Hit

"A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés."

Zsidókhoz írt levél 11:1

E vers szerint a hit egyfajta helyettesítője a látásnak és a birtoklásnak. A hit ad tartalmat a láthatatlan dolgoknak. A korábban formátlan szellemi fogalmak hirtelen testet öltenek a hit által. Ami egykor láthatatlan volt, konkrét és kézzelfogható lesz.
De a hit többet tesz annál, mint hogy kemény, szilárd valóságot ad annak, amit nem látunk. Arra is késztet, hogy másként tekintsünk a körülöttünk lévő látható dolgokra. A hit szemén keresztül a konkrét világ, amelyben élünk, elveszti tartalmát és jelentőségét. A körülöttünk lévő dolgok már nem rendelkeznek az izgalom ragyogásával, amikor a hit lencséjén keresztül nézzük az életet.
A hit lehetővé teszi számunkra, hogy felismerjük valódi helyzetünket ezen a földön. Ahogy egy barátom mondta egyszer, a hit által megértjük, hogy nem fizikai lények vagyunk, akiknek szellemi tapasztalataik vannak, hanem szellemi lények, akiknek fizikai tapasztalataik vannak.
Nem csoda, hogy a világ nem érti a keresztény hitet. Nekünk semmink sincs, mégis mindenünk megvan. Szomorúak vagyunk, mégis képesek vagyunk örülni. Szegények vagyunk, de gazdagok vagyunk. Ilyen az élet, amikor a hit által a láthatatlan dolgoknak tartalmat tulajdonítunk.
Egy angol fordítás úgy adja vissza a Zsidókhoz írt levél 11:1-et: "És mi a hit? A hit ad tartalmat reményeinknek, és tesz minket erőssé olyan valóságokban, amelyeket nem látunk." A hit az, ami képessé tesz minket arra, hogy Istent a szeretet Atyjaként lássuk, aki a fájdalmakon és nehézségeken keresztül is munkálkodik az életünkben.
Hogyan ápoljuk ezt a hitet? Hallásból származik, az pedig Isten Igéje által. Ha meg akarjuk találni azt a hitet, amely a láthatatlan dolgoknak tartalmat ad, amely képessé tesz bennünket a diadalmas életre, akkor azt Isten Igéjének hallása által kell megtalálnunk.


Uram Jézus, növeld a hitemet, amint téged, Isten Igéjét látlak.

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/alacsony-szogu-felvetel-eg-fabol-keszult-kereszt-fakereszt-208371/
Faith: Joni&Friends, Diamonds in the Dust 1993, Joni Eareckson Tada, Zondervan, Grand Rapids

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések