A jövőnk szemlélése a helyes szűrőn keresztül

„Ezt mondja az ÚR, aki utat készített a tengeren, ösvényt a hatalmas vízen át... Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múltakon tűnődjetek! Mert én újat cselekszem, most kezd kibontakozni, majd megtudjátok! Már készítem az utat a pusztában, a sivatagban folyókat fakasztok.”

"Anya, én nem akarok második osztályba menni" - suttogta nekem kisfiam egy nyári estén. Magamhoz húztam, és megkérdeztem, miért, remélve, hogy kicsi szíve megnyílik elöttem.

"Mi van, ha túl nehéz? Mi van, ha nem tudom megcsinálni? Félek ..." A hangja elakadt, én pedig szorosan átöleltem. A legjobb "bátorító anya" beszédemet elővéve biztosítottam arról, hogy nagyszerű éve lesz, és együtt nézünk szembe minden kihívással. Boldogan felderült a kedve, és elindult kifelé játszani.

Mint az anyukája, tudtam, hogy nem lesz semmi baja - de a sebezhető őszintesége közel állt hozzám. Mintha tükörbe néztem volna, megláttam a saját hajlamomat, hogy a jövőt a félelem szűrőjén keresztül szemléljem.

Kíváncsi vagyok, hogy tudsz-e azonosulni ezzel. 

Az a három szó, hogy "mi van, ha", képes minket a szorongás fekete lyukába taszítani.

Mi van, ha nem kapjuk meg a munkát?
Mi van, ha megbetegszik?
Mi van, ha elhagy?
Mi van, ha ...

Akár vesztességünk darabjaival, akár bizonytalansággal nézünk szembe, akár saját döntéseink következményeit tapasztaljuk, a jövőbe tekintés le tud dönteni minket - és küzdünk, hogy reményt lássunk a horizonton.

Évszázadokkal ezelőtt Júda népe hasonló kihívással küzdött. Isten nemzetként különítette el őket, megmentette őket az egyiptomi rabszolgaságból, és egy tágas, saját földet adott nekik. Mégis tragikus módon nemzedékről nemzedékre vétkeztek és elutasították Istent. Ennek következtében ismét rabszolgasorban találták magukat, ezúttal száműzöttként Babilonban.

Előre tekintve Isten népe remény helyett sötétséget látott. Hogyan tudná Isten megváltani és megmenteni őket fogságukból és bűneikből?

Isten mégis elküldte Ézsaiás prófétát, hogy elmondja az igazság vigasztaló szavait, amelyeket a mai kulcsversben olvashatunk:

„Ezt mondja az ÚR, aki utat készített a tengeren, ösvényt a hatalmas vízen át... Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múltakon tűnődjetek! Mert én újat cselekszem, most kezd kibontakozni, majd megtudjátok! Már készítem az utat a pusztában, a sivatagban folyókat fakasztok.”

Ezek a gyönyörű költői szavak adták meg a száműzötteknek azt a bátorságot, amelyre kétségbeesetten szükségük volt, és emlékeztették őket több alapvető igazságra Istenről. Hasonlóképpen, mint Isten örökbefogadott és szeretett gyermekei, mi is bátorságot meríthetünk, ha ezeket az igazságokat alkalmazzuk az életünkre.

Amikor tehát a félelemmel küzdünk az elkövetkező napokban, szűrjük meg félelmetes gondolatainkat ezeken a realitásokon keresztül:

Isten képes rá. Ézsaiás emlékeztette a népet Isten hihetetlen szabadítására a múltban. Az Úr utat csinált, amikor nem volt út - szó szerint megnyitotta a tengert! (2Móz 14) Mi is tölthetünk időt azzal, hogy felidézzük Isten hozzánk való hűségét. Visszatekintve láthatjuk, hogy Isten egyszer sem hagyott cserben, és soha nem is fog.  A mi erős Istenünk képes arra, hogy bármin keresztülvigyen minket.

Isten kreatív. Miután felidézte a múltat, Ézsaiás azt mondja a népnek, hogy felejtsék el azt - mert Isten valami újat csinál! Ézsaiás szavai emlékeztetnek minket arra, hogy Istent, aki mindent teremtett, semmi sem korlátozza.  Nála semmi sem lehetetlen! Mi egy teremtő Istent szolgálunk, aki szeret minket, és szeret minket fantáziadús módon meglepni.

Isten új utat készít számunkra. Ahol mi csak bánatot, zűrzavart és félelmet látunk, ott Isten a megváltás végtelen lehetőségét látja.  Megbízható, szerető Istenünk fáradhatatlanul dolgozik értünk, kiszárítja a tengereket és kertekké változtatja a sivatagokat. Nem kell félnünk a jövőtől, mert ahol mi nem látunk utat, ott Isten látja a legjobb utat.

Kedvesem, a mi rátermett és teremtő Istenünk minden bizonytalanságon és ismeretlenségen keresztül utat készít számunkra. Engedd meg, hogy jövőnket ezen az igazságon keresztül szűrjük le, és lelkünket megnyugtató reménységgel nézzünk szembe az előttünk álló napokkal.

Drága Uram, köszönjük, hogy a jövőnket a Te mindenható, teremtő kezedben tartod. Amikor a félelem kísértésével szembesülünk, emlékeztess minket hűségedre és állhatatos szeretetedre. Rád bízzuk minden napunkat. Jézus nevében, Ámen.



Viewing Our Future Through the Right Filter | Meredith Houston Carr / Proverbs 31 Ministries / kép: pinterest.com / https://hu.pinterest.com/pin/104216178866867998/

Megjegyzések

  1. Nagyon nehéz a múlt hiányosságát és az életre való kevés útravalót elfelejteni és így félelemmel együtt neki vágni cél nélkül Istennel egy olyan út felé amit Ő ismer, tud és elkészít számomra! Viszont semmire sem vágyok jobban, minthogy meg legyen bennem az a bizalom, biztonság és remény érzete, tapasztalata - a jelennel és a jövővel kapcsolatban - amit csak Ő tud nekem adni a szeretetével.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea! Nagyon egyutterzek. Nekem ez a pasztor es ez a csatorna nagyon sokat segitett: Jerry Flowers, Redefined tv. Angolul van, forditjuk folyamatosan, de meg nincs kesz.
      Nagyon ertheto, maximalisan biblikus es kozben hihetetlenul praktikus is.
      Sok nem csak hivo ismerosomnek segitett mar atformalni a gondolkodasat.
      Isten Veled van! :)

      Törlés
  2. Kedves Gyöngyvér! Köszönöm a segítséget! Angolul sajnos nem tudok így nagyon várom a fordítást! 😀

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések