„Bárcsak” élet

„És ezt mondta Ábrahám azt Istennek: Bárcsak Izmael életét oltalmaznád!”

1 Mózes 17:18

Bevallom. Én lennék az első, aki Ábrahámmal együtt felsorakoznék azok közé, akik bűnösek abban, hogy az élet „Csináld magad boltjában” vásárolnak ezt-azt. Valami elromlott? Tessék, majd én megjavítom. Valakinek fájdalmai vannak? Ezt a problémát is meg tudom oldani. Valaki dühös? Ne aggódj, majd én beszélek vele. Úgy tűnik, fáradhatatlanul törekszem arra, hogy helyrehozzam azt, ami rossznak látszik. A barátaimnak időről időre figyelmeztetniük kell engem: "Ezt ne próbáld helyrehozni. Csak azért osztom meg veled, hogy imádkozz".
Kár, hogy Ábrahám nem hallgatott barátjára, az Úrra. Bár ígéretet kapott egy fiúra, Ábrahám Istentől függetlenül kereste a megoldást. És tudta, hogy hibát követett el, amikor elhamarkodottan próbált megfelelni Isten ígéreténe. Hallani lehet a sajnálkozását azokban a szavakban: "Bárcsak az én megoldásom tetszett volna neked. Bárcsak az én utam lett volna a helyes út. Bárcsak az én ötletem elég jó lett volna".
Isten nem Ábrahám megoldását találta a legjobbnak. A saját módján kellett cselekedni, ahogyan megígérte - Ábrahámnak és Sárának fia lesz. Végül teljesítette ezt az ígéretet, de nem anélkül, hogy Ábrahám megbánása ne vetette volna meg a viszály talaját Izsák és Izmael között. Ábrahám „csináld magad” megoldásának még napjainkban is vannak következményei. A Közel-Kelet talán biztonságosabb hely lenne, ha Ábrahám teljes mértékben bízott volna.
Mit ígért neked Isten? Megpróbálod ezt az ígéretet egy "csináld magad" életmóddal beteljesíteni? Bármilyen csábítónak is tűnik egy megoldás, mindig, mindig állj meg, és kérdezd meg Istent. Hasonlítsd össze az Ő Igéjével, az Ő jellemével, az Ő Lelkével. Bármi, ami hiányzik az Isten utasításaiba vetett teljes bizalomból, végül megbánáshoz vezet. A "bárcsak" élet nem is élet.


Mi kell ahhoz, hogy emlékezzek arra, Uram, hogy nem kell megjavítanom az Igédet, vagy "siettetnem", hogy minden jóra forduljon? Nincs szükséged segítő kézre. Kérlek, erősítsd meg a szívemet, hogy higgyek az ígéreteidben és engedelmeskedjek a parancsaidnak. Nem tudok másképp élni.

Joni Eareckson Tada: “If Only” Living
More Precious Than Silver
1998, Zondervan
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-no-kez-mezo-4314622/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések