A beteljesületlen remények sebének gyógyulása

A hosszú várakozás beteggé teszi a szívet, de a beteljesült kívánság az élet fája.
Példabeszédek 13:12


Egyszer hallottam, hogy valakit azt mondta: ,,Akkor gyógyultál meg teljen, amikor nem vágysz arra, hogy visszatekints mi mindent nem kaptál meg."

Nem rég eszembe jutott ez az idézet, amikor egy régi naplómat lapozgattam, régi célokat nézegettem, álmokat és reményeket, amelyeket az elmúlt öt évben írtam le.

Néhány dolog át volt húzva a listán. Nem történtek meg és nem is fognak.

Miért? Megszakadt kapcsolatok, halál, beteljesületlen vágyak miatt a karrierben, különböző körülmények, vagy csak egyszerűen nem úgy alakult.

A probléma az volt, hogy elkezdtem újra lejátszani a fejemben ezeket a csalódásokat.

Ilyenek jutottak eszembe:
Ha megtettem volna egy bizonyos lépést, talán másképp alakult volna?
Esetleg ha meglépek valami mást, megelőzhettem volna a nem kívánt valóságot?
Vagy ha felszólaltam volna valami mellett vagy ellen, akkor változott volna bármi?

Talán néhányan úgy gondolhatják, hogy ez a megbánásban való élet. Viszont amikor visszaemlékeztem a meg nem történt vágyakról szóló idézetre, rájöttem, mit is jelentett valójában az emlékezés.

Be nem töltött vágyak a múltban. Nem tudtam nem erre tekinteni.
Ha őszinte vagyok, nem a megfelelő lelki tekintettel vizsgáltam eddig a be nem töltött vágyaim okozta fájdalmat. A lelkem megbetegítették a múlt csalódásai és azt hittem , ha elfogadom a csalódásokat, akkor elveszítem a reményt is.

Mélyen belül azt kívántam, Isten írja újra a múltam és valósítsa meg a vágyaim. Vágytam a ,,lázári pillanatomra". (János 11) A listám tételeinek csodálatos feltámadására.

Sokáig nem tudtam mit kezdjek a beteljesületlen vágyaim okozta érzéseimmel, míg nem kezdtem el tanulmányozni a mai nap igéjét.
A hosszú várakozás beteggé teszi a szívet, de a beteljesült kívánság az élet fája.
Példabeszédek 13:12

A Példabeszédek a bölcsesség könyve. A 13. fejezet tele van gyakorlati tanácsokkal, ahhoz, hogy hogyan éljünk egy Istennek tetsző életet.

Sokan úgy gondolják, hogy a 12. vers a Menny iránti vágyakozásunkat írja le, ahol már nem lesznek be nem töltött kívánságaink. A zsidó szó a reményre ebben a versben azt jelenti elvárás.

Isten mélyen törődik a vágyainkkal és a reményeinkkel. Még a legkisebbekkel is(1 Péter 5:7, Lukács 12:7). Viszont Isten nem ígéri, hogy minden elvárásunk, ami ezen a földön van, úgy fog beteljesülni, ahogyan mi elképzeljük. Vannak dolgok az életünkben, amelyek csalódást okoznak.

Talán eszünkbe jut most valami, ami nem volt igazságos, rossz volt, fájdalmas, vagy egy be nem teljesült remény, vagy elvárás.

Bár a csalódásaink különbözőek, biztos vagyok benne, hogy abban van hasonlóság, hogy érzelmi ragtapasszal próbáltuk befedni ezeket a vágyainkat. A ragtapasz letépésének pedig még a gondolata is fájdalmas.

Az érzelmi seb megmarad. Sokszor pedig a leginkább váratlan időben mutatkoznak meg.

A könnyek a semmiből törnek elő, eltűnik a vágy az ima iránt, megjelenik a szemforgatás, amikor valaki olyan miatt panaszkodik, amit mi meg sem kaphattunk.

Nem hiba elfogadni, hogy a múlt nem úgy alakult, ahogyan mi reméltük, megálmodtuk. Valójában a legegészségesebb dolog, amit tehetünk a lelkünkért. Így engedjük meg magunknak, hogy újra reménnyel tekintsünk előre, mindarra a jóra, amit Isten tervez az életünkre.

Megtanultam, hogy az első lépés a be nem teljesült vágyak okozta sebek gyógyulásához, az hogy ha elfogadjuk. A második lépés pedig, hogy kérjük Isten segítséget abban, hogy ne tekintsünk visszafelé, hanem inkább szent várakozással tekintsünk előre. Valószínűleg ezt a folyamatot újra és újra meg kell majd ismételnünk.

Isten valószínűleg nem fogja megváltoztatni a múltunkat, de megígéri, hogy már előre megírta a csodálatos jövőnket, amit be is fog teljesíteni. (Jeremiás 29:11, Filippi 1:6, Róma 15:13)

Kívánom, hogy a be nem teljesült vágyaink ne foglalják le többé a gondolatainkat, hogy bizalommal tekinthessünk azok felé, amelyek még várnak ránk.

Istenem, köszönjük Neked a Te kegyelmed, ami a be nem teljesült vágyainkban is jelen van. Segíts nekünk, hogy elfogadjuk, amit el kell fogadnunk és várakozással tudjunk előre tekinteni mindarra, amit terveztél számunkra. Jézus nevében, Ámen.








(forrás:https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2022/01/31/healing-the-emotional-wounds-of-your-unmet-hopes
fotó:
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/koffein-kave-kreativ-csesze-4424673/)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések