Tarts lábmosást

"Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást!Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást."

János 13:34-35

„El tudod hinni, hogy ezt mondta nekem?” - kérdeztem a férjemet. Valaki a templomból tett egy megjegyzést, amivel megsértett. Az elmúlt hónapokban próbáltam barátságot kialakítani ezzel a személlyel. Ő nem igazán viszonozta, és most a megjegyzése miatt teljesen el akartam távolódni tőle.
Teljes mértékben kész voltam törölni őt az életemből egy burkolt beszólás miatt, amit valószínűleg nem gondolt komolyan.
A keresztény közösségben sem egyszerű, barátnőm. Bár gyakran idealizáljuk a gyülekezetet és a vele járó kapcsolatokat, mégis mindannyian emberek vagyunk, és ugyanúgy hajlamosak vagyunk a figyelmetlenségre, mint a sértődésre.
Hála érte Jézus előre látta ezt. Az utolsó vacsorán, a János 13. fejezetében arra buzdította tanítványait, hogy ne adják fel: "Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást!Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást." (János 13:34-35)
Amíg Jézus vissza nem tér, a hívőtársaink iránti szeretetünk a jele annak, hogy az evangélium valódi. Isten akár a felhőkbe is írhatta volna, nem igaz? De Isten nem ezt tette. Ehelyett elhívott minket, az Ő egyházát, hogy megmutassuk a világnak, hogy a Krisztusban való új élet mindent megváltoztat, és megváltó közösségbe vonz minket.
Fontos megjegyezni azt is, hogy amikor Jézus ezt az új parancsolatot adta, éppen befejezte a tanítványok lábmosását. Megmosta Júdás lábát, aki órákra volt attól, hogy 30 ezüstpénzért elárulja őt, és megmosta Péter lábát is, aki egy gyenge pillanatában megtagadta őt.
Egymás szolgálata, mint Isten háza népe (Efézus 2:19), alázatos magatartást igényel. Jézus itt lent tette le a mércét az egymás iránti szeretetre - a földön, egész nap gyalogló lábakat mosva (Jézus esetében a csatornázás előtti, burkolatlan utcákon gyalogolva), olyan embereket szolgálva, akikről már tudjuk, hogy elkerülhetetlenül bántani fognak minket az érzékenységük hiányával és azzal, hogy nem viszonozzák a szívességet.
Ahogy az ószövetségi törvény összekötötte az izraelitákat, mint Isten választott népét, úgy az új parancsolat, a szeretet, összeköt minket a Krisztusban. Ez néha olyan, mint a lábmosás, még akkor is, amikor a világ azt mondja nekünk, hogy jogos a haragunk és harcoljunk.
Továbbra is szeretjük egymást, olykor ésszerűtlenül is, mert így tudják meg az emberek, hogy Jézushoz tartozunk, aki meghalt értünk, amikor még bűnösök voltunk (Róma 5:8). Azokban a pillanatokban, amikor a sértettség és a keserűség arra csábít, hogy megszakítsuk a kapcsolatot és bántsuk a másikat, legyünk olyan emberek, akiknek az egymás iránti feltétel nélküli elkötelezettsége Megváltónk átalakító, áldozatos szeretetét mutatja.


Uram, sértettségemben és frusztrációmban erősítsd bennem az alázatot, hogy fne hagyjam abba a lábmosást. Emlékeztess minden nap a Te kegyelmedre, hogy felajánlhassam azt másoknak. Jézus nevében, Ámen.

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2024/10/09/keep-washing-feet
pexels-anastasiya-shapiro-96723246-12367709.jpg

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések