Legyen ez az az év, amikor elkezded szeretni az életed

 "A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson; én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek." János 10:10


Néha az élet útján váratlan akadályokba ütközünk, amelyek kisiklatják terveinket és összetörik reményeinket.

Vagy egyszerűen csak felébredünk, és rájövünk, hogy az élet, amit élünk, nem az, amire számítottunk, még kevésbé az, amire vágytunk. Ennek következtében boldogtalannak, örömtelennek és elégedetlennek érezzük magunkat.

Néhány évvel ezelőtt eljött a nap, amikor egy fájdalmas különélés és válás elszenvedése miatt pontosan így éreztem magam. Az életem és a szívem is összetört, és nehezen találtam erőt ahhoz, hogy örömöt érezzek - vagy egyáltalán elhiggyem, hogy az élet valaha is újra jó lehet.

Talán Te is átéltél már egy fájdalmas válást, vagy azt hitted, hogy mostanra már házas leszel, de még mindig egyedülálló vagy. Vagy egy álmod tört össze, miután évekig hajszoltad. Talán évekig maradtál egy munkahelyen, ahol felépítetted a nyugdíjalapodat, csakhogy a cég csődbe ment, és ezzel együtt az életed megtakarításait is magával rántotta. Esetleg megtapasztaltad a meddőség okozta szívfájdalmat, amikor azt tervezted, hogy gyermekekkel teli otthonod lesz. Talán a szeretted túl korán halt meg, és magányosnak és elveszettnek érezted magad. Vagy lehet, hogy olyan betegség sújtott, amely korlátozta képességeidet és függetlenségedet.

Vagy esetleg egyáltalán nem történt semmi, ami megváltoztatta volna az életét. És ez a probléma. Ugyanazok a régi körülmények, a következő új nap, új év.

Mindenesetre azon kaphatjuk magunkat, hogy azon gondolkodunk: Biztosan van ennél több is az életben.

Ó, barátom, van. És a kulcsversünkben megtudjuk, mi az a "több".


A mai kulcsvers első részében Jézus elmagyarázza, hogy van egy tolvaj, aki  "csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson;

Nem feltétlenül fizikailag, hanem mentálisan, érzelmileg és spirituálisan is. Ez az ellenség azt akarja, hogy csüggedtnek érezzük magunkat az életünk alakulása miatt. Azt akarja, hogy annyira legyőzöttnek érezzük magunkat a körülmények miatt, hogy engedjünk annak a téves meggyőződésnek, hogy nem lehetünk boldogok, ha az életünk nem pontosan olyan, amilyennek gondoljuk, hogy lennie kellene. Természetesen ez az ellenség a hazugság atyja, az ördög.

A János 10:10 második részében azonban Jézus pontosan az ellenkezőjét állítja, hogy ez igaz rá. Azért jött a földre, hogy ne csak életünk legyen, hanem felhatalmazást kapjunk arra, hogy a tolvaj szándékai ellenére is a bőséges életet válasszuk. Jézus azt mondta: " én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek." János 10:10. Itt látjuk a szöges ellentétet a boldogság rombolója és az öröm adományozója között.

Új év kezdődött el, és talán elégedetlen, csüggedt vagy örömtelen vagy, mert az élet nem felel meg az elvárásaidnak. Talán már elvesztetted a reményt, hogy lehetséges szeretni és élvezni az életedet, és úgy érzed, hogy elvakult vagy az új év által nyújtott lehetőségek iránt.


Hidd el, én megértem. Többször fordítottam már a naptárat egy új évre, miközben tele voltam bánattal, csalódottsággal és félelemmel. Teljes szívemből és elmémből hittem, hogy soha többé nem leszek képes igazán boldognak érezni magam, még kevésbé szeretni az életemet.

Ám idővel, rengeteg ima, könny és hit által Isten segített meglátni és elfogadni, hogy bár a körülményeimen nem tudok változtatni, a hozzáállásomon és azon, ahogyan minden napomat élem, igenis tudok változtatni. Végül rájöttem, hogy egyetlen életet kaptam - ezt az életet -, és vagy továbbra is hagyhatom, hogy a csapások és mások tettei hatalmat gyakoroljanak a boldogságom felett, vagy elfogadhatom Isten ígéretét a bőséges életre, és a saját életemben valóra válthatom.

Bár az életem nem olyan volt, mint amilyennek szerettem volna, vagy amilyennek elképzeltem, az a döntés, hogy megtanultam szeretni az életemet, a legjobb döntés volt, amit valaha is hoztam. Nem volt mindig könnyű, de ahogy szándékosan kértem Jézust, hogy legyen az örömöm forrása - még a kevésbé örömteli körülmények közepette is -, a szemléletem és a hozzáállásom jobbra változott.

Barátom, nem számít, min mész keresztül, az élet szeretete egy választás, nem pedig annak a mellékterméke, hogy minden a te utadon halad. Az élet, amit ma élsz, az az élet, amit Isten adott neked, és Krisztusban az életedben bőséges lehetőségek rejlenek. Békességünk, örömünk, elégedettségünk és beteljesedésünk a döntéseinken múlik.

Látod, a boldogságod rajtad múlik. És ez lehet az eddigi legjobb éved.

Drága Jézus, tölts el örömmel és felfrissült perspektívával. Azt akarom, hogy ez legyen az eddigi legjobb évem, függetlenül a körülményeimtől. A Te nevedben, Ámen.





Tracie Miles : Let this be the year you start loving your life 

January 24, 2022

Daily Devotion

www.proverbs31.org

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2022/01/24/let-this-be-the-year-you-start-loving-your-life

Fotó: canva.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések