Megnyitod kezedet

 "Mindenki szemei te reád vigyáznak és te idejében megadod eledelüket. Megnyitod a te kezedet és megelégítesz minden élőt ingyen" Zsoltárok 145, 15-16


Urunk, szeretnénk dicsérni, magasztalni és áldani mindazért, amit adsz. Kérünk, áldd meg most számunkra az Igét. Segíts, hogy megértsük szeretetedet, kegyelmedet. Kérünk, hogy Igéden keresztül Szentlelked által add Önmagadat nekünk.

Ámen


A világ amiben élünk, egy éhes világ. Nemcsak kenyérre éhes világ. Azt is tudjuk, hogy országok, világrészek éheznek. Nálunk nincs komoly kenyérprobléma, de tudjuk, olvassuk, hogy hány helyen halnak meg gyerekek éhen és milyen nagy a kenyér utáni éhség. De még nagyobb, gyötrőbb, valóságosabb éhség, ami nemcsak a föld egyes részén van: a léleknek az éhsége, a szeretet éhség. A léleknek kenyere a szeretet, öröm, boldogság, amire minden ember gyötrően éhes. Ha van szemünk, szívünk a környezetünk számára, nagyon hamar rájövünk: ez is éhes, az is éhes. Rettenetes ez a mérhetetlen nagy éhség és ebből származik sok minden ebben a világban.

(...)

Jézus azt mondja: Az én mennyei Atyám adja az igazi kenyeret. Van hamis kenyér, sokféle pótszer. Nagyon sokszor az ördög nyújt pótszereket. De mindenki ezt az egyet kiáltja bele a világ fülébe: kenyér, kenyér! Egy éhező világban élünk, igazi kenyér után vágyik minden ember. Olyan megdöbbentő volt a kananita asszony történetében Jézus a fiak kenyeréről beszél."Nem jó a fiak kenyerét elvenni és az ebeknek vetni"(Máté 15:26) Mi a fiak kenyere? Az Ige, Jézus! Te Isten gyermeke vagy? Mi a kenyered? Miből élsz? Ismered ezt a drága kenyeret, a fiak kenyerét? Az igazi kenyér a fiak kenyere. Ha az vagy, adod-e tovább egy éhes világnak azt, amivel téged elégített meg Isten? A fiak kenyerét!

A másik dolog amit Isten az igében mond: "Mindenki szemei te reád vigyáznak." Vigyázó szemek. Olyan jó ez a két szó egymás mellett. Tanár koromból emlékszem, csodálatos volt osztály előtt állni és vigyázó szemek néztek az emberre. A gyerek úgy tud figyelni, a teljes szíve benne van a szemében. Gyerekalkalmakon valaki elkezd beszélni és a sok vigyázó szem mind reá figyel. Felnőttek igealkalmakon ide-oda kapkodják fejüket és nincsenek ott a vigyázó szemek. Ma vajon itt vagy-e teljes szíveddel és úgy nézel-e Valakit várva vigyázó szemekkel? "Mindenki szemei te reád vigyáznak." Sokszor más pontra figyel a szemünk, máshonnan vár. Az Úrtól vársz? Mikor idenézel, följebb nézel szív szerint? Milyen csodadolog, ha valaki teljes szívvel arra figyel: mit mond az Úr, mi az amit most nekem üzen. A vigyázó szemek mögött vigyázó szív van. Olyan szív, amely kenyér után vágyik.

Szeretném aláhúzni a két szót:" te reád". Az Úrtól vársz? Eljutottál már oda, rajtam senki sem segíthet, csak Isten! Isten adja az igazi kenyeret. Senki, semmi nem segíthet, futkoshatsz orvostól orvosig, pszichológustól idegorvosig. Sokára jutunk el oda: senki nem segíthet. Talán egy gyógyíthatatlan betegség kell, hogy szemed valüban fölnézzen Rá. Valami olyan családi probléma, hogy végre igazán Hozzá fordulj. Mit kell még tennie Istennek egy-egy emberrel ahhoz, hogy végre eljusson oda: csak Ő segíthet, senki más. Szemem most már csak Őreá néz.

Az eredeti szöveg szerint így mondja az Ige: Boldogok lélekben koldusok. Lélekben szegények, akiknek nincs már honnan várni, akik már emberektől nem koldulnak szeretetet, megértést. Akik eleget mentek mér el üres kezekkel, csalódottan. Odafordult már szemet Isten felé, aki egyedül segíthet? A kananita asszony történetében olyan jó az a mondat: egy morzsa is elég. Az Övéből a legkisebb elég. Szeretetéből egy morzsa elég. Így nézel ma Rá? Lelki szemünk a hitünk. Odafordult.e már a lelki szemed Isten felé? Vagy még kapaszkodsz össze-vissza? Mindenki szemei,- a tied is, - Őreá vigyáznak?

Így folytatja a Biblia: "Megnyitod a te kezedet és megelégítesz minden élőt ingyen." Milyen örömüzenet ez: Isten megnyitja kezét. Az Ő kezét senki nem nyithatja meg. Hány ember imádkozott éjjel-nappal, próbálta feszegetni ezt az isteni kezet. Isten kezét feszegetheted imádsággal, ígéretekkel, fogadkozással. Talán nagyon szerettél volna Tőle valamit. Valaki elmondta: az anyám haldoklott. Letérdeltem, Istenem ha vagy, gyógyítsd meg az anyámat! Az anyám meghalt. Fölkeltem térdeimről és azt mondtam: nem hallgatott meg, tehát nincs. Annyiszor jutunk erre a következtetésre, amikor hiába feszegetjük kezét: Istenem! csak a gyermekem életét add meg. Hányan mondták el fogságból hazatérve, más életet élek, csak nyisd ki a kezedet.

Ha Ő nem nyitja ki, senki nem nyitja. " Ímé adtam elődbe egy nyitott ajtót," mondja a Biblia. (Jel 3,8) Ha Ő nem nyitja meg, senki nem nyitja. Nincs megoldás! Csak ha Ő nyitja meg. Nagyon szeretném, ha ez az örömüzenet szívünkig érne: amint szemed csak Őreá fog vigyázni, ha egyszer lélekben igazán koldussá lettél, akkor mondja az Ige: "Megnyitod a te kezedet és megelégítesz minden élőt ingyen." Óriási dolog, amikor megnyitja kezét, amit emberi erő sohasem nyithat meg.

Mi van ebben a kézben? Nem tudom mit vársz, ha megnyitja kezét? Gyógyulást, szabadulást, családi kérdések megoldását? Miért feszegeted kezét? Hadd mondjam meg mi van ebben a kézben: JÉZUS. 

Csak ennyi? Isten egyszer nyitotta meg igazén a kezét, karácsony éjszakáján, és belehelyezte a betlehemi jászolbölcsőbe, az Ő kimondhatatlan ajándékát: Jézust. Ha belépnél a karácsonyi szobába, mindenféle ajándékot várnál, valaki azt mondaná nem kapsz semmit, csak Jézust. Ez van az Isten megnyitott kezében. " Én vagyok az életnek ama kenyere" (János 6:35)

Karácsonykor odaadta, nagypénteken megtörte. Isten odaadta a kenyeret, hogy meglehessen törni. Nem lehetett megenni azt a kenyeret megtörés nélkül. Nagypénteknek ez a retteneted üzenete, hogy az ember Isten ajándékát összetörte. Erről beszél a töviskorona, a korbács, a szögek. Nézd, hogy törik a kenyeret a kereszten. Látod, életet ád a világnak. Abból a megtört kenyérből árad a szeretet, amire éhezik lelked annyi éve, évtizede. Árad belőle a szeretet, az öröm, a békesség. 

(...)

Mindenki szemei te reád vigyáznak. Fordulj ma felé teljes hiteddel és köszönd meg az Atyának a fiak kenyerét.



Uram, annyi pótszert keresünk. Könyörülj meg rajtunk, végre eljussunk oda, hogy semmi nem segít, semmi. Hadd tudjunk ma üres kezeket emelni Hozzád, hogy betölthess magaddal. Köszönöm, hogy figyelő szemeket emelhetünk Reád. Áldunk, hogy láthatunk. Kérlek Lelked és Igéd által jelentsd ki keresztedet. Hadd ragyogjon fel előttünk a megtört kenyér, neved dicsőségére.

Ámen.


Trausch Liza

1982. október 

Megnyitod kezedet- részlet

Csendes napok üzenete / Kiadja: Borsós Róza, 1066 Budapest, Teréz krt. 50./

Kép: pinterest.com

Megjegyzések

  1. Köszönjük Drága Atyánk a kereszten értünk megtöretett Kenyeret, hogy mi éljünk Általa! Kérünk töltsd be üres cserépedény életünket a TE örömöddel, szereteteddel, békességeddel! Ámen.














    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések