Az Új Föld

 "A teremtett világ ugyanis a hiábavalóságnak vettetett alá, nem önszántából, hanem az által, aki alávetette, mégpedig azzal a reménységgel, hogy a teremtett világ maga is meg fog szabadulni a romlandóság szolgaságából Isten gyermekeinek dicsőséges szabadságára."

Róma 8:20-21

Egy nap a Föld felszabadul. Az egész teremtés, hozzánk hasonlóan, "együtt sóhajtozik és együtt vajúdik mind ez ideig." (Róm 8:22). Ezt mindig érzem, amikor szmogot, szeméttelepet vagy döglött állatokat látok az úton. Amikor az otthonomtól csak egy kőhajításnyira lévő tengerparti hegyek között autózom, és megcsodálom a kiugró, csipkézett sziklákat és kanyonokat, élénken tudatában vagyok annak, hogy a földrengés-vidék közepén vagyok. Errefelé állandóan történnek sárcsuszamlások és utórengések. Ezek a hegyek nyugtalanok.
Bár a bolygónak ezt a kis ékszerét megrongálták és lecsupaszították, bántalmazták és szennyezték, mégsincs magára hagyva. Isten nem pazarolja el a dolgokat, hanem megváltja őket. És a mai igeszakasz feltárja az Úr szándékait ezzel a kék márványgolyóval kapcsolatban. A föld, amelyen mi tapostunk, az a föld, amelyet Krisztus az ő dicsőséges szabadságába fog vinni. A szél sóhajában hallani lehet ezt. Érezni lehet a hegyek súlyos csendjében. Láthatod egy állat szomorú szemében. Valami jön... valami jobb.
Ha tudni akarod, mi ez a valami, tanulmányozd a Jelenések könyvét és Ézsaiást. "A farkas a báránnyal fog élni" (Ézs 11:6), és "tóvá lesz a délibáb" (Ézs 35:7). Részt veszünk majd az új föld felszabadításában - talán felemeljük a kurdisztáni szegényeket, újraerdősítjük Libanon hegyeit, vagy fákat ültetünk az Amazonas mentén. Megtisztíthatjuk Rio de Janeiro nyomornegyedeit, megszabadulhatunk a nukleáris hulladéktól, és megtaníthatjuk a nemzeteket, hogyan imádják Istent, és hogyan forgassák az ekét a kardjuk helyett.
Isten nem fogja elhagyni a Földet. Meg fogja váltani.


Köszönöm, Istenem, hogy az örök élet veled sziklaszilárdan valóságos. A mennyország nem a halovány, kísérteties alakzatok soha nem létező földje, nem a szeretteim szellemlényei, akiket ha megérintek,  nem tudok igazán megölelni vagy átölelni. Az új földet emberek és állatok, hegyek és völgyek fogják benépesíteni. Valóságos és konkrét lesz, és... felszabadult!

Joni Eareckson Tada: The New Earth
More Precious Than Silver
1998, Zondervan
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/1275393/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések