Amíg Isten ígéreteire várunk

" Boldog ember az, aki az Úrba veti bizodalmát..." Zsoltárok 40:5

 

Vannak mély csalódások az életedben, amelyek úgy tűnik, hogy elhúzódtak? Úgy érzed, hogy ugyanazokat az imákat imádkoztad, de nem sok változás történt?

Megértem, milyen nehéz ez. És bár a te életed körülményei talán mások, mint az enyémek, mindannyiunknak megvannak a könnyek között vívódó éjszakai küzdelmes pillanataink.

Néhány emlék még mindig fáj. Olyan valóságok, amelyek elgondolkodtatnak, hogy vajon fogod-e valaha is újra normálisnak érezni magad. Szenvedések, amelyek örökké tartónak tűnnek. És csalódott vagy, hogy ma nem éled meg Isten ígéreteit, amelyekért könyörögtél, hogy valóra váljanak.

A legmagányosabb pillanataidban legszívesebben üvöltenél az egész igazságtalanság miatt. De aztán vannak reményteljesebb pillanatok ... amikor fel akarod tekerni a dicsőítő zenét, őszinte imákat emelni, és kijelenteni, hogy Isten jó, még akkor is, amikor a helyzet nem tűnik jónak.

Fájdalom, de mégis bizalom - ez az emberi út.

És itt találjuk Dávidot a 40. zsoltárban. Az első 10 versben Dávid dicsérte Istent, amiért megszabadította őt, de a 11-17. versekben Istenhez kiált, hogy szabadítsa meg újra.

A bizalom nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül hagyjuk a valóságot. Azt jelenti, hogy ugyanabban a lélegzetvételben ismerjük el a valóságot, amelyben elismerjük Isten szuverenitását - az Ő abszolút képességét és hatalmát, hogy úgy cselekedjen, ahogyan Ő a legjobbnak látja.

Bizalmunk nem köthető ahhoz, hogy egy körülmény vagy egy másik személy megváltozik-e vagy sem. Bizalmunkat Isten változatlan ígéreteihez kell kötni. Reménykedünk abban a jóban, amiről tudjuk, hogy Isten végül is kihozza a helyzetünkből, függetlenül attól, hogy a jó megfelel-e a mi vágyainknak vagy sem. És néha ez eltart egy darabig. A folyamat gyakran kitartást és türelmet igényel tőlünk.

Őszintén szólva tudom, hogy ez egy kicsit nyomasztónak tűnhet. Szeretném a Zsoltárok 40:4 ígéretét - „áldott az az ember, aki az Úrban bízik” -, de elfelejtem, hogy ez a fajta Istenbe vetett bizalom gyakran a hosszú szenvedés olvasztótégelyében kovácsolódik. Isten nem engem piszkál. Isten engem választ ki, hogy személyesen éljem meg az Ő ígéreteit.

Ez nagy megtiszteltetés. De nem mindig érzem így. Át kell járnom a folyamat mélypontjait, mielőtt tökéletesen felkészülnék az ígéret megélésére. Erről a Zsoltárok 40:1-3-ban olvashatunk:

„ Várva vártam az Urat és ő lehajolt hozzám, meghallotta kiáltásomat. Kiemelt a pusztulás verméből, a sárból és az iszapból. Sziklára állította lábamat, biztossá tette lépteimet."


A türelmes várakozás gondolata hihetetlenül fontos ebben a zsoltárban. A héber „várt” szó az 1. versben azt jelzi, hogy ez folyamatos, és a türelmetlen várakozás és reménység érzését hordozza magában.

Miközben tehát azt a szilárd sziklát akarom, amelyen megállhatok, előbb türelmesen várnom kell, hogy az Úr kiemeljen a nyálkából és a sárból, és „megállítsa a lábamat” (Zsoltárok 40:2, ESV). Ez a szó az eredeti héberben qum, ami azt is jelenti, hogy „felkelni vagy megállni”. Istennek végig kell vinnie engem azon a folyamaton, hogy kiszabaduljak abból, ami fogva tartott, mielőtt meg tudok állni.

Én is azt az új éneket akarom, amelyet a Zsoltárok 40:3-ban ígértek. Észrevetted azonban, hogy mi következik előtte? Sok kiáltás az Úrhoz segítségért. A legerőteljesebb dicsőítő énekek gyakran a fájdalom zsigeri kiáltásai, amelyek gyönyörű dallamokká váltak.

Tudom, hogy ez nehéz. Ezért hadd legyek én az, aki odahajol és megsúgja neked ezeket a szavakat, miközben együtt kezdünk el küzdeni ezen az úton: Isten megoldja a dolgokat. Nincs messze. Itt van velünk. Még akkor is, ha az imáinkra nem úgy és nem abban az időben kapunk választ, ahogyan szeretnénk. Még akkor is, ha ez a folyamat kuszának tűnik. Bízhatunk abban, hogy Isten jó.

Uram Istenem, tudom, hogy gyakran olyan módon cselekszel, amit nem értek. Vannak olyan részei a történetemnek, amelyekben hihetetlenül nehéznek érzem az életemet, de bízom abban, hogy Te még az életemnek ezekből a részeiből is valami szépet alkotsz. Jézus nevében, Ámen. 

 

 



 

Forrás:

By Lysa Terkeurst

 While We Wait on God’s Promises 

October 3, 2024 Daily Devotion

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2024/10/03/while-we-wait-on-gods-promises

Fotó: canva.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések