Mi történik, ha nem látjuk, hogy Isten mit tervez?

„Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr –: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.” (Jeremiás 29:11)


Az ószövetségben találjuk Jeremiást, aki Isten prófétájaként Isten üzenetét közvetítette az Ő népe felé, amikor ők Babilonban éltek száműzetésben. Bizonyosan nem akartak Babilonban raboskodni. Nem ez volt a terv. Isten azonban, ahelyett, hogy azonnal kiszabadítaná őket, azt mondja nekik: „Építsetek házakat, és tervezzetek hosszútávra”, és hozzáteszi: „Fáradozzatok annak a városnak békességén, ahová fogságba vitettelek benneteket.” (Jeremiás 29:5, 7, az angol NLT fordítás szerint.)



Néhány igeverssel később Isten azt mondja, „Babilonban maradtok hetven esztendeig. Azután viszont eljövök és megadok nektek minden jót, amit ígértem, és visszahozlak benneteket otthonaitokba.” (Jeremiás 29:10, az angol NLT fordítás szerint, kiemelés a szerzőtől.)



Hetven év! Legtöbbünknek ahhoz sincs elég türelme, hogy hetven másodpercet várjon, nemhogy hetven évet!



Az előbb olvasott helyzet az alapja a következő igeversnek, amelyet valószínűleg többször is hallottál: „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr –: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.” (Jeremiás 29:11)



Hadd mutassak rá három fontos dologra Isten tervezésével kapcsolatban:



1.) A jó tervekhez sokszor idő kell. Isten azt mondta Izrael népének, hogy hetven évig fognak fogságban élni. Sokan azok közül, akik hallották ezt az üzenetet, nem láthatták meg az ígéret beteljesülését. Néha egy egész örökkévalóságnak tűnhet, míg Isten felfedi a tervét előtted. A helyzet az, hogy nagy valószínűséggel sosem fogod meglátni teljes valójában azt, amit Isten számodra tervezett – hiszen az életed akár későbbi generációkra is hatással lehet, úgy, hogy te nem is tudsz erről!



2.) A várakozás időszaka nem elvesztegetett idő. Figyeld meg, hogy Isten nem azt mondta Izrael népének, hogy abban a hetven évben csak várakozzanak és ne csináljanak semmit. Nem. Azt mondta nekik, hogy fáradozzanak annak a városnak a békességén és virágzásán, ahová Ő vitte őket. Bárhol is vagy most, Isten szeretne használni téged! Ne mulaszd el annak lehetőségét, hogy munkálkodj Isten Királyságáért itt és most, miközben egy olyan időszakra várakozol, amelybe Isten majd később helyez téged.



3.) Isten mindig jót tervez. Bármilyen időszakban is találod most magadat, Jeremiás próféta ígérete rád is ugyanannyira igaz: Isten valóban jó dolgokat tervezett számodra – reményteljes jövőt készített neked. Lehet, hogy jelen pillanatban látszólag nem halad minden dolgod a legjobb irányba, de ha továbbra is Istenre bízod a jövődet, látni fogod a jót, miután túljutottál a nehézségeken.




Life Church  - Switch- God's plan for your life
Youversion - Bibliaolvasási terv

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések