Amikor Isten megáldja azt, aki bántott téged

„Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett, azt készítette el Isten az őt szeretőknek.”

1 Korinthus 2;9

Nem akartam hinni a szememnek! Egy vírusos poszt jelent meg a hírfolyamomon, valaki olyat sztárolva, aki bántott engem. Nehéz volt látni, hogy mások lájkolják és kommentelik, így azonnal lejöttem az Instagramról.

Nem voltam felkészülve egy ilyen napindítóra.

Voltál már tanúja annak, hogy valaki valami olyat kapott, amiről úgy érezted, hogy nem érdemelte meg? Talán férjet remélsz, és az a lány, aki nem volt kedves hozzád, előbb ment férjhez. Talán valakinek virágzik a vállalkozása, de az etikája megkérdőjelezhető. Talán egy lelkipásztor vagy mentor megbántott téged, de a szolgálata növekszik.

Nekünk pedig csak marad a kérdés, hogy „ de miért?”.

Egy Anániás nevű férfi ugyanezt a kérdést tette fel a Szentírásban. Anániás megkérdőjelezte Isten megbízatását, hogy imádkozzon Saulért, a keresztényeket üldöző emberért és gyógyítsa meg (ApCsel 9). Isten gyorsan válaszolt Anániásnak azzal, hogy megosztotta tervét vele, miszerint Sault, akit ma már inkább Pálként ismerünk, az evangélium terjesztésére fogja használni.

Ennek ellenére nem tudok nem elgondolkodni azon, hogy vajon Anániás nem érezte-e úgy, hogy Saul nem érdemli meg, hogy imádkozzanak érte, még kevésbé, hogy Isten használja őt! Anániás engedelmessége azonban lehetővé tette, hogy Isten tervének katalizátora legyen.

Íme néhány gondolat, amit érdemes észben tartani, amikor a múltbéli sérelmekkel és az igazságtalanság érzésével küzdünk:

1. Ha valakivel valami jó történik, az nem mindig jelenti azt, hogy Isten elnézi a tetteit.

Túl gyakran gondolom azt, hogy ha Isten megengedi, hogy valakivel valami jó történjen, az azért van, mert áldásra méltó életet élt. De tudjuk, hogy Isten nem nézte el, hogy Saul meggyilkolja a keresztényeket! Az az elképzelés, hogy Isten csak akkor áld meg minket, ha megérdemeljük, megszűnt a kereszten, ahol Jézus azért halt meg, hogy érdemtelenül kegyelmet adjon nekünk.

2. Isten tökéletlen embereken keresztül teljesíti küldetését.


Ironikus, hogy tökéletlen emberként frusztrál, amikor Isten tökéletlen embereket használ. A mennyben elképzelhetjük, hogy Pál sok olyan hívővel találkozott, akiknek az élete miatta szakadt meg. De még számtalan hívő jutott be a mennybe, mert Isten úgy döntött, hogy a tökéletlen Pált használja arra, hogy Jézushoz vezesse őket. Hálás vagyok, hogy a tökéletlenségeink nem akadályozzák meg Istent abban, hogy használjon minket.

3. Isten nagy dolgokat tartogat számodra is.

A mások áldásainak megünneplésétől való ódzkodás gyakran abból fakad, hogy azon tűnődünk, vajon Isten tartogat-e számunkra is jó dolgokat. Az 1 Korinthus 2:9 azonban emlékeztet minket: 

  „Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett, azt készítette el Isten az őt szeretőknek.”

Anániás az engedelmességet választotta az értelmével szemben. Emiatt ő volt a katalizátora Pál millióknak szóló szolgálatának! Anániás eléggé bízott Isten saját életére vonatkozó tervében ahhoz, hogy megáldja valaki más szolgálatát.

Bízzunk Istenben, és adjuk át az értelmünket, amikor úgy dönt, hogy olyan embereket áld meg, akikről úgy érezzük, hogy nem méltóak rá.


Uram, emeld fel a fejemet, hogy rád szegezzem a tekintetemet. Segíts emlékeznem arra, hogy a Te utaid magasabbak, és hogy nagy dolgokat tartogatsz mindazok számára, akik hisznek. Jézus nevében, Ámen.

When God Blesses Someone Who Hurt You by Lauren Vander Linden; Kép: pinterest.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések