Megtapasztalhatod ma a békét

Aznap, amikor beesteledett, a hét első napján, ott, ahol összegyűltek a tanítványok, bár a zsidóktól való félelem miatt az ajtók zárva voltak, eljött Jézus, megállt középen, és így szólt hozzájuk: Békesség nektek! (János 20:19, RÚF)


Amikor Jézus feltámadt a sírból, és megjelent a zárt ajtók mögött összegyűlt tanítványai között, gondolom, megdöbbentek, lesokkolódtak és örültek. Jézus nagy tudatossággal választotta meg a szavakat, amelyekkel üdvözölte őket. Az összes téma közül, amit abban a pillanatban választhatott volna, azt választotta, amire a legnagyobb szükségük volt. Mi volt az?

Öröm?

Remény?

Szeretet?

Megnyugvás?

Bár ezek mindegyike minden bizonnyal helyénvaló lett volna, Jézus egyiket sem érintette. Egyszerűen csak azt mondta újra és újra: "Béke legyen veletek!" A János 20:19 szerint ez az első dolog, amit mondott. Mielőtt rájuk lehelte volna a Szentlelket, még egyszer elmondta. (János 20: 21-22.) Majd amikor Tamáshoz és az ő kételyeihez szólt, újra kimondta. (János 20: 26.)

Minden alkalommal, amikor Jézus ezt mondja a János 20-ban, az angolban a NIV fordítás felkiáltójellel fejezi be a mondatot (ahogyan a magyar fordításban a RÚF is). Jézus nemcsak szándékosan, hanem hangsúlyozva is fogalmazott. Szavait nagy nyomatékkal és sürgősséggel közvetítette.

Miért a béke? És miért használta Jézus a „Békesség nektek!” kifejezést?

Nem tudom biztosan, de vannak elméleteim ezzel kapcsolatban.

Ez a világ nagyon jó abban, hogy homlokzatokat varázsoljon. A világi boldogság pillanatai "örömtelinek" tűnhetnek, de múlandóak. A világ a "reményt" pozitív, vágyakozó gondolkodásnak veszi. A "szeretet" egy olyan érzés leírására használt mindennapi szóvá vált, amely gyorsan változhat. A "megnyugvás" gyakran az, amire mi magunk törekszünk, mert mi akarunk irányítani.

A világ által kínált öröm, remény, szeretet és megnyugvás múlandó, átmeneti és veszélyesen instabil.

"Megkaptam az előléptetést!" (Öröm)

"Azt hiszem, megengedhetjük magunknak ezt a házat!" (Remény)

"Szereti velem tölteni az időt - azt hiszem, ő az igazi!" (Szeretet)

"Azt hiszem, minden úgy fog alakulni, ahogyan elterveztem!" (Megnyugvás)

Semmi baj nincs a boldogság vagy az ünneplés pillanataival, amelyeket az örökkévalóság ezen oldalán élünk át; hiszem, hogy Isten ezeket ajándékként adja nekünk. Azonban a munkahelyek egy pillanat alatt elveszhetnek, a házakat elárverezhetik, a kapcsolatok véget érhetnek, és a tervek egy szeszélyből megváltozhatnak. Az igazság az: A világ nem igazán tud békét nyújtani nekünk.

Átmeneti békét adhat nekünk, de nem igazi, lélekben megnyugtató, állandó békét. Az igazi békét, amely a körülmények ellenére is a miénk lehet, csak úgy találhatjuk meg, ha Jézus velünk van. Ezért fogalmazta meg Jézus ezt úgy, ahogyan tette: "Békesség nektek!" (János 20:19). Más szóval: "Bármin át tudtok menni, ha felismeritek, hogy Én vagyok a békesség, és veletek vagyok".

Az a fajta béke, amelyet Jézus kínál nekünk, olyan béke, amely velünk van a bajok hiányában és jelenlétében is. Ez azt jelenti, hogy függetlenül attól, hogy milyen nehézségeket élsz át, most is megtapasztalhatod a békét.

Jézus tudta, hogy tanítványai mit fognak még megtapasztalni ezen a földön - üldöztetést, szenvedést, betegséget, gyászt -, amikor kiválasztotta a számukra szóló szavait. És bár nem ígérhetett véget minden nehéz dolognak, még a feltámadás után sem, azt viszont ígérhette, hogy az Ő békéje lesz velük. És ugyanezt ígéri neked és nekem ma is.

Ó, barátom, bármivel is nézel szembe, imádkozom, hogy minden nehéz dolgot úgy dolgozz fel, hogy figyelembe veszed, hogy Jézus jelenléte a béke jelenlétét jelenti. Ahogy meghívjuk Őt a legnehezebb pillanatainkba, meghívjuk az Ő békéjét. Minden természetes érvelésen túl, imádkozom "Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban." (Filippi 4:7, RÚF)

Köszönöm, Uram, hogy Te vagy a béke és Te velem vagy. Segíts, hogy emlékezzek arra, hogy velem vagy mindenhol, bárhová is megyek, bármit is hoz a mai nap. Köszönöm Neked a Szentírás ígéreteit, amelyeket ma megmutattál nekem, hogy Te békét adsz minden körülmények között, amellyel az örökkévalóságnak ezen az oldalán szembesülök. Jézus nevében, Ámen.

forrás: https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2023/01/12/you-can-experience-peace-today
kép: pinterest 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések