Minden rendben van a szívedben?

Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet! Példabeszédek 4:23

Sok időt töltünk azzal, hogy megtanítsuk a gyermekeinket arra, hogy figyeljenek a viselkedésükre. Viszont mi van a szívükkel? 

Az Ószövetségben található Példabeszédek könyve tele van bölcsességgel. Sok sok jó tanács van ebben az ősi írásban, ezért érdemes a következőre is nagyon odafigyelnünk Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet... Példabeszédek 4:23 

Nem a pénztárcánkat? A táskánkat? Lányainkat? Miért a szívünket? Miért mindennél jobban? 
Mert onnan indul ki az élet! Példabeszédek 4:23 

Gondolj erre. Minden amit teszünk belülről indul ki. Ha ez igaz, akkor muszáj figyelnünk arra, hogy mi történik bennünk. Jézus is egyet ért ezzel. 
Azt mondta: Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok, gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanúskodások és istenkáromlások. Máté 15:19 

Jézus szerint ezek a bűnök a szívből indulnak el. Belülről. Amennyiben így van, őriznünk kell a szívünket. A probléma viszont az, hogy erre senki nem tanított meg minket. 

Egy este amikor a fiam lefekvéshez készülődött, úgy döntöttem hogy az egyenes utat választom. A fiam akkor nagyjából 6 éves volt. Már imádkoztunk és megbeszéltük mi történt aznap. Mielőtt otthagytam volna a szobában a mellkasára tettem a kezem és azt kérdeztem: Andrew, minden rendben van a szívedben? 
Andrew mosolygott és azt mondta: Igen, apa. 

Ez utána napi rutinná vált mind a három gyermekünkkel. Úgy döntöttem az első lépés az, hogy figyeljenek mi történik a szívükben. Újabb kérdéseket tettem fel. 

Így nézett ki a lista: 
Minden rendben a szívedben? 
Megbántott ma valaki? 
Haragszol valakire? 
Aggódsz valami miatt? 
Van valaki aki nem tartotta be az ígéretét feléd ma? 
Van bármi, amit szeretnél elmondani nekem, de nem tudod hogyan kezdj bele? 

Egyik este végig mentünk a listán a lányommal és egyszer csak hozzátettem a következő kérdést is: Örülsz-e titokban valaki bukásának? 
Annyira fiatal volt, hogy nem is voltam biztos abban, hogy megérti a kérdést. A válasza igazán meglepett. 
Kibukott belőle egy név. Szerencsére nem az egyik testvérének a neve. De az egyik testvérének a barátja nevét mondta. 
Megkérdeztem hogy érti-e a kérdést.
Ezt válaszolta: Igen apa. Azt jelenti, hogy valamit nem jól csinálták és én ennek örültem. 

Úgy tűnt valami belopta magát a szívébe, ami most kiszabadult. Szóval ezután néha ezt a kérdést is feltettem a gyermekeimnek. 

Évekig ez volt a rutinunk. Annyira berögzültek ezek a kérdések, hogy egyik este a lányom már becsukta a szemét az ágyban és azt mondta: Apa, minden rendben van a szívemben. Senki nem bántott meg. Nem haragszom senkire. Nem aggódom és mindenki betartotta felém az ígéretét. Jó éjszakát. 

Az a kérdés, amit legtöbbet felteszünk a gyermekeinknek azt kommunikálja, ami a legfontosabb számunkra és amiről úgy tartjuk, számukra is a legfontosabbnak kell lennie. 
Egész életünkben arra bátorítottak, hogy figyeljünk a viselkedésünkre. Viszont amennyiben Jézusnak igaza van a szívünk megőrzése még fontosabb. Az Ő szava tele van útmutatással arra, hogy ügyeljünk a cselekedeteinkre, de ezzel egyidőben figyelmeztet arra is, hogy figyeljünk arra mi zajlik bennünk, mert ami belül van nem marad ott. A szívünk irányítja a tetteink. 

A Példabeszédek írója nem tévedett. A gyermekeink szívének állapota a legfontosabb mert az érzelmi egészségük meghatározza a kapcsolataikat, cselekedeteiket és az egész életüket. 

Mennyei Atyám, köszönöm hogy gyermekek nevelését bíztad ránk. Segíts nekünk, hogy megőrizzuk a szívünket, ahogyan a gyermekeinket neveljük. Jézus nevében jövünk Eléd, Megváltónk és köszönjük, hogy mennyei Atyánknak hívhatunk. Jézus nevében, Ámen.







(forrás: proverbs31.org
https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2023/01/30/is-everything-ok-in-your-heart
Andy Stanley-Is Everything OK In Your Heart?
fotó:pinterest.com)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések