a családtagjaim, a barátaim és az egész világ életében a Te vezetésed alatt történik! Örök Bölcsesség és Szeretet! Ámen

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések