Jövőbeli tervek

Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr –: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok. (Jeremiás 29:11, RÚF)


Ha tanultunk bármit is a COVID-19 járványtól és karanténtól, az az, hogy nincs akkora irányításunk a jövő felett, mint ahogyan azt szeretnénk. Külső tényezők még a legjobban lefektetett terveket is keresztülhúzhatják.

Az izraeliták kétségkívül tehetetlennek érezték magukat, amikor Nebukadnecar király felforgatta világukat azzal, hogy Babilonba deportálta őket. Kénytelenek voltak elhagyni jeruzsálemi otthonaikat, a kényelmet és szabadságot, és el kellett búcsúzniuk a megszokott életüktől. A mai vers, amelyet Jeremiás a száműzöttekhez írt levelében található, reményt és megnyugvást adott a félelemtől és bizonytalanságtól súlytott nép számára. Ellnetétben azzal, ahogyan a dolgok kinéztek, az Úr megváltó tervét nem sikerült meghiúsítani, népét nem felejtették el, az Úr ígéretei igazak maradtak.

A száműzöttekhez hasonlóan nekünk sincs megígérve a fájdalom- és nehézségmentes jövő. A zsidók 70 évig voltak fogságban, mi pedig most, a legjobb esetben, az elhalasztott reményeinkkel és álmainkkal nézünk szembe. (Ezt mondja az Úr: Majd ha eltelik a babiloni hetven esztendő, akkor gondom lesz rátok, és valóra váltom azt a jót, amelyet megígértem, és visszahozlak benneteket erre a helyre. Jeremiás 29:10) 
De Isten arra bátorította az izraelitákat, hogy fogadják el jelenlegi helyzetüket és hittel telve haladjanak előre. (5Építsetek házakat, és lakjatok bennük! Ültessetek kerteket, és egyétek azok gyümölcsét! 6Házasodjatok, szülessenek fiaitok és leányaitok! Házasítsátok meg fiaitokat, és adjátok férjhez leányaitokat! Szüljenek azok fiúkat és lányokat! Szaporodjatok azon a helyen, és ne fogyjatok! 7Fáradozzatok annak a városnak a jólétén, ahová fogságba vitettelek titeket, és imádkozzatok érte az Úrhoz, mert annak a jólététől függ a ti jólétetek is! Jeremiás 29:5-7)
A 11. vers arra emlékeztet bennünket, hogy Istennek terve van velünk és, azt szeretné, ha minden helyzetet kezelni tudnánk és boldogulnánk. A legmélyebb gödörtől a legmagasabb csúcsig Isten megígérte nekünk, hogy velünk lesz és gondoskodik rólunk.

Uram, nagyon hálás vagyok, hogy olyan Istennek szolgálhatok, akit érdekel az én jóllétem és örömöm. Magasztalom rendületlen szeretetedet és hűségedet. Lehet, hogy a mai nap nem úgy fog alakulni, ahogy én szeretném, de elhatároztam, hogy abban a tudatban nyugszom meg, hogy Te nagyon szeretsz és konkrét terved van az életemre nézve. Imádkozom azért, hogy a körülöttem lévő zűrzavar közepette nyitsd fel a szememet, hogy észrevegyem jóságodat. Jézus nevében, Ámen.


forrás: https://app.first5.org/book/Celebration%20Week/ff_celebration_3
fotó: pinterest




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések