Mit tegyek ezekkel a nehéz érzelmekkel?

„majd így szólt hozzájuk: „Szomorú az én lelkem mindhalálig: maradjatok itt, és virrasszatok.” Egy kissé tovább ment, a földre borult és imádkozott, hogy ha lehetséges, múljék el tőle ez az óra.”
‭‭Márk‬ ‭14‬:‭34‬-‭35‬ ‭

Mi ez a furcsa érzés a mellkasomban?Mivel még soha nem tapasztaltam ezt a kis fájdalmat, kíváncsi voltam, mi történik.

Az elmúlt percekben Jézussal beszélgettem, imádkoztam egy bizonytalan családi helyzetről, átadva neki a szívfájdalmamat. A tollam és a papírom olyan eszközök voltak, amelyek segítettek abban, hogy a félelmeimet és a fájdalmamat is kiürítsem. Nem annak az egyetlen embernek öntöttem-e ki minden aggodalmamat, aki valóban rendbe tudja hozni azokat? Miért volt akkor a mellkasom összeszorulva és fájt egy kicsit? Vajon a testemben lévő szorongás e szokatlan nyomása azt jelentette, hogy kételkedtem Atyámban? Tényleg azt hittem, hogy bízom benne.

Először kezdtem megérteni, hogy amikor az érzelmeink elhatalmasodnak rajtunk, érezzük a testünkben a visszahatásukat. Az erőteljes érzelmek önmagukban nem rosszak, sőt, az érzelmeinket Isten adta nekünk. Eredeti terve azonban, amikor Isten az embert a saját képmására teremtette (1Mózes 1:27), nem az volt, hogy olyan érzelmeket éljünk át, amelyek fájdalmat okoznak nekünk.

Hogy még több kapcsolatot teremtsek Teremtőm és a között, ahogyan Ő teremtett engem, az evangéliumokat olvastam, keresve azokat az érzelmeket, amelyeket Jézus átélt a földi napjaiban. Ott voltak ezek: szomorúság (János 11:35), harag (Máté 21:12-13), boldogság (János 15:11) és még sok más.

Bár Jézuson istenségében soha nem tudott elhatalmasodni, de a Szentírás azt mondja nekünk, hogy amikor elhatalmasodott rajta az emberségében, Jézus visszavonult, hogy időt töltsön az Atyjával. Akkor is talált erőt, hogy tovább haladjon Atyja megbízatásának teljesítése felé, amikor erős érzelmeket érzett.

Márk evangéliuma megosztja Jézus tapasztalatát, amikor eddigi legnehezebb megbízatásával nézett szembe. A Márk 14:33-34 szerint Jézus "magával vitte Pétert, Jakabot és Jánost, és kezdett mélyen elkeseredni és nyugtalankodni. Így szólt hozzájuk: „majd így szólt hozzájuk: „Szomorú az én lelkem mindhalálig: maradjatok itt, és virrasszatok.”


Ott a kertben, az elárulásának éjszakáján, a fájdalomtól összetörve Jézus "a földre borult, és imádkozott, hogy ha lehetséges, múljék el tőle ez az óra" (Márk 14:35). Jézus arcra borult (Máté 26:39). Úgy tűnik, érzelmi gyötrődése olyan erős volt, hogy összeesett. És Jézus az érzelmi szorongás más látható jeleit is tapasztalta: "gyötrődésében egyre buzgóbban imádkozott, és verejtéke olyan volt, mint a földre hulló vércseppek" (Lukács 22:44, NIV).

Mégis folytatta az imádkozást: „És így szólt: „Abbá, Atyám! Minden lehetséges neked: vedd el tőlem ezt a poharat; mindazáltal ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem amint te.” ‭‭Márk‬ ‭14‬:‭36‬

Rendkívüli gyötrelmeket élt át, és ugyanakkor bízott Atyjában. A mélységes gyötrődés ellenére Jézus továbbment, beteljesítve küldetését, hogy meghaljon értünk.

Jézushoz hasonlóan te és én is megtapasztalhatunk erőteljes érzelmeket, az elménket, szívünket és testünket átjáró energiát, miközben az Atyával járunk. A szorongás, a szomorúság, a harag vagy más érzelmek nem feltétlenül jelzik, hogy nem vagyunk közel az Úrhoz. És az Istenben való bizalom nem mindig jelenti azt, hogy ami az erős érzelmet kiváltja bennünk, az el is múlik. Mégis, dönthetünk úgy, hogy akkor is bízunk Istenben, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan szeretnénk, szembenézve azzal, ami azzal a bizonyossággal jár, hogy Isten mellettünk van.

Ahogy elkezdtem hosszú, mély lélegzetvételeket venni és az Ő Igéjén elmélkedni, az érzelmeim arra ösztönöztek, hogy továbbra is meghívjam a Szentlelket a problémámba az olykor "lelki fegyelmeknek" nevezett eszközök használatával - mint például az imádság, az Isten Igéjén való elmélkedés, a siránkozás és még sok más. Mindig kérhetjük Istent, hogy adjon nekünk erőt, hogy továbbra is Jézus felé haladjunk, még a szorongó vagy nehéz érzések közepette is.

Atyám, amikor fáj a szívem és fájdalmat érzek, segíts emlékeznem arra, hogy még ez is egy meghívás arra, hogy hozzád jöjjek. Bízom abban, hogy meghallgatsz, és bízom benned, hogy ma szükségem van az erőre. Jézus nevében.



Forrás: 
Lynn Cowell

What Do I Do With These Hard Emotions? 
MAY 23, 2023
Daily Devotion
www.proverbs31.org


Fotó canva.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések