A tél lassú, gyógyító munkája

"Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt. " Prédikátor 3:1


Mivel egy vidéki közösségben nőttem fel, az első munkám a "kőszedő" volt.


A munka nagyjából olyan elbűvölő volt, mint amilyennek hangzik.


Egy farmer összeszedett egy csomó gyereket, hogy jöjjenek a farmjára és "szedjék a köveket". Ez egy vicces kifejezés volt, most, hogy belegondolok, mert nem csak egy követ szedtünk. Több száz volt.


Egy platós pótkocsin ültünk a traktor mögött, és ő egyenesen a mezőre hajtott, minket pedig maga után húzott, miközben minden egyes bukkanásnál lökdösődtünk.


Ha megláttunk egy követ, leugrottunk róla, odarohantunk érte, és azt kiáltottuk: "Kő!", mielőtt feldobtuk volna a pótkocsira. A kiáltás figyelmeztetés volt, hogy a többiek hajoljanak le, nehogy fejbe verjék őket. (Nyilvánvalóan magasak voltak a munkahelyi biztonsági normáink.) A kőszedőkből álló csapatunk naponta több kilométert tett meg.

A következő évben visszatértünk, és ugyanazon a területen szedtük a köveket, mert mindig új kövek kerültek elő. Bármelyik gazda megmondaná, hogy a kövek gondot okoznak, de egyszerűen muszáj foglalkozni velük. Ha a földeken maradnak, a kövek kárt tehetnek a mezőgazdasági eszközökben.

Csodálkozhatsz azon, hogy hogyan bukkannak fel mindig kövek. Nem valami "sziklatündér" dobálja a köveket a földekre, hogy bosszantsa a gazdákat. Ehelyett a kövek a föld fagyási/olvadási ciklusa során kerülnek elő.

A férjem, aki gazdálkodó, azt mondja, hogy a tél így "gyógyítja meg a földet". Hát nem csodálatos ez a gondolkodásmód? 

A föld nem gyógyulhat meg tél nélkül.

Azt hiszem, ez ránk is igaz. Mindannyiunknak szüksége van a téli évszakokra, hogy meggyógyuljunk - és hogy kiássuk a szívünk talajába beágyazódott sziklaszerű terheket.


Ahol én élek, a legtöbb ember el akarja kerülni a tél hideg sivárságát. Jobban szeretjük a tavasz reménykedését, a nyár melegét és az ősz vibrálását.

Ugyanígy a legtöbb ember szeretné elkerülni az élet téli időszakát. Soha nem hallottam még senkit, aki azt mondta volna: "Annyira várom a téli évszakot a lelkemben!". Inkább folyamatosan átmozgatnánk a tavaszt, a nyarat és az őszt - élvezve a növekedést és az örömöt, amit ezek az évszakok hoznak.

A bölcs Salamon azonban azt mondja nekünk, hogy az emberi tapasztalat minden évszakban kibontakozik - nem csak a kedvenc évszakainkban. "Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt. " Prédikátor 3:1

A Prédikátor 3-ban azt írja, hogy az élet különböző időszakokon átívelő átmenet: ideje van a születésnek és a halálnak, a sírásnak és a nevetésnek, a hallgatásnak és a beszédnek. Nem mindegyik vers az a fajta, amit keresztbe-kasul rávarrnánk egy párnára. Mégis aligha kétséges, hogy minden évszakon átmegyünk - beleértve a telet is.

Talán ez jó dolog. Ha egy mezőnek szüksége van a télre, hogy gyógyuljon, akkor az embereknek is. A téli évszakok arra kényszerítenek bennünket, hogy lelassítsunk, elgondolkodjunk, és teret adjunk Istennek, hogy "követ szedjen" a szívünkben.

Mindannyiunknak vannak sziklái - a láthatatlan terhek, amelyeket nem kívánt poggyászként cipelünk a szívünkben. Az én köveim nehezek:

Bántó szavak, amelyeket gyermekkoromban mondtak rám.

A titkos félelem, hogy nem vagyok szerethető.

A gyermekeim miatti aggodalmak, amelyek éjszakánként ébren tartanak.

A bűneim.

Új, rossz szokások, amelyeket idővel felvettem.


Jó vagyok abban, hogy a régi köveket eltemetve tartsam a kezemet az ekébe, hogy ne kelljen velük foglalkoznom. De az elrejtett kövek még mindig belénk vágnak. Milyen kövek sebezik a lelkedet?


Ahogy a tél meggyógyítja a földet, úgy akar Jézus meggyógyítani minket. Hagyjuk-e neki?


Gondolj a szívedre úgy, mint egy mezőre. Ha Jézus ott állna veled annak a mezőnek a szélén, elképzelhetőnek tartom, hogy egyetlen követ sem hagyna hátra. Ahogy Salamon írta, "mindennek megvan a maga ideje" (Prédikátor 3:1), beleértve a kövek gyűjtésének idejét is: "Megvan az ideje a kövek szétszórásának, és megvan az ideje a kövek összerakásának." Prédikátor 3:5

Milyen gyönyörű kép - Jézus gyűjti a köveket, hogy újra újjá tegye a szíved mezejét. Nincs olyan kő, amely túl nagy lenne Jézus számára. Ő a kövek elgördítésére specializálódott, beleértve a saját sírja előtt lévő követ is.

Lassíts le, barátom! Hagyd, hogy a tél elvégezze a munkáját. Jézus azért jött, hogy "követ szedjen".


Drága Istenem, egy részem ellenáll a tél lassú, gyógyító munkájának. De tudom, hogy vannak sziklák a szívem mezején, és Te vagy az, aki el tudja gördíteni őket. Kérlek, gyere most azonnal "sziklát szedni" a szívemben, mutasd meg a kemény helyeket, amelyekről talán nem is tudok, és műveld meg a talajt, hogy Te valami újat és szépet növeszthess bennem. Köszönöm, hogy velem vagy gyógyulásom minden lépésénél. Jézus nevében, Ámen.



Forrás:

Jennifer Dukes Lee

The slow, healing work of winter

Daily Devotions - February 10, 2022

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2022/02/10/the-slow-healing-work-of-winter

Fotó: canva.com



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések