A boldogság újraértelmezése

"Őáltala kaptuk hitben a szabad utat ahhoz a kegyelemhez, amelyben vagyunk, és dicsekszünk azzal a reménységgel is, hogy részesülünk az Isten dicsőségében. De nem csak ezzel dicsekszünk, hanem a megpróbáltatásokkal is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet."

Róma 5:2-4

Vannak, akik soha nem lesznek boldogok.

Nem vagyok cinikus, mert azok az emberek, akikről beszélek, egyetértenének ezzel. Ők lennének az elsők, akik azt mondanák, hogy zsákutcába jutott házasságban élnek, hogy a munkahelyükön a felettesük állandóan bosszantja őket, hogy soha nem fogják leadni azt a fránya huszonöt kilót. Az élet számukra egy véget nem érő, szomorú rutinmunkának tűnik.

Te is így vagy ezzel? A boldogság, mint egy pillangó, szinte karnyújtásnyira repked, de amikor már azt hiszed, hogy megfogtad... eltűnik? Vagy talán úgy érzed, hogy a házasságod rendben van, és a munkád is elfogadható. Mégis olyan, mintha valami hiányozna. Talán azt hiszed, hogy ez az igazi boldogság.

Nos, az élet nehéz. Egyeseknek kifejezetten nehéz. A boldogtalanság úgy tűnik, hogy marad társként az életünkben. De nem kell, hogy így legyen, mert a válasz nem az, hogy megszabaduljunk a szomorúságtól, hanem az, hogy találjunk a boldogságra egy új definíciót.

Elisabeth Elliot azt javasolta, hogy a boldogságot kötelességként és becsületként, áldozatvállalásként és hűségként, elkötelezettségként és szolgálatként definiáljuk újra. A boldogság múlandó és megfoghatatlan. Ezzel szemben az öröm a kitartás és a remény túlcsordulása, amely a hűséges áldozatvállalásból és az elkötelezett szolgálatból fakad.

Istenem, te az Öröm Ura is vagy, segíts nekem újraértelmezni a boldogságot az életemben. Örömöt ígérsz a szenvedéseink közepette, ezért kérlek, engedd, hogy ma megismerjem a Te örömödet, amikor kitartó vagyok a hűséges szolgálatban, és amikor valódi elkötelezettséget tanúsítok a feladataimban. Add nekem a Te mosolyodat, hadd érezzem a szívemben táncoló békédet. Ez lesz számomra az igazi öröm.

Diamonds in the Dust, Joni Eareckson Tada: Redefine Happiness
Zondervan, Grand Rapids

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/feny-hajnal-eg-napnyugta-1535244/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések